Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Πανεύκολη και πεντανόστιμη Βασιλόπιτα από την Καλή Νοικοκυρά.


Δοκιμάστε την και όλοι θα σας ζητούν την συνταγή!!!






























Στην πραγματικότητα είναι ένα αφράτο κέικ, με γεύση τσουρεκιού!


Παρακάτω σας δίνω την δική μου βασική και απλή συνταγή για κέικ, όπου προσθέτοντας 
1-2 πινελιές, θα έχετε μια υπέροχη βασιλόπιτα!! 

Υλικά βασικής συνταγής κέικ:
  • 1 ποτήρι νερού (330 ml) ηλιέλαιο καλής ποιότητας
  • 1 ποτήρι νερού γάλα
  • 1 ποτήρι νερού ζάχαρη
  • 4 αβγά
  • 1 βανίλια
  • 1 πορτοκαλιού το ξύσμα
  • 1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (500 γρ.)
Για την βασιλόπιτα προσθέτουμε:
  • 1 φλυτζανάκι κονιάκ (αφαιρούμε αντίστοιχη ποσότητα γάλακτος)
  • 1 1/2 κουταλάκι αλεσμένο μαχλέπι και κακουλέ

Εκτέλεση

  • Ρίχνουμε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με το σύρμα ελαφρά. 
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε καλά, να γίνει λείος ο χυλός.
  • Ρίχνουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι διαμέτρου 30 - 32 εκατοστών.
  • Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C. 


Όταν κρυώσει η βασιλόπιτα την βγάζουμε προσεκτικά από το ταψάκι, κρύβουμε το φλουρί 
και την πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη ζάχαρη, ή την διακοσμούμε με όποιον τρόπο μας υποδείξει 
η φαντασία μας.


Καλή επιτυχία!!



Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Αρνάκι με πατάτες στον φούρνο.


Η κλασσική επιλογή της Ελληνικής οικογένειας για κάθε γιορτινό (και όχι μόνο) τραπέζι!!




* Αλείφετε το αρνάκι με λάδι, με λεμόνι και το πασπαλίζετε από όλες τις πλευρές  με αρκετό από το Μείγμα Μπαχαρικών για Κρεατικά "καλή νοικοκυρά".

* Κάνετε το ίδιο και με τις πατάτες, τις ανακατεύετε καλά για να καλυφθούν όλες από το μείγμα και τις απλώνετε γύρω από το κρέας.


* Ρίχνετε από τη μια γωνιά του ταψιού λίγο νερό
, να μισοκαλύψει τις πατάτες ( να μην ξεπλυθούν από τα μπαχαρικά).

* Σκεπάζετε με λαδόκολα ερμητικά το ταψί, το τυλίγετε  με αλουμινόχαρτο και το βάζετε στο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα, για 2 ώρες περίπου.


* Το ξεσκεπάζετε και το αφήνετε να ψηθεί για λίγο ανοικτό, για να ροδίσουν καλά και το κρέας και οι πατάτες, χαμηλώνοντας την θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς.

Θα έχετε ένα ροδοψημένο, τραγανό αλλά ταυτόχρονα απίστευτα ζουμερό και νόστιμο ψητό, οι δε πατατούλες του θα γίνουν πιο καλοψημένες και λαχταριστές από  ποτέ!!


TIPS

- Ένα τρικ για να αποκτήσει το ψητό τέλεια τραγανή κρούστα, είναι αφού το αλείψετε με λάδι και λεμόνι και πριν να το καρυκεύσετε να το αλευρώσετε καλά!!

-  Μπρορείτε να βρείτε πατάτες σχετικά μικρού μεγέθους (όχι baby, κοινές πατάτες) και αφού τις καθαρίσετε, να τις ψήσετε ολόκληρες. Θα έχουν άλλωστε τον χρόνο, μέχρι να γίνει το αρνάκι να ψηθούν βαθειά, αλλά να κάνουν και κρούστα. Μην ξεχάσετε όμως να βάλετε αρκετό νεράκι στο ταψί, για να γίνουν χουρμαδιαστές!


Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Φιάξτε την πιο νόστιμη γαλοπούλα σε 4 απλά βήματα!!


Χωρίς άγχος, εύκολα και με δοκιμασμένη επιτυχία, η Καλή Νοικοκυρά θα σας βοηθήσει να φτιάξετε την πιο 
λαχταριστή και καλοψημένη γαλοπούλα που έχετε φάει ποτέ!




Υλικά

Μια γαλοπούλα 4-5 κιλών
Μείγμα Μπαχαρικών για Κοτόπουλο "Καλή Νοικοκυρά" 
Ελαιόλαδο
Χυμός λεμονιού
Λαδόκολλα & αλουμινόχαρτο


Εκτέλεση

1. Αφαιρείτε το λαιμό και τα συκωτάκια της γαλοπούλας από το εσωτερικό της. 
Πλύνετε καλά τη γαλοπούλα μέσα - έξω, και την στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας. 
Γυρίζετε τις φτερούγες πίσω από την πλάτη, το ίδιο και το δέρμα του λαιμού.

2. Την αλείφετε με ελαιόλαδο και λεμόνι και την πασπαλίζετε με μπόλικο 
Μείγμα Μπαχαρικών για Κοτόπουλο "Καλή Νοικοκυρά" επίσης μέσα - έξω. 
Δένετε με σπάγκο τα πόδια. 

(Μπορείτε να κάνετε αυτή την προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ, για μεγαλύτερη επιτυχία).

3. Βάζετε τη γαλοπούλα σε ένα ταψί προσθέτοντας και 1 εκατοστό νερού.
Σκεπάζετε ερμητικά το ταψί με λαδόκολλα και τυλίγετε με το αλουμινόχαρτο. 
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 2 έως 2 ι/2 ώρες.

4. Ξεσκεπάζετε, χαμηλώνετε την θερμοκρασία στους 175 βαομούς και αφήνετε την γαλοπούλα να 
ροδοψηθεί. Αφήστε να περάσουν 20 - 30 λεπτά και σερβίρετε.


TIPS

Αν προτιμάτε το κοτόπουλο, φτιάξτε το με τον ίδιο τρόπο, μειώνοντας τον χρόνο στο μισό.

Το ζουμάκι από το ταψί, το αδειάζετε σε ένα κατσαρολάκι, το βάζετε στην φωτιά και το "δένετε" με 1-2 
πηρουνιές αλεύρι. Το σουρώνετε και έχετε μια υπέροχη σάλτσα για το συνοδευτικό της γαλοπούλας.

Αν θέλετε να την συνοδεύσετε με πατάτες, τότε βάλτε τες στο ταψί γύρω από την γαλοπούλα, αλείψτε τις 
με λάδι, λεμόνι και το Μείγμα των μπαχαρικών για κοτόπουλο και μισοσκεπάστε τις με νερό.

Αν πάλι την θέλετε γεμιστή, θα σας έλεγα να φτιάξετε την γέμιση χώρια για λόγους πρακτικούς:

  • Γιατί η ποσότητα της γέμισης συνήθως δεν είναι αρκετή για όλους.
  • Σπάνια μπορεί να ψηθεί η γέμιση τόσο, καλά όσο ένα ωραίο πιλάφι που θα ψηθεί ανεξάρτητα και θα το περιποιηθείτε όπως πρέπει.
  • Έτσι θα ψηθεί πιο σωστά και το εσωτερικό της γαλοπούλας.



Και να μια νόστιμη Χριστουγεννιάτικη "γέμιση"

* Σωτάρετε ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε ελαιόλαδο, 
* Ψιλοκόψτε τα συκωτάκια της γαλοπούλας και σοτάρετέ τα κι αυτά
* Ρίξτε 500 γρ ρύζι μπλου μπόνετ να σοταριστεί μαζί  για λίγο, 
* Προσθέστε ζεστό νερό σε αναλογία 1 ρύζι προς 2,5 νερό.
* Ρίξτε αλάτι, πιπέρι, και μερικούς κόκους μπαχάρι.
* Σκεπάστε και αφήστε να σιγοβράσει για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να πιεί το νερό του. 

* Προαιρετικά, 5 λεπτά πριν το ρύζι βράσει εντελώς, μπορείτε να προσθέσετε μισό φλιτζάνι κουκουνάρι, μισό φλιτζάνι σταφίδες, ή και 15-20 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα (και ίσως λίγο νεράκι ακόμα).

* Επίσης προαιρετικά σοτάρετε με τα συκωτάκια της γαλοπούλας και 400 - 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο. (Παρότι η συνταγή της γεμιστής γαλοπούλας το απαιτεί και θα δώσει την γεύση του σε αυτό το ωραίο Χριστουγεννιάτικο πιλάφι, εγώ  αποφεύγω τον κιμά, γιατί θα το κάνει πολύ σκουρόχρωμο και θα χάσει σε εμφάνιση)




Καλή επιτυχία!



-

Διαβάστε επίσης: