Τρίτη 25 Αυγούστου 2015

Κοτόπουλο στο γκριλ


Νόστιμο, λαχταριστό ψητό κοτόπουλο για όλη την οικογένεια, αλλά και για την δίαιτά σας..!! 



  • Κόψτε το κοτόπουλο στο κέντρο κατά μήκος της ράχης ή του στήθους, και ανοίξτε το.
  • Πατήστε το με την παλάμη σας στο στήθος ή στην ραχοκοκαλιά, δυνατά να σπάσει, ώστε να απλωθεί καλύτερα. Βάλτε το σε ένα ταψάκι.
  • Αλείψτε το καλά με λάδι και λεμόνι και πασπαλίστε το με αρκετό (γιατί δεν θα βάλετε τίποτε άλλο) από το Μείγμα Μπαχαρικών για  Κοτόπουλο "καλή νοικοκυρά". 
  • Ρίξτε λίγο νεράκι στο ταψί από την γωνιά του.
  • Σκεπάστε το ερμητικά με αλουμινόχαρτο αφού πρώτα το προστατέψετε με ένα κομμάτι λαδόκολλα.
  • Ψήστε το στο φούρνο στους 200 βαθμούς  C, για 40 -45  λεπτά.
  • Ξεσκεπάστε το, ανεβάστε το ταψάκι στην επάνω σχάρα του φούρνου και ψήστε το στο γκριλ, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το κοτόπουλο.
  • Συνοδέψτε το με τηγανητές πατατούλες, ή πιλάφι, ή μόνο με μια πλούσια σαλάτα..!!

Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Μπουκαμβίλια

Μια Βραζιλιάνα στην Ελλάδα...
Μια Βραζιλιάνα στην Ελλάδα

Aν αναλογιστεί κανείς την αντοχή της και το χρώμα που προσθέτει στους κήπους και στα μπαλκόνια, θα παραβλέψει τα λιγοστά της ψεγάδια, δηλαδή, τα αγκάθια και το σκούπισμα που χρειάζεται όταν τα λουλούδια της ξεραθούν. Η βραζιλιάνικης καταγωγής μπουκαμβίλια είναι ένα κηποτεχνικό φυτό που λατρεύει το άφθονο φως και τον ήλιο της χώρας μας και κυκλοφορεί σε μεγάλη ποικιλία. Η νάνα, η αναρριχώμενη, η άγρια, η ροδίτικη, η κεφαλονίτικη και η vera είναι είδη που αναπτύσσονται ανάλογα με το μικροκλίμα κάθε περιοχής: σε σημεία όπου φυσάει περισσότερο και είναι βορινά ευδοκιμεί η άγρια μπουκαμβίλια, για να μην ψηλώσει πολύ φυτέψτε τη νάνα, ενώ, αν θέλετε να «σκαρφαλώσει» ψηλά, προτιμήστε την αναρριχώμενη.

Χώμα ή ζαρντινιέρα;
Η μπουκαμβίλια αναπτύσσεται σχετικά γρήγορα τόσο στο χώμα όσο και στη ζαρντινιέρα. Σίγουρα, όμως, στο χώμα θα είναι καλύτερα, αφού στη γλάστρα ή ακόμα και σε μεγάλο πυθάρι με πλούσιο χώμα, το φυτό θα γεμίσει ρίζες και θα αρχίσει να ασφυκτιά. Φροντίστε, λοιπόν, τον χειμώνα να σκαλίζετε ελαφρώς το χώμα της και, αν το δείτε γεμάτο ρίζες, μεταφυτέψτε τη σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στον κήπο (αρκεί να μη βρέχει ή έχει πάγο). Σε μια ζαρντινιέρα (80 εκ. μήκος, 40 εκ. πλάτος και 40 εκ. βάθος) τοποθετήστε μέχρι δύο φυτά και συνδυάστε τα με μυρωδικά, όπως θυμάρι, αρμπαρόριζα ή δεντρολίβανο, τα οποία απωθούν και τα βλαβερά έντομα.

Για ευτυχισμένες μπουκαμβίλιες
Το συγκεκριμένο φυτό δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, όσον αφορά το χώμα, παρά μόνο καλή στράγγιση, ενώ δεν θέλει φροντίδα. Χρειάζεται, όμως, επαρκή αερισμό, μέτριο πότισμα και ελαφρύ χώμα. Η ανθοφορία της μπουκαμβίλιας διαρκεί μεγάλο χρονικό διάστημα και με τα πρώτα κρύα, σταδιακά αποφυλλώνει, διότι δεν της αρέσουν οι χαμηλές θερμοκρασίες και η υγρασία. Θέλει, ωστόσο, αρκετό χώρο για να αναπτυχθεί και να δώσει πλούσια ανθοφορία, αλλά και προστασία από τους δυνατούς ανέμους και τη βροχή. Στο τέλος του χειμώνα έχει ανάγκη από ελαφρύ κλάδεμα, ενώ η λίπανσή της γίνεται, συνήθως, αρχές Μαρτίου η πρώτη, αρχές Ιουνίου η δεύτερη και μέσα Σεπτεμβρίου η τρίτη. Αν είναι σε γλάστρα, κάντε και μία παραπάνω, δηλαδή, στα τέλη Απριλίου. Για καλύτερα αποτελέσματα, χρησιμοποιήστε βιολογικά σκευάσματα.
―Ευχαριστούμε τον κηπουρό Αγγελο Ζία (tatogio@tatogio.gr).

Ασθένειες & θεραπείες
―Κιτρίνισμα φύλλων: πιθανόν τετράνυχος. Θεραπεία: ψέκασμα με ανάλογο βιολογικό σκεύασμα.
―Λευκές κηλίδες στα φύλλα: συνήθως πρόκειται για ωίδιο που προέρχεται από την πολλή υγρασία και τον κακό αερισμό. Θεραπεία: μετακινήστε τη γλάστρα σε χώρο ο οποίος αερίζεται καλύτερα.
―Ψευδόκοκκος ή βαμβακάδα. Θεραπεία: σκουπίστε ελαφρώς με βαμβάκι εμποτισμένο σε οινόπνευμα.
―Αν το φυτό είναι πολύ καιρό στην ίδια γλάστρα, μπορεί να πάθει ασφυξία. Τι πρέπει να κάνετε; Αλλάξτε γλάστρα τον χειμώνα και προσθέστε πλούσιο σε οργανικές ουσίες χώμα.
―Οταν υπάρχουν γατάκια στο σπίτι, οι ακαθαρσίες τους μπορεί να βλάψουν το φυτό. Καλό είναι να τοποθετήσετε στο χώμα της γλάστρας καλαμάκια ή ξυλάκια, για να αποτρέψετε το συμβάν.

Aπό τη Ναντια Λιαργκόβα

Τρίτη 18 Αυγούστου 2015

Πώς να φτιάξετε την τέλεια σπιτική πίτσα

Δεν χρειάζεται να παραγγείλετε απ' έξω το αγαπημένο φαγητό των παιδιών (εκτός κι αν δεν προλάβατε να μαγειρέψετε, οπότε όλα επιτρέπονται). Δείτε πώς να φτιάξετε την τέλεια πίτσα μόνοι σας στο σπίτι:



Σπιτική ζύμη

Το σπιτικό ζυμάρι είναι εύκολο και πεντανόστιμο! Αν ξεκινήσετε να φτιάχνετε τη δική σας ζύμη, είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα θα απαρνηθείτε την έτοιμη.
Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κύβο νωπή μαγιά
  • 350 γρ. χλιαρό νερό
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • Λίγο πιπέρι

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, βάλτε το χλιαρό νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
Αφήστε το μπολ σκεπασμένο με μία μεμβράνη για 10 περίπου λεπτά μέχρι να αφρίσει η επιφάνεια –δείγμα ότι η μαγιά έχει ενεργοποιηθεί.
Όταν η μαγιά είναι έτοιμη, ρίξτε λίγο-λίγο το αλεύρι και το αλάτι, ανακατεύοντας παράλληλα.
Όταν η ζύμη «μαζέψει», φτιάξτε μια μπάλα και ζυμώστε την καλά για 5-10 επτά σε μια αλευρωμένη επιφάνεια. Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική και εύπλαστη –αν κολλάει στα χέρια σας, σημαίνει ότι χρειάζεται να προσθέσετε λίγο χλιαρό νερό.
Λαδώστε ένα μπολ, βάλτε μέσα τη ζύμη και σκεπάστε το με μια πετσέτα ή μεμβράνη. Όταν η ζύμη διπλασιαστεί σε όγκο (μισή έως μία ώρα μετά), απλώστε την σε ένα λαδωμένο ταψί, πιέζοντας με τα δάχτυλά σας προς τα έξω, μέχρι να το καλύψει ολόκληρο.
Ανάλογα με το ταψί σας, η ζύμη μπορεί να φτάσει και για δύο πίτσες.
Tip: Απλώνοντας λίγο καλαμποκάλευρο στο ταψί θα κάνετε τη ζύμη πιο τραγανή!


Φρέσκια σάλτσα

Γιατί να σερβίρετε στα παιδιά πίτσα με έτοιμη σάλτσα, όταν μπορείτε εύκολα να φτιάξετε τη δική σας αγνή σάλτσα, από φρέσκες ντομάτες και βασιλικό;
Υλικά

  • 4-5 αποφλοιωμένες ντομάτες
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • ¼ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • Λίγος φρέσκος βασιλικός
  • Λίγη ρίγανη
  • Αλάτι/Πιπέρι

Εκτέλεση
Τρίψτε τις ντομάτες και ή ψιλοκόψτε τις.
Βάλτε όλα τα υλικά σ' ένα κατσαρολάκι και βράστε τα σε χαμηλή φωτιά, αλατοπιπερώνοντας κατά βούληση. Όταν η σάλτσα δέσει, κατεβάστε την απ' τη φωτιά, αφήστε την να κρυώσει και, στη συνέχεια, απλώστε μια παχιά στρώση πάνω στο ζυμάρι.
Tip: Το βράσιμο σε χαμηλή φωτιά είναι το μυστικό της επιτυχίας για την σάλτσα σας.
Τip #2: Για πιο kid friendly γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγη κέτσαπ.

Η πίτσα που λατρεύουν τα παιδιά

Χιλιάδες είναι τα υλικά που μπορείτε να βάλετε στην πίτσα σας –από σουτζούκι και παστουρμά, μέχρι ατζούγιες ή ανανά. Επειδή όμως ο στόχος είναι να ξετρελάνετε τα παιδιά, προτείνουμε έναν απλό και δημοφιλή συνδυασμό υλικών: τυριά και (απλά) αλλαντικά.
Μπορείτε να προσθέσετε και να αφαιρέσετε υλικά, ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις των παιδιών.
Υλικά

  • 1 φλ. τσαγιού μοτσαρέλα τριμμένη
  • 10-15 φέτες τυρί γκούντα
  • 10-15 φέτες ζαμπόν
  • 5-10 φέτες μπέικον
Μανιτάρια, πιπεριές, τυρί έμενταλ, έξτρα ντομάτα ή λουκάνικο είναι μερικά μόνο από τα υλικά που μπορείτε να προσθέσετε.


Εκτέλεση
Αφού ανακατέψετε τα τυριά μεταξύ τους, απλώστε τα ομοιόμορφα πάνω στη σάλτσα. Προσθέστε τις φέτες αλλαντικών και τα έξτρα υλικά της επιλογής σας. Η πίτσα σας είναι έτοιμη για το φούρνο.

Πώς να ψήσετε την πίτσα

Είναι σημαντικό να έχετε προθερμάνει καλά το φούρνο, στους 200–220 βαθμούς - ο καυτός φούρνος ομοιάζει με τον ξυλόφουρνο, τον καλύτερο τρόπο να ψήσει κανείς πίτσα, δηλαδή.
Μη χρησιμοποιήσετε αέρα –μόνο αντιστάσεις.
Ψήστε την πίτσα αρχικά στο χαμηλότερο ράφι, μέχρι το τυρί να λιώσει και να χρυσίσει. (Από 10 έως 20 λεπτά, ανάλογα με το φούρνο σας).
Βάλτε την για ακόμη 5 έως 10 λεπτά στη μεσαία σχάρα, για να ψηθούν τα υλικά, χωρίς να «αρπάξει» η ζύμη.
Για να γίνει η πίτσα σας ακόμη πιο... οικογενειακή, μπορείτε να πλάσετε το ζυμάρι σας και να διαλέξετε τα υλικά παρέα με τους μικρούς σας μάγειρες! Καλοφάγωτη!


από Γλύστρα Φοίβη 


Την διαβάσαμε εδώ:   mama365.gr

Σολομός στο γκριλ



Πασπαλίστε τον σολομό 
 με το Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά" 
κι από τις δύο πλευρές.





























Βάλτε το σε ταψάκι με ελάχιστο νεράκι (για να μην καεί το ταψάκι και καπνίζει ο φούρνος) 
και τοποθετήστε το στην επάνω-επάνω σχάρα.

Ψήστε στο γκριλ, χωρίς αέρα μέχρι να ροδίσει και από τις δύο πλευρές.

Λούστε το με λαδολέμονο και απολαύστε το κρουστό και πεντανόστιμο!!



TIPS

Με τον ίδιο τρόπο ψήστε τον ξιφία, το μαγιάτικο, ή όποιο ψάρι σε φέτα προτιμάτε!



-

Διαβάστε επίσης: