Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Μείγματα Μπαχαρικών "καλή νοικοκυρά"


Έξι Μείγματα Μπαχαρικών, που θα φέρουν μια φρέσκια πνοή στην κουζίνα σας, μαζί με του κόσμου τις γεύσεις και τις μυρωδιές!!

Θα τα βρείτε στα καταστήματα παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων.



















Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

ΦΤΕΡΟΥΓΙΕΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΓΚΡΙΛ



Πως να φτιάξετε τις "ταπεινές" φτερούγιες του κοτόπουλου ...καταπληκτικό μεζέ

































Αλείψτε τις φτερούγες με λάδι, λεμόνι, πασπαλίστε τες με το Μείγμα Μπαχαρικών για Κοτόπουλο "καλή νοικοκυρά" και αραδιάστε τες σε ταψάκι.

Ρίξτε ελάχιστο νεράκι στο ταψί, για να μην καίγεται στην διάρκεια του ψησίματος και ίσως λίγο άσπρο κρασί, για να δώσει το άρωμά του (προαιρετικά).


Βάλετε το ταψί στην μεσαία σχάρα του φούρνου, και ψήστε στο γκριλ (χωρίς αέρα), μέχρι να ροδοκοκκινίσουν και από τις δύο πλευρές και δοκιμάστε έναν καταπληκτικό μεζέ (γι' αυτό φροντίστε να ψήσετε αρκετές)!!!


TIPS

Αν θέλετε να τις συνοδεύσετε με πατατούλες τηγανιτές, ή κάποιο πιλάφι, τότε ίσως σας

χρειάζεται το ζουμάκι τους, που θα είναι η ιδανική σάλτσα!

Όταν λοιπόν τις βγάλετε από τον φούρνο για να τις γυρίσετε, φροντίστε να προσθέσετε λίγο νεράκι, ώστε 

να μείνει λίγο παραπάνω ζουμί.






Κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο



Πως μπορεί μια απλή, καθημερινή συνταγή, να μετατραπεί se gourmet  πιάτο με μία κίνηση!!
   






















  •  Αλείφετε το κοτόπουλο με λάδι, με λεμόνι και το πασπαλίζετε μέσα κι έξω με αρκετό από το Μείγμα Μπαχαρικών για Κοτόπουλο "καλή νοικοκυρά".
  • Κάνετε το ίδιο και με τις πατάτες, τις ανακατεύετε καλά για να καλυφθούν όλες από το μείγμα και τις απλώνετε γύρω από το κοτόπουλο.
  • Ρίχνετε από τη μια γωνιά του ταψιού λίγο νερό, ώστε να καλύψει μέχρι την μέση τις πατάτες.
  • Σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο ερμητικά το ταψί και το βάζετε στο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου, για μια ώρα περίπου.
  • Το ξεσκεπάζετε και το αφήνετε να ψηθεί για λίγο ανοικτό, για να ροδίσει, χαμηλώνοντας την θερμοκρασία του φούρνου στους 150 βαθμούς.

Έτσι έχετε ένα ροδοψημένο, ζουμερό και πεντανόστιμο κοτόπουλο (αφού το ταψί δούλεψε σαν γάστρα), το δε ζουμάκι του θα είναι η τέλεια σος για τις πιο νόστιμες, χουρμαδιαστές πατάτες φούρνου, που έχετε φάει ποτέ σας!



TIPS

Αν βιάζεστε, ή θέλετε πιο ξεροψημένο κοτόπουλο, τότε ανοίξτε το στα δύο ή και στα τέσσερα και ψήστε το κατά το ίδιο τρόπο, στον μισό σχεδόν χρόνο. Αν το συνοδεύσετε με πατάτες, κόψτε τες σε πιο μικρά κομάτια, ή σε ροδέλες, πάχους ενός εκατοστού, για να προλάβουν να ψηθούν ταυτόχρονα.




Τσιπούρες στο grill


Οι πιο νόστιμες ψητές τσιπούρες που φάγατε ποτέ!





























Καθαρίζετε και πλένετε τις τσιπούρες. Επιμένετε στο εσωτερικό της κοιλιάς.
Τις πασπαλίζετε με το Μείγμα Μπαχαρικών για ψάρι "καλή νοικοκυρά",
μόνο εξωτερικά κι από τις δύο πλευρές.
Τις βάζετε σε ταψάκι και ρίχνετε στην άκρη του πολύ λίγο νεράκι, για να μην καίγεται το ταψί κατά το ψήσιμο.
Βάζετε το ταψί στην επάνω-επάνω θέση του φούρνου και ψήνετε στο γκριλ, μέχρι να ξεροψηθούν (Αυτό δεν παίρνει παρά λίγα λεπτά, 5-10' ανάλογα με το μέγεθος των ψαριών).
Μόλις ροδοψηθούν τις γυρίζετε από την άλλη πλευρά. Αν το νεράκι έχει σωθεί προσθέσετε λίγο ακόμη. Ξεροψήνετε κι από την άλλη πλευρά (αυτή την φορά χρειάζεται λιγότερος χρόνος, 5' περίπου).
Σερβίρετε τις τσιπούρες αφού τις λούσετε με ελαιόλαδο και λεμόνι.
...Και απολαύστε ξεροψημένο αλλά ζουμερό, υγιεινό και πεντανόστιμο ψάρι, που θα γίνει η αγαπημένη σας συνταγή!!

Συνοδέψτε τα ψάρια με πλούσιες σαλάτες εποχής και ρετσινούλα, ή κάποιο λευκό κρασί.

Καλή σας όρεξη!!


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΟ ΨΗΣΙΜΟ ΣΤΟ ΓΚΡΙΛ:

__ Μην χαράζετε τα ψάρια.
Θα χάσουν όλους τους  χυμούς τους και θα μείνουν στεγνά.

__ Ψήστε τα οπωσδήποτε στην επάνω-επάνω θέση του φούρνου και μόνο με γκριλ, ΧΩΡΙΣ ΑΕΡΑ. Ο αέρας παρατείνει τον χρόνο ψησίματος, όπως και η απόστασή τους από την αντίσταση. Έτσι τα ψάρια βγάζουν τα υγρά τους και τελικά στεγνώνουν.



TIPS

Κάνετε το ίδιο για λαυράκια, πέστροφες, σκουμπριά, κολιούς κλπ. 







                                                                                                                                                                                                                                                            

Κοτόπουλο στα κάρβουνα


'Ολα τα μυστικά των chef για τέλειο, ζουμερό κοτόπουλο στα 
κάρβουνα, που θα σας ξετρελάνει!!





  • Κόψτε το κοτόπουλο στο κέντρο κατά μήκος της ράχης ή του στήθους, και ανοίξτε το.
  • Πατήστε το με την παλάμη σας στο στήθος ή στην ραχοκοκαλιά, δυνατά να σπάσει, ώστε να απλωθεί καλύτερα.
  • Αλείψτε το καλά με λάδι (όχι λεμόνι, γιατί σφίγγει τα ψητά της σχάρας), και πασπαλίστε το με το Μείγμα Μπαχαρικών για  Κοτόπουλο "καλή νοικοκυρά". Αν αυτό το μαρινάρισμα γίνει από το προηγούμενο βράδυ, ακόμα καλύτερα.
  • Βάλτε το κοτόπουλο σε διπλή σχάρα, αυτή με τις χειρολαβές, αλλιώς θα πάρει ακανόνιστο σχήμα, θα διογκωθεί και δεν θα ψηθεί σε βάθος.
  • Χρειάζονται περίπου 45' λεπτά για να ψηθεί ένα μέτριο κοτόπουλο. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να το γυρίζετε πλευρά κάθε λίγο, για να μην αρπάξει.  
  • Όταν είναι έτοιμο, περιλούστε το αμέσως με μια σος λαδολέμονου, που θα κάνει το ψητό σας κοτόπουλο τρυφερό, ζουμερό και πεντανόστιμο. Θα την φτιάξετε ως εξής:             


Σος  λαδολέμονου


Χτυπήστε καλά (σ'ένα σέικερ)

ένα φλιτζάνι καλής ποιότητας ηλιέλαιο, ή ελαιόλαδο 
τον χυμό ενός λεμονιού 
και ένα κουταλάκι από το Μείγμα Μπαχαρικών 
για Κοτόπουλο"καλή νοικοκυρά" 


TIPS

 Mε τον ίδιο τρόπο προετοιμάστε παϊδάκια από κοτόπουλο, φιλέτα, σουβλάκια, μπουτάκια ξεψαχνισμένα, φτερούγες, ή συκωτάκια και ψήστε τα στα κάρβουνα, φυσικά σε λιγότερο χρόνο. Δεν χρειάζεται η διπλή σχάρα, τα γυρίζετε όμως συχνά με την μασιά. Και μην ξεχάσετε την σος λαδολέμονου μόλις τα βγάλετε από την φωτιά.



Τα μυστικά για τέλειο ψήσιμο στα κάρβουνα

Τρία είναι τα μυστικά για τέλεια ψημένα κοτοπουλικά στα κάρβουνα:


1.  Τα μαρινάρετε πριν από το ψήσιμο. Δηλαδή τα αλείφετε με λάδι και τα πασπαλίζετε με το μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο. Αυτό μπορεί να γίνει από την προηγούμενη μέρα, με ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Εξ άλλου η μαρινάδα αυτή, τα συντηρεί θαυμάσια για 3-4 μέρες στο ψυγείο, αρκεί όμως να είναι τυλιγμένα στο λάδι, που θα τα προστατέψει από την οξείδωση.


2.  Το λάθος που κάνει ο περισσότερος κόσμος είναι να αφήνει τα κοτοπουλικά να στεγνώνουν, αργοψήνοντάς τα σε μέτρια φωτιά. Αντίθετα, αυτά χρειάζονται αρκετά δυνατή, αλλά γινομένη φωτιά (όχι φλόγα) και γρήγορο, με συχνά γυρίσματα ψήσιμο. Έτσι δεν θα χάσουν τους χυμούς τους. 


3.   Το σπουδαιότερο όμως όλων, είναι να ποτίσετε τα ψητά σας, μόλις αυτά κατέβουν ζεστά και διψασμένα από την σχάρα, με την Σος λαδολέμονου, που αναφέραμε πιο πάνω και που θα τα κάνει αφράτα και απίστευτα νόστιμα.



Συμβουλή:

Την ίδια ανάγκη για την σος λαδολέμονου έχουν όλα τα ψητά της σχάρας, τα πουλερικά, τα κρεατικά, ακόμα και τα θαλασσινά. Φτιάξτε την με το ανάλογο μείγμα μπαχαρικών κάθε φορά και θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα.











Υγιεινό κοτόπουλο με λαχανικά στο wok

 

Και πως να μετατρέψετε, αν θέλετε, αυτό το υγιεινό φαγητό σε ένα ιδιαίτερο ...Κινέζικο πιάτο!!

,

  • Κόβετε σε λωρίδες (για να ψηθούν γρήγορα), δύο ξεψαχνισμένα μπούτια κοτόπουλου, και τα πασπαλίζετε με το Μείγμα Μπαχαρικών για Κοτόπουλο "καλή νοικοκυρά".
  • Σε ένα wok, ή ένα βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε  ελαιόλαδο να κάψει και  σωτάρετε το κοτόπουλο ανακατεύοντάς το συνεχώς,  μέχρι να αλλάξει χρώμα από όλες τις πλευρές.
  • Το αφαιρείτε από το wok και βάζετε και πάλι λίγο λάδι να κάψει.
  • Σταδιακά ρίχνετε στο wok για να σωταριστούν, γυρίζοντάς τα συνεχώς: ροδέλες ενός κρεμμυδιού και ενός πράσου, 1-2 σκελίδες σκόρδου σε φετούλες, μπαστουνάκια καρώτου, φουντάκια μπρόκολου, μια πράσινη, μια κόκκινη και μια κίτρινη πιπεριά σε λωρίδες και ίσως, 2-3 άσπρα μανιτάρια σε χονδρές φέτες στο τέλος, (επειδή αφήνουν υγρά). 
  • Πασπαλίζετε τα λαχανικά με λίγο αλάτι με βότανα, προσθέσετε το κοτόπουλο, να σωταριστούν για λίγο μαζί. 
  • Σβήσετε με λίγο λεμόνι, ή λευκό κρασί, αν προτιμάτε, και σκεπάζετε για 4-5 λεπτά να μαλακώσουν σε μέτρια φωτιά.

TIPS

  • Για να μετατρέψετε αυτό το υγιεινό φαγητό, σε ένα ιδιέταιρο Κινέζικο πιάτο, αρκεί να χρησιμοποιήσετε σησαμέλαιο, αντί για ελαιόλαδο, λίγη φρέσκια πιπερόριζα σε λεπτές φετούλες, κατά το σωτάρισμα και στο τελικό στάδιο, λίγη σόγια σος. (μην βάλετε επιπλέον αλάτι στην περίπτωση αυτή). 
  • Αν σας αρέσουν τα πικάντικα, μπορείτε να προσθέσετε μια πιπεριά τσίλι, ή λίγες σταγόνες ταμπάσκο.
  • Λίγο πριν το κατεβάσετε από την φωτιά, διαλύστε καλά 1-2 πιρουνιές αλεύρι, ή κορν φλάουρ σε ένα φλιτζανάκι νερό, ρίξτε το στο φαγητό, και ανακατέψτε ελαφρά τα υλικά μέχρι να πάρουν μια γυαλιστερή, γλασσαρισμένη όψη. 
  • Αντί για μπούτι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στήθος κοτόπουλου σε λωρίδες. Προσοχή όμως, να το ψήσετε λιγότερο και σε δυνατή φωτιά, για να μείνει ζουμερό και μαλακό.
  • Συνοδεύσετε το κοτόπουλο με πιλάφι από ρύζι της αρεσκείας σας, ή με νούντλς, που θα ετοιμάσετε ως εξής: Ρίξτε καυτό νερό σε 200 γρ. νούντλς αυγού και μόλις μαλακώσουν τα στραγγίζετε και τα ενώνετε με το κοτόπουλο.
  • Το  φαγητό αυτό μπορεί επίσης να γίνει θαυμάσια, με φιλετάκια από κρέας στουρθοκαμήλου, που παρότι είναι πτηνό, μοιάζει περισσότερο με μοσχαρίσιο μπονφιλέ, ζουμερό και τρυφερό σαν βαμβάκι. Θα το βρείτε σε καστήματα πουλερικών, κατεψυγμένο αλλά και φρέσκο. 
  • Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε  ψαρονέφρι (χοιρινό φιλέτο), κομμένo σε λωρίδες και μαριναρισμένo με το μείγμα μπαχαρικών για κρεατικά, αλλά και φιλετάκια κάποιου ψαριού, γαρίδες, ή άλλα θαλασσινά. Θα τα αρωματίσετε αντίστοιχα με το Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι "καλή νοικοκυρά".                                                                                                           






Μπακαλιάρος σκορδαλιά


Μπορείτε πολύ εύκολα να φτιάξετε τραγανό και πεντανόστιμο μπακαλιάρο, που θα τον ζήλευαν 
και οι καλύτεροι σεφ, με την απαραίτητη γανριτούρα του φυσικά, την σκορδαλιά!




Θα χρειαστείτε: 
1 κιλό μπακαλιάρο παστό σε φιλέτο, χωρίς την πέτσα του  (για 4 μερίδες περίπου)
1 ποτήρι μπύρα (1 κουτάκι 330 ml)
1 ποτήρι αλεύρι (αν θέλετε μπορείτε να το αναμίξετε με κορν φλάουρ) 
1 κουταλάκι 
Μείγμα μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά"
1-2 πρέζες αλάτι
Μπόλικο λάδι για το τηγάνισμα. (Θα πρότεινα αραβοσιτέλαιο με ελαιόλαδο σε αναλογία 3/1, για χρυσαφένιο και τραγανό αποτέλεσμα)

Εκτέλεση
1  Κόβετε σε κομμάτια τον μπακαλιάρο, φροντίζοντας να έχουν όλα το ίδιο πάχος, ώστε να ξαλμυριστούν στον ίδιο χρόνο. Τα σκεπάζετε με νερό και τα αφήνετε για 12 ώρες αλλάζοντας συχνά το νερό αυτό, μέχρι να ξαλμυριστούν (διατηρώντας όμως και κάποια γεύση). Αυτό θα το δοκιμάσετε. Εάν δεν έχετε την ευχέρεια να αλλάζετε τόσο συχνά το νερό, ή μεσολαβεί νύχτα, αφήστε τον έως και 24 ώρες στο νερό, (αλλάζοντάς το που και που), αλλά στο ψυγείο για ασφάλεια.  
2  Όταν είναι έτοιμος, τον στραγγίζετε και αφήνετε τα κομμάτια πάνω σε χαρτί κουζίνας να απορροφήσει όλη την υγρασία τους.  
3  Ετοιμάζετε το κουρκούτι: Σε ένα μπόλ ρίχνετε την μπύρα και σταδιακά το αλεύρι, σκέτο ή ανάμεικτο με κορν φλάουρ, το λίγο αλάτι και και το Μείγμα μπαχαρικών για Ψάρι "καλή νοικοκυρά", ανακατεύοντας καλά, να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός, μέτριας πυκνότητας. Τον αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο.
4  Σε ένα βαθύ σκεύος βάζετε το λάδι να κάψει.
5  Αλευρώνετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου, για να συγκρατήσουν καλύτερα την κρούστα από το κουρκούτι.   
6  Όταν το λάδι είναι έτοιμο, (το καταλαβαίνετε όταν στάξετε μια σταγόνα από το κουρκούτι και αυτή ανεβεί στην επιφάνεια σαν μπαλίτσα), τότε περνάτε τα κομμάτια του μπακαλιάρου από το κουρκούτι ένα-ένα και τα ρίχνετε απαλά μέσα στο καυτό λάδι, να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε για λίγο σε χαρτί κουζίνας για να απαλλαγούν από την υγρασία και το το περίσσιο λάδι. Έτσι θα διατηρηθούν ξεροψημένα και τραγανά.   
Σερβίρετε τον μπακαλιάρο με την απαραίτητη συνοδεία του: την Σκορδαλιά!!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΟ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ
Προτιμήστε τον παστό μπακαλιάρο από τον κατεψυγμένο, έστω κι αν ο δεύτερος σας απαλλάσσει από τον κόπο να τον ξαλμυρίσετε, γιατί χάνετε τον μισό του όγκο όταν ξεπαγώσει, αλλά και γιατί σας στερεί την ευκαιρία, να δείτε και να διαλέξετε εσείς το κομμάτι του ψαριού που  θέλετε. Δηλαδή, χάνετε σχεδόν όλη την ευχαρίστηση του "έθιμου".
Χρησιμοποιήστε μπόλικο, καυτό λάδι και βαθύ σκεύος για το τηγάνισμα. Έτσι δεν θα καίγεται  το λάδι, δεν θα πιτσιλά, δεν θα κολλούν στον πάτο τα κομμάτια του μπακαλιάρου και θα γίνουν αφράτα σαν χρυσαφένιες κροκέτες και όχι σαν ξεροκαμμένες τηγανίτες. Έτσι δεν χρειάζεται επίσης να αυξομειώνετε την θερμοκρασία, για να κρατήσετε καυτό το λάδι, αλλά ούτε και θα κάψει υπερβολικά, γιατί η θερμοκρασία εξισορροπείται, κάθε φορά που βάζετε νέα κομμάτια στο σκεύος. 
Από την γεύση και την πυκνότητα του κουρκουτιού εξαρτάται η επιτυχία του μπακαλιάρου. Μην παραλείπετε ποτέ να βάζετε 1-2 πρέζες αλάτι σε κάθε κουρκούτι, (ακόμη κι αν  προορίζεται για γλυκό)!   Το δε Μείγμα μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά"  στο κουρκούτι,  θα δώσει τέτοια νοστιμιά στο ψάρι σας,  που θα ξετρελάνει μικρούς  και μεγάλους!!  Αν δεν το έχετε στην διάθεσή σας, τότε αυτοσχεδιάστε. Τρίψτε λίγο κρεμμύδι, βάλτε λίγη μουστάρδα,  λίγο παραπάνω αλατοπίπερο, ή άλλο μπαχαρικό της αρεσκείας σας, λίγο μαϊντανό,  ρίγανη, δενδρολίβανο ή όποιο άλλο φρέσκο ή αποξηραμένο μυρωδικό σας βρίσκεται. 
Όσο για την πυκνότητα του κουρκουτιού, δεν πρέπει να είναι μεγάλη, γιατί  η κρούστα θα γίνει "ψωμάτη", αλλά ούτε και πιο ρευστή από όσο χρειάζεται, γιατί η κρούστα θα γίνει λεπτή σαν φύλλο και θα σπάει. Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχείτε, γιατί μόλις τηγανίσετε τα πρώτα 1-2 κομμάτια  μπορείτε να δοκιμάσετε και να προσθέσετε ανάλογα λίγη, μπύρα, ή λίγο αλεύρι, αλάτι κλπ. 



Σκορδαλιά με ψωμί, πατάτες και καρύδια



Η παραδοσιακή σκορδαλιά που έφτιαχναν οι παλιές νοικοκυρές με μπαγιάτικο ψωμί και καρύδια, ίσως δεν αρέσει στους νεότερους και στα παιδιά, που την βρίσκουν λίγο βαριά. 
Γιαυτό θα σας δώσω μια συνταγή που θα ικανοποιήσει σίγουρα μικρούς και μεγάλους!!



Θα χρειαστείτε:

Μισό κιλό πατάτες
Την ψύχα από μια μικρή φρατζόλα μπαγιάτικου ψωμιού
1 φλιτζάνι καρυδόψυχα
5-6 σκελίδες σκόρδου 
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι ξύδι 
Αλάτι, πιπέρι
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομένο


Εκτέλαση

1 Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε και τις βράζετε σε αλατισμένο νερό καλά, ώστε να λιώνουν με το πηρούνι. Τις στραγγίζετε καλά και ζεστές ακόμα, τις πατάτε να γίνουν σαν πουρές.
2  Μουσκεύετε την ψύχα του ψωμιού και την στραγγίζετε σφιχτά.

3  Ρίχνετε στο μπλέντερ το ψωμί, την καρυδόψυχα, το σκόρδο, το λάδι, το ξύδι, (όσο εσείς θέλετε) και λίγο αλάτι και πιπέρι. Τα αλέθετε να γίνουν σαν πάστα. 
4  Ανακατέβετε με το χέρι αυτή την πάστα, με τον πουρέ της πατάτας και τον ψιλοκομένο μαϊντανό. Αν χρειάζεται προσθέσετε λίγο ακόμα αλάτι. 






-

Διαβάστε επίσης: