Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

10 πολύτιμα πράσινα λαχανικά



Θρεπτικά και πολύτιμα για τον οργανισμό, τα πράσινα λαχανικά χαρίζουν υγεία και ευεξία. Είναι από τις λίγες τροφές που συσσωρεύουν τόσες πολλές ευεργετικές ιδιότητες και έχουν αναμφισβήτητα, σημαντική διατροφική αξία.


Μπορεί στους περισσότερους να μην είναι ιδιαίτερα «συμπαθή». Κάποιοι μάλιστα τα θεωρούν άνοστα. Όμως, οι ευεργετικές τους ιδιότητες είναι αμέτρητες. Τα λαχανικά προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιακές παθήσεις, έχουν αντικαρκινική και αποτοξινωτική δράση, ενώ είναι σημαντικοί «σύμμαχοι» όσων θέλουν να χάσουν κιλά.

Κατσαρό μαρούλι
Πλούσιο σε λουτεΐνη και σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, το κατσαρό μαρούλι βελτιώνει σημαντικά την όραση. Περιέχει σουλφοραφάνη, μια οργανική ένωση που παρουσιάζει αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Σοταρισμένα ή στον ατμό, τα κατσαρά μαρούλια, μπορεί να είναι πικρά στη γεύση, αλλά έχουν ιδιαίτερη θρεπτική αξία.



Σπανάκι
Κάλλιστα ο Ποπάυ, θα μπορούσε να είναι ένας... επιτυχημένος διατροφολόγος και όχι ένας απλός ναύτης. Το σπανάκι που συνήθιζε να τρώει σε μεγάλες ποσότητες ο ήρωας των αγαπημένων κόμιξ, είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυλλικό οξύ και άλλα θρεπτικά συστατικά. Το φυλλικό οξύ είναι μέλος του συμπλέγματος των βιταμινών Β και είναι απαραίτητο στη σύνθεση του DNA. Για τον λόγο αυτό, το φυλλικό οξύ βοηθάει σημαντικά στην προστασία κατά του καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του μαστού. Το σπανάκι είναι επίσης πλούσιο σε κάλλιο, αναγκαίο για την καλή λειτουργία των μυών και συμβάλλει στην καλή κυκλοφορία του αίματος.

Άσπρο ή μοβ λάχανο
Ανεξαρτήτως χρώματος, το λάχανο είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, μαγνησίου, φυλλικού οξέος, βιταμινών του συμπλέγματος B, καλίου και αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως οι ινδόλες και οι σουλφοραφάνες. Ωστόσο όπως προκύπτει από έρευνες, το μοβ λάχανο έχει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες από το άσπρο, ενώ η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C είναι 6-8 φορές μεγαλύτερη. Το λάχανο μάλιστα ενδείκνυται για καπνιστές, άτομα επιρρεπή στις ιώσεις και όσους βιώνουν έντονο στρες.

Ραδίκια
Τα ραδίκια, άγρια και ήμερα, είναι σημαντική πηγή βιταμίνης C και πολλών άλλων ευεργετικών συστατικών για τον οργανισμό. Πλούσια σε καροτενοειδή καθώς και σε ανόργανα στοιχεία όπως είναι το κάλιο, το νάτριο και το μαγνήσιο αλλά και βιταμίνες Β1 και Β2, αποτελούν το ιδανικό συνοδευτικό για κρέας και ψάρια. Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, ενώ κλινικές έρευνες έδειξαν ότι συμβάλλουν στην καταπολέμηση ασθενειών, που σχετίζονται με το συκώτι και τη χολή. Ένας πρακτικός τρόπος για να ξεχωρίζετε τα άγρια από τα ήμερα ραδίκια, είναι να θυμάστε ότι τα πρώτα έχουν στενά φύλλα, ενώ τα δεύτερα πιο πλατιά. Όποια και να διαλέξετε πάντως, πριν τα μαγειρέψετε, θυμηθείτε ότι πρέπει να τα ξεπλύνετε πολύ καλά.

Λαχανάκια Βρυξελλών
Αν και μικροσκοπικά, τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, καθώς περιέχουν φυτικές ίνες, βιταμίνες (Α, C, Κ, Β6, φυλλικό οξύ, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη), αντιοξειδωτικά και μέταλλα. Δεν περιέχουν καθόλου λίπος και το ποσοστό νατρίου είναι εξαιρετικά χαμηλό. Τρώγονται ψητά στον φούρνο, μαγειρεμένα σε σούπες και στην κατσαρόλα, ωμά ή σε σαλάτες. Τα φρέσκα λαχανάκια Βρυξελλών διατηρούνται για 3-4 ημέρες στο ψυγείο μέσα σε πλαστική σακούλα, ενώ μπορείτε να τα καταψύξετε, αφού προηγουμένως τα ζεματίσετε για 3-5 λεπτά.

Σέσκουλα
Με μεγάλα, γυαλιστερά, αρκετά σκληρά και γραμμωτά φύλλα, τα σέσκουλα έχουν μια στυφή γεύση. Πλούσια σε βιταμίνες Κ, C και β-καροτίνη, τα σέσκουλα διαθέτουν τις περισσότερες φυτικές ίνες από οποιοδήποτε άλλο πράσινο φυλλώδες λαχανικό. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που καταναλώνουν μεγαλύτερη ποσότητα φυτικών ινών, έχουν μικρότερες πιθανότητες (σε ποσοστό ως και 25%) να εμφανίσουν καρδιακές διαταραχές συγκριτικά με εκείνες που δεν καταναλώνουν.

Ρόκα
Με πικάντικη και ιδιαίτερα πιπεράτη γεύση, η ρόκα έχει τη δική της θέση στη λίστα των λαχανικών. Φημίζεται για τις διουρητικές ιδιότητες της, για την πλούσια περιεκτικότητά της σε βιταμίνες Α και C, αλλά και τα ποσοστά σε ασβέστιο και κάλιο, που περιέχει. Μάλιστα, λόγω του ασβεστίου, ενδείκνυται η κατανάλωση ρόκας για εκείνους που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, ενώ σε κάθε περίπτωση βοηθάει στην ενδυνάμωση των οστών.

Iceberg
Ιδιαίτερα διαδεδομένο και με σημαντική διατροφική αξία, το iceberg είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά. Με μόλις 10 θερμίδες η μερίδα, μπορείτε να το προσθέσετε ελεύθερα σε κάποιο σάντουιτς, σε τάκος ή ακόμη και στη σαλάτα σας για να γίνει πιο νόστιμη.

Μαρούλι
Πλούσιο σε λουτεΐνη και καροτενοειδή, το μαρούλι έχει αναμφίβολα μεγάλη θρεπτική αξία. Είναι ευεργετικό εξαιτίας των βιταμινών Α, Β, C και E, ενώ λόγω της χλωροφύλλης, έχει ισχυρή αντικαρκινική δράση και ταυτόχρονα ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το μαγγάνιο που περιέχει, βοηθά σημαντικά στην καλή λειτουργία του μεταβολισμού, ενώ το χρώμιο προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις. Τέλος, οι φυτικές ίνες του, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και βοηθούν στη λειτουργία της πέψης.


Πηγή: clickatlife.gr

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

9 «μυστικά» για να κάνετε την υγιεινή διατροφή πιο ενδιαφέρουσα

Μην «κολλάτε» σε συγκεκριμένες, περιορισμένες επιλογές, ακόμη κι αν αυτές είναι υγιεινές, αλλά ακολουθήστε μερικές συμβουλές και ιδέες για να κάνετε τα γεύματα και τα σνακ σας πιο ενδιαφέροντα και γευστικά.





Μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή, είναι το βασικό συστατικό για μακροζωία και ποιότητα ζωής. Ίσως όμως μετά από λίγο καιρό να κουραστείτε να τρώτε τα ίδια και τα ίδια, όπως βαρετές σαλάτες ή ψητό κοτόπουλο με λαχανικά στον ατμό. Και τότε, η πλήξη μπορεί να οδηγήσει στα αντίθετα αποτελέσματα: το βλαβερό, γρήγορο και εύκολο φαγητό, αρχίζει να μοιάζει όλο και πιο ελκυστικό.
Μην «κολλάτε» σε συγκεκριμένες, περιορισμένες επιλογές, ακόμη κι αν αυτές είναι υγιεινές. Ακολουθούν μερικές συμβουλές και ιδέες για να κάνετε τα γεύματα και τα σνακ σας πιο ενδιαφέροντα και γευστικά.
Πειραματιστείτε με νέα, εξωτικά μπαχαρικά και φρέσκα βότανα

Αντί να χρησιμοποιείτε συνεχώς τα ίδια, γνωστά καρυκεύματα, εμπλουτίστε το άρωμα και τη γεύση των φαγητών σας με μερικά νέα, λιγότερο κοινά μπαχαρικά και βότανα. Το κάρυ σε σκόνη, προσθέτει «βάθος» και γεύση στα ψητά λαχανικά, τις σούπες και τα βραστά, ενώ πολλά βότανα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μαρινάδες για κρέατα και ψάρια, να προστεθούν σε σούπες και ψητά ή σε λαχανικά σοταρισμένα και να χρησιμοποιηθούν σε σάλτσες.
Ο γλυκάνισος μπορεί να συνδυαστεί με την κανέλα, το τριμμένο τζίντζερ και τα κρεμμυδάκια για ένα νοστιμότατο κοτόπουλο.
Δοκιμάστε το τόφου
Το τόφου είναι ένα προϊόν από το γάλα της σόγιας και κατασκευάζεται παρόμοια με το τυρί. Είναι δημοφιλές σε πολλές χώρες της Άπω Ανατολής και σε ανθρώπους που ακολουθούν τη χορτοφαγία.
Αντί να καλύπτετε τις ανάγκες σας για πρωτεΐνες συνεχώς τρώγοντας κρέας ή ψάρι, μπορείτε να επιλέγετε και το τόφου. Tο ίδιο δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γεύση, αλλά παίρνει τη γεύση της τροφής με την οποία μαγειρεύεται.
Μπορείτε να συμπεριλάβετε το πιο σκληρό σε διάφορα πιάτα, σε φαγητά μαγειρεμένα στην κατσαρόλα και σε σούπες, αντί για κρέας ή αυγά. Το μαλακό τόφου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο πολλών γαλακτοκομικών προϊόντων.
Υπέροχες σάλτσες
Πειραματιστείτε πέρα από τα συνηθισμένα και φυσικά πέρα από τις έτοιμες σάλτσες του εμπορίου. Δοκιμάστε να φτιάξετε σάλτσες με μπρόκολο και ψητά λαχανικά, με φιλέτο ψαριού και με άλλα εμπνευσμένα υλικά και συνοδέψτε με αυτές ζυμαρικά ολικής άλεσης, ψητό κοτόπουλο ή ψάρι.
Δημιουργήστε τα δικά σας dressings και μαρινάδες
Μπορείτε να νοστιμίσετε τις «βαρετές» σαλάτες σας, τα πιάτα λαχανικών και τα κρέατα, φτιάχνοντας τα δικά σας dressings και μαρινάδες από το μηδέν. Αναμείξτε ελαιόλαδο, ξύδι, χυμό λεμονιού ή χυμό lime ή μουστάρδα, μαζί με τα αγαπημένα σας βότανα και μπαχαρικά και λίγο αλάτι. Ανακινήστε για να γίνουν ένα μείγμα και ετοιμαστείτε να εκπλήξετε τον εαυτό σας!
Επίσης, μη χρησιμοποιείτε το ξύδι αποκλειστικά στις σάλτσες και τις σαλάτες. Πάρτε ξύδι βαλσάμικο και άλλα είδη αρωματικών ξυδιών και συνδυάστε τα με τα αγαπημένα σας τυριά, φρούτα και συνταγές με ψάρι.
Δώστε στα φαγητά σας τη γεύση των εσπεριδοειδών
Προσθέστε ξύσμα από λεμόνια, λάιμ, πορτοκάλια και άλλα εσπεριδοειδή, στα ψητά κρέατα και ψάρια, στις σάλτσες, τις μαρινάδες, τα επιδόρπια, τα ψητά αρτοποιήματα, τα smoothies και το γιαούρτι. Θα ενισχύσετε πραγματικά τη γεύση τους και θα τους δώσετε αυτό το «κάτι» που τους έλειπε.
Δημιουργήστε πιάτα με τουρσί
Συνδυάστε τα λαχανικά τουρσί με τα αγαπημένα σας πιάτα, για να «απογειώσετε» τη γεύση τους χωρίς να προσθέσετε ένα σωρό θερμίδες. Φτιάξτε μόνοι σας τα τουρσί λαχανικά σας ή αγοράστε τα για πιο γρήγορα και προσθέστε τα σε σαλάτες, σάντουιτς και πίτες.
«Αγκαλιάστε» το umami
Για όσους δεν γνωρίζουν την ...πέμπτη γεύση, το umami αφήνει μία αίσθηση αλμυρού και «κρέατος» (ή καλύτερα καπνιστού) και η αλήθεια είναι ότι το συναντάμε συχνά στο καθημερινό μας διατροφολόγιο, είτε ξέρουμε να το αναγνωρίσουμε είτε όχι.
Τα καραμελωμένα κρεμμύδια και τα σοταρισμένα μανιτάρια, είναι ιδιαίτερα νόστιμα και θρεπτικά και προσδίδουν μια «umami» γεύση στα πιάτα μας, πιο χαρακτηριστική από αυτή που δίνουν τα κρέατα και τα τυριά και μάλιστα για πολύ λιγότερες θερμίδες. 

www.clickatlife.gr

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Ώρα για αποτοξίνωση

Ποιος δεν υπέκυψε στο αρνάκι και στην τραγανή του πετσούλα, στο αφράτο τσουρέκι και στους κάθε λογής πειρασμούς που πέρασαν από το πληθωρικό πασχαλινό τραπέζι;

























Όλα αυτά, όμως, τώρα είναι παρελθόν, διότι η άνοιξη ήρθε για να μείνει και οσονούπω τα ρούχα λιγοστεύουν και τα περιττά κιλά φαίνονται. Ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές για να επανέλθετε και πείτε αντίο στα περιττά κιλά.  Πίνετε νερό, χυμούς και ροφήματα. Ο χρυσός κανόνας κάθε προσεγμένης διατροφής είναι η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού με νερό, ροφήματα, χυμούς από φρούτα και λαχανικά, αφεψήματα κ.ά. Η κατανάλωση 8-12 ποτηριών νερού ημερησίως ενισχύει το μεταβολισμό και επιταχύνει τη διαδικασία αποβολής των τοξινών από τον οργανισμό. Προτιμήστε αν θέλετε κρύο νερό αφού σύμφωνα με σχετικές έρευνες ο οργανισμός μας καίει περίπου 8 θερμίδες παραπάνω προκειμένου να αυξήσει τη θερμοκρασία του νερού. Δοκιμάστε να φτιάξετε αφεψήματα με λουίζα, αγκινάρα ή σημύδα που είναι ιδανικά για αποτοξίνωση. Όπως σε όλα τα πράγματα, έτσι και εδώ ισχύει το «μέτρον άριστον» οπότε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα είναι αρκετά.























Βάλτε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας
Τα οφέλη των φυτικών ινών που βρίσκουμε σε φρούτα, λαχανικά καθώς και προϊόντα ολικής άλεσης λίγο πολύ μας είναι γνωστά. Γνωρίζατε όμως ότι εκτός του ότι βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου και τη μείωση των επιπέδων γλυκόζης και χοληστερόλης στο αίμα, βοηθούν επίσης και στη μείωση αποθήκευσης λίπους; Πλούσιες σαλάτες με εποχικά λαχανικά, ωραιότατες βελουτέ, δροσερά smoothies και φρουτοσαλάτες ανάμεσα στα γεύματα, δημητριακά, πολύσπορο ψωμί, ζυμαρικά ολικής αλέσεως κ.ά είναι μερικές αντιπροσωπευτικές εναλλακτικές για αποτελεσματική αποτοξίνωση. Θυμηθείτε ωστόσο ότι προκειμένου να αποκομίσετε όλα τα οφέλη τους, καλό θα είναι οι πηγές φυτικών ινών να εναλάσσονται.








































Το «μπούμερανγκ» της υπερβολής
Δε χρειάζεται να τρέχετε πανικόβλητοι στα γυμναστήρια ούτε να παραλείπετε γεύματα εξαντλώντας τον οργανισμό σας για να «ξεφορτωθείτε» μερικά κιλάκια που μπορεί να πήρατε αυτές τις μέρες. Το να προσπαθείτε να στερηθείτε τροφές που σας χαρίζουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά δεν θα οδηγήσει κάπου, το αντίθετο μάλιστα. Η διαδικασία της αποτοξίνωσης είναι ευεργετική όταν γίνεται με μέτρο και φυσικό τρόπο. Εξάλλου, οι υπερβολές που ανά διαστήματα κάνουμε την επιβραδύνουν και οι συνέπειες είναι γνωστές. Λίγη προσοχή στις διατροφικές σας επιλογές που μπορούν με τον καιρό να γίνουν καθημερινή συνήθεια αλλά και μια επίσης καθημερινή μισάωρη βόλτα είναι αρκετά για να έχετε σε σύντομο χρονικό διάστημα τα επιθυμητά αποτελέσματα.



Πηγή: olivemagazine.gr




Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Μαγειρίτσα!!


Ακολουθεί μετά από μια μεγάλη περίοδο νηστείας. Επί πλέον τρώγεται αργά την νύχτα, 
μετά την Ανάσταση. Γι' αυτό καλό είναι να την φτιάξετε όσο πιο ελαφριά γίνεται!!
Να η δική μου συνταγή για την πιο ελαφριά, παραδοσιακή μαγειρίτσα:







Υλικά:

Μια αρνίσια συκωταριά (γύρω στο 1 κιλό) και τα εντεράκια που της αναλογούν
2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
!/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
50 γρ. ρύζι γλασσέ
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
(ή 1 κουταλάκι Μείγμα Μπαχαρικών για Κρεατικά "Καλή Νοικοκυρά")


Για το αυγολέμονο

1 -2  κρόκοι αυγού
1 - 1,5 λεμόνι (χυμός)
1 κουταλιά κορνφλάουρ


Εκτέλεση:

Βάζετε τα εντεράκια σε μια λεκάνη και τα πλένετε πολύ καλά με νερό όπου έχετε ρίξει λίγο ξύδι και αλάτι.  Με ένα καλαμάκι (εγώ χρησιμοποιώ την επάνω πλευρά ενός μολυβιού), τα αναποδογυρίζετε σε μια δεύτερη λεκάνη, τα ξεπλένετε και τα ρίχνετε σε καθαρό νερό με ξύδι και αλάτι για λίγο. Τέλος τα ξεπλένετε καλά. 

Πλένετε την συκωταριά, χωρίζετε το συκώτι, το πνευμόνι, τα γλυκάδια κλπ και τα ρίχνετε σε μια κατσαρόλα με νερό να βράσουν μαζί με τα εντεράκια. Όταν έχουν βράσει, τα στραγγίζετε και τα ψιλοκόβετε. Δεν κρατάτε τον ζωμό τους.

Σε μια κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο, τα συκωτάκια και τα κρεμμυδάκια και τα σωτάρετε πολύ - π0λύ ελαφρά, ίσα που να αχνιστούν και να μαλακώσουν. Ρίχνετε τον άνιθο και τον μαϊντανό και ανακατεύετε.

Προσθέτετε 5 ποτήρια νερό (ή και περισσότερο, ανάλογα με το πόσο πηκτή θέλετε την σούπα σας) και μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνετε το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι και την ρίγανη. Αφήνετε την σούπα να σιγοβράσει, μέχρι να γίνει το ρύζι.


Ετοιμάζετε το αυγολέμονο: 

Σε ένα μπολ διαλύετε το κορνφλάουρ στον χυμό του λεμονιού, ρίχνετε τους κρόκους και χτυπάτε ελαφρά. Με μια κουτάλα ρίχνετε αργά-αργά στο αυγολέμονο λίγη από την καυτή σούπα ανακατεύοντας συνεχώς και επαναλαμβάνετε, ώστε  να εξομοιωθεί η θερμοκρασία τους. Ρίχνετε το αυγολέμονο και πάλι αργά - αργά στην μαγειρίτσα, ανακατεύοντας για να μην "κόψει" και αποσύρετε αμέσως από την φωτιά.


Καλή Ανάσταση!!







Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

Αρνάκι ψημένο στον φούρνο με πατάτες


Για όσους δεν σουβλίσουν, ...είναι η καλύτερη επιλογή!!


* Αλείφετε το αρνάκι με λάδι, με λεμόνι και το πασπαλίζετε από όλες τις πλευρές  με αρκετό από το Μείγμα Μπαχαρικών για Κρεατικά "καλή νοικοκυρά".

* Κάνετε το ίδιο και με τις πατάτες, τις ανακατεύετε καλά για να καλυφθούν όλες από το μείγμα και τις απλώνετε γύρω από το κρέας.


* Ρίχνετε από τη μια γωνιά του ταψιού λίγο νερό
, να μισοκαλύψει τις πατάτες ( να μην ξεπλυθούν από τα μπαχαρικά).

* Σκεπάζετε με λαδόκολα ερμητικά το ταψί, το τυλίγετε  με αλουμινόχαρτο και το βάζετε στο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 2 ώρες περίπου.


* Το ξεσκεπάζετε και το αφήνετε να ψηθεί για λίγο ανοικτό, για να ροδίσουν καλά και το κρέας και οι πατάτες, χαμηλώνοντας την θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς.

Θα έχετε ένα ροδοψημένο, τραγανό αλλά ταυτόχρονα απίστευτα ζουμερό και νόστιμο ψητό, οι δε πατατούλες του θα γίνουν πιο καλοψημένες και λαχταριστές από  ποτέ!!


TIPS

- Ένα τρικ για να αποκτήσει το ψητό τέλεια τραγανή κρούστα, είναι αφού το αλείψετε με λάδι και λεμόνι και πριν να το καρυκεύσετε να το αλευρώσετε καλά!!

-  Μπρορείτε να βρείτε πατάτες σχετικά μικρού μεγέθους (όχι baby, κοινές πατάτες) και αφού τις καθαρίσετε, να τις ψήσετε ολόκληρες. Θα έχουν άλλωστε τον χρόνο, μέχρι να γίνει το αρνάκι να ψηθούν βαθειά, αλλά να κάνουν και κρούστα. Μην ξεχάσετε όμως να βάλετε αρκετό νεράκι στο ταψί, για να γίνουν χουρμαδιαστές!!



Συνταγές για το Πασχαλινό τραπέζι


Για όσους δεν σουβλίσουν, ...είναι η καλύτερη επιλογή!!


* Αλείφετε το αρνάκι με λάδι, με λεμόνι και το πασπαλίζετε από όλες τις πλευρές  με αρκετό από το Μείγμα Μπαχαρικών για Κρεατικά "καλή νοικοκυρά".

* Κάνετε το ίδιο και με τις πατάτες, τις ανακατεύετε καλά για να καλυφθούν όλες από το μείγμα και τις απλώνετε γύρω από το κρέας.


* Ρίχνετε από τη μια γωνιά του ταψιού λίγο νερό
, να μισοκαλύψει τις πατάτες ( να μην ξεπλυθούν από τα μπαχαρικά).

* Σκεπάζετε με λαδόκολα ερμητικά το ταψί, το τυλίγετε  με αλουμινόχαρτο και το βάζετε στο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου, για 2 ώρες περίπου.


* Το ξεσκεπάζετε και το αφήνετε να ψηθεί για λίγο ανοικτό, για να ροδίσουν καλά και το κρέας και οι πατάτες, χαμηλώνοντας την θερμοκρασία του φούρνου στους 180 βαθμούς.

Θα έχετε ένα ροδοψημένο, τραγανό αλλά ταυτόχρονα απίστευτα ζουμερό και νόστιμο ψητό, οι δε πατατούλες του θα γίνουν πιο καλοψημένες και λαχταριστές από  ποτέ!!


TIPS

- Ένα τρικ για να αποκτήσει το ψητό τέλεια τραγανή κρούστα, είναι αφού το αλείψετε με λάδι και λεμόνι και πριν να το καρυκεύσετε να το αλευρώσετε καλά!!

-  Μπρορείτε να βρείτε πατάτες σχετικά μικρού μεγέθους (όχι baby, κοινές πατάτες) και αφού τις καθαρίσετε, να τις ψήσετε ολόκληρες. Θα έχουν άλλωστε τον χρόνο, μέχρι να γίνει το αρνάκι να ψηθούν βαθειά, αλλά να κάνουν και κρούστα. Μην ξεχάσετε όμως να βάλετε αρκετό νεράκι στο ταψί, για να γίνουν χουρμαδιαστές!!



Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Πολίτικο τσουρέκι - Σκέτο γλύκισμα!!


Παραδοσιακή συνταγή, εύκολη, και με σίγουρη επιτυχία!!






Υλικά


  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι (σκληρό)
  • 50 γρ. νωπή µαγιά
  • !/2  φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό
  • !/2  φλιτζ. τσαγιού γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
  • 250 γρ βούτυρο αγνό (ή μισό-μισό με μαργαρίνη)
  • 350 - 400 γρ. ζάχαρη 
  • 3 αυγά και 3 κροκάδια
  • Ξύσμα και χυμό ενός πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ σε σκόνη
  • 2 βανίλιες
  • 1 κουταλάκι γλυκού κοφτό αλάτι
  • 1 αυγό για επάλειψη  
  • Σουσάμι, ή αµύγδαλο φιλέ για την επιφάνεια






Εκτέλεση

Διαλύετε την μαγιά με το νερό. Προσθέτετε 1 φλιτζ. τσαγιού από το συνολικό αλεύρι και χτυπάτε να γίνουν ένας λείος χυλός. Σκεπάζετε και αφήνετε σε ζεστό μέρος για φουσκώσει επί 1 ώρα και 30΄ περίπου. 

Ζεστένετε μαζί το γάλα, το βούτυρο και την ζάχαρη. σε πολύ σιγανή φωτιά και τα αποσύρετε. Ρίχνετε μέσα τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αυγά και τα κροκάδια ελαφρά χτυπημένα, το αλάτι, το μαχλέπι και το κακουλέ και τέλος την μαγιά που έχει ήδη φουσκώσει.

Σε μια λεκάνη κοσκινίζετε το υπόλοιπο αλεύρι, ρίχνετε το μείγμα των υπόλοιπων υλικών και ζυμώνετε καλά, μέχρι να γίνει μια λεία και ελαστική ζύμη, και να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάζετε και αφήνετε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. (να διπλασιαστεί  σε όγκο).

Ξαναζυμώνετε ελαφρά την ζύμη και την πλάθετε σε πλεξούδες, ή κουλούρες, στο μέγεθος που θέλετε. Tις απλώνετε σε ταψί με λαδόκολλα και τις αφήνετε σε ζεστό χώρο να φουσκώσουν  και πάλι.

Χτυπάτε ελαφρά το αυγό με μια κουταλιά γάλα και αλείφετε τα τσουρέκια. Τα πασπαλίζετε με σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ και στολίζετε με κόκκινα αυγά! 

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175  βαθμούς για 30΄- 40΄ λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος), μέχρι δηλαδή να ροδίσουν και να ξεκολλούν από την λαδόκολλα.


TIPS

Μπορείτε να αντικαταστήσετε την νωπή μαγιά με 2 φακελάκια ξερή μαγιά, να την διαλύσετε με το χλιαρό νεράκι και να την προσθέσετε κατευθείαν στο μείγμα βούτυρου - ζάχαρης - αυγών.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ξύσμα πορτοκαλιού με 5 γρ μαστίχα Χίου, που θα την αλέσετε στο μούλτι με λίγη ζάχαρη, ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα δύο, για παραπάνω άρωμα!

Αφού ψηθούν τα τσουρέκια, τα βουτάτε αν θέλετε, σε λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα, λευκή, ή γάλακτος. Επίσης, μπορείτε να τα στολίσετε με φρούτα, αποξηραμένα ή γλασσέ. 

Μόλις κρυώσουν καλά, τα τυλίγετε με μεμβράνη για να παραμείνουν μαλακά και φρέσκα. (Στο στάδιο αυτό μπορείτε να τα φυλάξετε στην κατάψυξη για καιρό)


Καλή επιτυχία!!


Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Μυδοπίλαφο


Νόστιμο, νηστίσιμο πιάτο, αλλά και καταπληκτικός μεζές!!!



 ΥΛΙΚΑ:

  • 1  συσκευασία 500 γρ. φρέσκα καθαρισμένα μύδια (μέσα στο νερό τους)
  • 20-25 μύδια με κέλυφος  (4-5 ανά μερίδα)
  • 2,5  φλυτζάνια ρύζι μπλου μπόνετ (για πιλάφι)
  • 1/2 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 ξερό κρεμμύδι 
  • 1 πράσινη πιπεριά 
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 3/4 φλιτζ. ντομάτα τριμέμη
  • 1/2 φλιτζ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1/2 φλιτζ. ψιλοκομμένο άνιθο
  • 1 κουταλάκι Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά"  (ή αλάτι, πιπέρι και ρίγανη)
  • Χυμό από μισό περίπου λεμόνι και λίγο αλάτι


ΕΚΤΈΛΕΣΗ:

Ανοίγετε την συσκευασία των μυδιών, πετάτε το νερό, και τα ξεπλένετε 1-2 φορές.

Καθαρίζετε καλά τα μύδια με κέλυφος με ένα συρμάτινο σφουγγαράκι. Τραβάτε το "μουστάκι" που προεξέχει και τα ξεπλένετε καλά.
Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα να αχνιστούν και μόλις ανοίξουν τα αποσύρετε από την φωτιά.
Αν κάποιο δεν έχει ανοίξει το πετάτε.
Το νερό που έβγαλαν αν θέλετε το αφήνετε να κατασταλάξει για να το χρησιμοποιήσετε στο πιλάφι.

Σε μια πλατιά κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι ψιλοκομμένο και τις πιπεριές κομμένες σε τετραγωνάκια, ώσπου να μαλακώσουν.

Ρίχνετε το ρύζι να σοταριστεί  για λίγο.
Ρίχνετε την ντομάτα, το σκόρδο ψιλοκομμένο, τον μαϊντανό και τον άνιθο, το Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι, λίγο αλάτι, το χυμό του λεμονιού και ανακατεύετε.

Προσθέτετε 5 με 5,5 φλυτζάνια ζεστό νερό, συνυπολογίζοντας αν θέλετε και το νερό των μυδιών με το κέλυφος ( και είναι αρκετό, γιατί θα αφήσουν πολλά υγρά τα ωμά μύδια),
Μόλις πάρει βράση, το σκεπάζετε, χαμηλώνετε την φωτιά και αφήνετε τι πιλάφι να σιγοβράσει για 10-12 λεπτά.

Ανοίγετε και προσθέτετε τα μύδια, με κέλυφος και χωρίς, ανακατεύετε και αφήνετε το μυδοπίλαφο να σιγοβράσει για άλλα 5 λεπτά. Σβύνετε την φωτιά και το αφήνετε μερικά λεπτά σκεπασμένο να τραβήξει  τα υγρά του.

Σερβίρετε ...και καλή σας όρεξη!!


TIPS

Αν θέλετε μπορείτε να αντικαταστήσετε την ντομάτα και τον μαϊντανό, με 4-5 φρέσκα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια και λίγο παραπάνω άνιθο. Θα έχετε ένα λευκό αλλά εξ ίσου γευυστικό μυδοπίλαφο!!

Το ρύζι μπλου μπόνετ δίνει εξαιρετική εμφάνιση στο μυδοπίλαφο, και διατηρείται σπυρωτό ακόμα κι όταν κρυώσει. Αυτός είναι ο λόγος που το προτείνω στην συνταγή, παρότι προσωπικά βρίσκω πιο νόστιμο το ρύζι γλασσέ στα πιλάφια γενικά.

Τα κελυφωτά μύδια κάνουν εντυπωσιακό το πιάτο και τίποτα παραπάνω. Αλλά έχει κόπο το καθάρισμά τους.. Μπορείτε  να τα παραλήψετε, και θα έχετε μια πανεύκολη και γρήγορη συνταγή, για το καθημερινό σας τραπέζι!!


-

Διαβάστε επίσης: