Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Kανόνες Νηστείας


Είναι συνυφασμένη με τη ζωή της Εκκλησίας, έχει κανόνες, εξαιρέσεις, βαθύτερο νόημα και κάνει πολύ καλό στην υγεία. Η νηστεία της Ορθοδοξίας είναι ευεργετική για ψυχή και σώμα!


Η ευεργετική νηστεία

Η χριστιανική νηστεία είναι Ευαγγελική εντολή. Αναφέρεται σε αρκετές περικοπές, ενώ ο ίδιος ο Χριστός έδωσε το παράδειγμα νηστεύοντας συστηματικά, επί σαράντα ημέρες στην έρημο. Από εκεί και πέρα, η Εκκλησία έχει θεσπίσει (έπειτα από συστηματική ενασχόληση μέσα στους αιώνες) τους κανόνες, η τήρηση των οποίων δεν εξασφαλίζει τη σωτηρία του πιστού, ωστόσο δημιουργει ένα περιβάλλον στο οποίο ο άνθρωπος μπορεί να προσεγγίσει καλύτερα τον Θεό.

Η νηστεία, βέβαια, δεν είναι μονάχα η αποφυγή τροφών ζωικής προέλευσης που γεμίζουν το σώμα με τοξίνες, όπως άλλωστε και η ιατρική αποφαίνεται σχετικά (για τα κόκκινα κρέατα λ.χ.). Νηστεία σημαίνει στέρηση, σημαίνει θυσία για χάρη του Κυρίου, που θυσιάστηκε, σημαίνει επίσης «νηστεία» λόγων και πράξεων, νηστεία (αποφυγή) κακών λογισμών, σημαίνει προσήλωση στο πνευματικό κομμάτι του ανθρώπου και στροφή στην ψυχή μας. Για να γίνει βέβαια αυτό απαιτείται και καθαρισμός του σώματος.
Στο πνεύμα αυτό, η τήρηση της νηστείας μόνο στο διατροφικό επίπεδο αποτελεί φαρισαϊσμό, που ο Χριστός πάμπολλες φορές καταδίκασε. Η αληθινή νηστεία είναι βάσανο, ανηφόρα, άσκηση και μετάνοια μέσα από την οποίαν ο άνθρωπος κερδίζει τη χάρη του Θεού και μεταμορφώνεται.

Τροφές που απαγορεύονται κατά τη νηστεία

Κρέας, γάλα και γαλακτοκομικά κάθε είδους (βουτύρου ή μαργαρινών που περιέχουν γάλα), ελαιόλαδο και σπορέλαια που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φαγητών, ψάρια, κρασί και κάθε είδους οινοπνευματώδη. Ωστόσο, επιτρέπονται (=καταλύονται) τα θαλασσινά (χταπόδι, γαρίδες, καλαμάρια, αστακοί, καραβίδες, μύδια και όστρακα) λόγω του ότι δεν περιέχουν αίμα, οι ελιές και τα αυγά των ψαριών μαζί με τα παράγωγά τους (λ.χ. ταραμοσαλάτα).



ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΚΑΙ ΜΕΡΕΣ ΝΗΣΤΕΙΑΣ


























Η νηστεία του Πάσχα (Σαρακοστή): Διαρκεί από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή πριν από το Σάββατο του Λαζάρου, οπότε ακολουθεί η Κυριακή των Βαΐων και η Μεγάλη Εβδομάδα. Η δε Κυριακή των Βαΐων είναι η τελευταία ημέρα της περιόδου αυτής. Η Μεγάλη Εβδομάδα, εκκλησιολογικά μιλώντας, δεν περιλαμβάνεται στη Σαρακοστή, αν και συνεχίζεται η νηστεία. Στην πραγματικότητα μαζί με την Εβδομάδα των Αγίων Παθών (Μεγάλη Εβδομάδα) είναι μια περίοδος 49 ημερών αυστηρής νηστείας. Οι εξαιρέσεις που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι την Κυριακή των Βαΐων και στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου καταλύεται το ψάρι και τα Σαββατοκύριακα το λάδι και το κρασί. Σημειωτέον, το μόνο Σάββατο που νηστεύουμε το λάδι και το κρασί είναι αυτό του Μεγάλου Σαββάτου. Επίσης, καμία Κυριακή δεν απέχουμε από λάδι. Και όταν λέμε λάδι, εννοούμε και οτιδήποτε παρασκευάζεται με τη χρήση αυτού (λ.χ. λαδερά φαγητά).

Η νηστεία των Χριστουγέννων: Αρχίζει στις 15 Νοεμβρίου και διαρκεί μέχρι και τις 24 Δεκεμβρίου. Επιτρέπεται το λάδι, το κρασί και το ψάρι κάθε μέρα, εκτός της Τετάρτης και της Παρασκευής και γενικά θεωρείται μια ήπια και εύκολη νηστεία.

Η νηστεία των Αγίων Αποστόλων: Διαρκεί από τη Δευτέρα μετά των Αγίων Πάντων μέχρι την παραμονή της εορτής των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου. Είναι κινητή νηστεία, με μη καθορισμένο αριθμό ημερών, που παραλείπεται όταν η εορτή των Αγίων Πάντων πέφτει μετά των Αγίων Αποστόλων. Φέτος πέφτει στις 26 Ιουνίου, οπότε η νηστεία θα εκτελεστεί για μόλις 2 μέρες.

Η Νηστεία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Δεκαπενταύγουστου): Αρχίζει την 1η Αυγούστου και διαρκεί μέχρι και την παραμονή της γιορτής. Την εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος καταλύεται (επιτρέπεται) το ψάρι και κάθε Σάββατο και Κυριακή επιτρέπεται το λάδι και το κρασί.

Η νηστεία της μνήμης της αποτομής (αποκεφαλισμού) της κεφαλής του Ιωάννου του Προδρόμου: 29 Αυγούστου. Είναι αυστηρή νηστεία και δεν επιτρέπεται το λάδι.

Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού: 14 Σεπτεμβρίου (εκτός αν πέφτει Σάββατο ή Κυριακή, οπότε επιτρέπεται το έλαιο και ο οίνος).

Η παραμονή των Θεοφανείων: 5 Ιανουαρίου.

Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή: Εις μνήμην της σύλληψης και της Σταύρωσης του Κυρίου (εκτός αν συμπίπτει με μεγάλη εορτή οπότε μπορεί να καταλυθεί το λάδι και το κρασί).

Σε κάθε περίπτωση, η νηστεία δεν αποτελεί αποκλειστικά θέμα κανόνων, αλλά κυρίως συνεννόησης του πνευματικού (εξομολόγου) με τον πιστό. Αυτός ξέρει τις αντοχές του πιστού και αν του επιτρέψει –ακραίο παράδειγμα– να φάει κρέας τη Μεγάλη Παρασκευή, ο πιστός μπορεί να το κάνει. Η νηστεία αφενός δεν είναι δίαιτα, αφετέρου δεν πρέπει να ταυτίζεται μονάχα με το «γράμμα» του εκκλησιαστικού νόμου.


Περιπτώσεις μη τήρησης της νηστείας (κατάλυση)

—Αν πέσει Τετάρτη ή Παρασκευή η εορτή των Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, τότε καταλύεται το κρασί και το λάδι. Τα ίδια ισχύουν και για τις εορτές: Της Γεννήσεως της Θεοτόκου, των Εισοδίων της Θεοτόκου, της Υπαπαντής του Κυρίου, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, του Γενεσίου του Προδρόμου και της εορτής Πέτρου και Παύλου. Επίσης, από τους περισσότερους πνευματικούς θεωρείται ημέρα καταλύσεως ελαίου και οίνου η Τετάρτη ή η Παρασκευή όταν συμπίπτει με μεγάλη ονομαστική εορτή, λόγω του ότι δεν γίνεται να νηστεύει κάποιος σε χαρμόσυνη μέρα.
—Αν πέσει Τετάρτη ή Παρασκευή η εορτή του Ευαγγελισμού καταλύεται το κρασί, το λάδι, αλλά και το ψάρι.
—Επιτρέπονται όλες οι τροφές τις ημέρες της εβδομάδας μετά το Πάσχα (Διακαινησίμου), καθώς και την εβδομάδα μετά την Κυριακή της Πεντηκοστής και μέχρι την Κυριακή των Αγίων Πάντων. Επίσης, τις ημέρες που ακολουθούν την εορτή των Χριστουγέννων μέχρι και την παραμονή των Θεοφανείων (Φώτων).
—Την εβδομάδα πριν από την Κυριακή του Ασώτου (Τελώνου και Φαρισαίου) επιτρέπονται όλες οι τροφές, ενώ την εβδομάδα της Τυρινής επιτρέπονται τα πάντα εκτός κρέατος.
—Στις εορτές των Θεοφανείων και των Χριστουγέννων επιτρέπονται τα πάντα, οποιαδήποτε ημέρα και αν συμπέσουν (κατάλυση πάντων).
—Νήπια, πολύ ηλικιωμένοι και ασθενείς είναι οι τρεις κατηγορίες πιστών που δεν υποχρεούνται στη νηστεία, χωρίς να απαγορεύεται ωστόσο.





H πολίτικη κουζίνα


Μια κουζίνα... κιμπάρισσα! Αυτό ακριβώς είναι η πολίτικη κουζίνα. Γενναιόδωρη, ειλικρινής, ξεκάθαρη! Χάρμα οφθαλμών, με μεζέδες και φαγητά σε ποικιλία που ιντριγκάρει τις αισθήσεις, ανοίγει την όρεξη και περνάει στην καρδιά

H πολίτικη κουζίνα



Η κουζίνα της Πόλης είναι ανάμνηση

Αγγίζει τον μύθο, στις μνήμες όλων εκείνων που τη γεύτηκαν κάποια στιγμή στη ζωή τους. Θυμίζει ένα τέλειο οικογενειακό τραπέζι στρωμένο από προικισμένες μανάδες όλων των λαών που βρέθηκαν εκεί, στην Κωνσταντινούπολη του 19ου αιώνα, ανταλλάσσοντας μεταξύ τους μυστικά επτασφράγιστα. Είναι η κουζίνα των ανθρώπων που συνδύασαν ευρηματικά την ευρωπαϊκή αστική μαγειρική με την ανατολίτικη, δίνοντάς της ψυχή.
Koσμοπολίτικη και ανθρωποκεντρική, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η μαγειρική της εποχής που φιλοξένησε ιδέες, ήθη και συνήθειες τόσο διαφορετικές με επιτυχία.

Στην «Πολίτικη Κουζίνα», την ταινία, η πρώτη σκηνή ξεκινά με τα μπαχάρια –δεν είναι τυχαίο ότι στα τούρκικα ο τίτλος μεταφράστηκε Bir tutam baharat (Mια πρέζα μπαχάρι). Το σύμπαν τούτης της μαγειρικής καθορίζεται από τα μπαχάρια: Aπό το αλατοπίπερο που χρειάζεται η ζωή για να νοστιμέψει, μέχρι την αγαπημένη κανέλα, το κύμινο, την πάπρικα, το μαχλέπι, τον κακουλέ, τη μαστίχα και το φρέσκο κρεμμυδάκι, τον μαϊντανό για την αψάδα και τον άνηθο για το άρωμα.

Το τραπέζι Στρωνόταν 3 φορές τη μέρα με πιο σπουδαία γεύματα το πρωινό & βραδινό.

Νοστιμιές στο τραπέζι

Τουρσιά: Kάθε νοικοκυρά έφτιαχνε τα δικά της, πράσινο ντοματάκι, μελιτζάνα γεμιστή με σκόρδο και τυλιγμένη σε κλωνάρια σέλινο, πιπεριές γλυκές και καυτερές, και λάχανο.

Χαβιάρι: Παρά την τιμή του, το χαβιάρι, που ερχόταν από την Κασπία, δεν έλειπε από τα επίσημα τραπέζια, με πρώτη και καλύτερη την περίφημη χαβιαροσαλάτα.

Σαλάτες: Περιλάμβαναν κολοκύθια με γιαούρτι, γλιστρίδα σαλάτα, πιάζι (φασόλια ξερά με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μαϊντανό) και σέσκουλα σαλάτα.
Απαραίτητες σε καθημερινά και επίσημα καλέσματα ήταν η τσιροσαλάτα, η ταραμοσαλάτα, η μελιτζανοσαλάτα (καυτερή και δροσερή, με γιαούρτι) και φυσικά η σκορδαλιά.


H πολίτικη κουζίναΣκορδαλιά με αμύγδαλο και κουκουνάρι
Μουλιάζουμε 1/2 φρατζόλα ψωμί μπαγιάτικο χωρίς κόρα. Πολτοποιούμε σε μπλέντερ 8 σκελίδες σκόρδο με 50 γρ. αμύγ-δαλα και 50 γρ. κουκου-νάρι. Προσθέτουμε το ψωμί πολύ καλά στυμμένο και χτυπάμε ξανά. Οταν δημιουργηθεί μια αλοιφή, βάζουμε 2 1/2 φλιτζάνια λάδι και 2/3 φλιτζανιού ξίδι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Δοκιμάζουμε κι αν χρειαστεί προσ-θέτουμε αλάτι.

Παστουρμάδες και σουτζούκια
Μεγάλη αγάπη και παράδοση είχαν στα αλλαντικά. Οι καλύτεροι τεχνίτες θεωρούνταν οι Καραμανλήδες, που έφτιαχναν από το κρέας της καμήλας τον πιο φινετσάτο παστουρμά. Τα σουτζούκια κρέμονταν σε πλεξούδες, όπως και το παστράμι και τα ευρωπαϊκά ζαμπόνια που έρχονταν από την Ιταλία.

Γλυκές κουταλιές και σιρόπια
Οι Πολίτισσες σπάνια αγόραζαν γλυκά –και αυτά κυρίως ήταν από τα ευρωπαϊκά ζαχαροπλαστεία για εξαιρετικές περιπτώσεις.
—Συνήθως έφτιαχναν στο σπίτι τους τριών ειδών κεράσματα: Γλυκά κουταλιού τριαντάφυλλο, σύκο, μελιτζανάκι, περγαμόντο, κυδώνι και κυδωνόπαστο, καΐσι (βερίκοκο) και φράπα.
—Κρέμες και μαλεμπί, καζάν ντιπί, ρυζό-γαλο, χαλβάδες και χοσάφια (κομπόστες).
—Ταψιού όπως κανταΐφι (πάντα με φύλλο αλειμμένο με βούτυρο και φιστίκια από την Αίγινα), εκμέκ, κιουνεφέ.



Τα γεμιστά ήταν ύψιστη τέχνη!

Στα χέρια της ευφάνταστης Πολίτισσας τίποτα δεν έμενε αδειανό. Απο την κουζίνα της έβγαιναν τυλιχτά και γεμιστά κάθε είδους: Με κιμά, ή γιαλαντζι, με ρύζι, κουκουνάρι, κανέλα, μπαχάρια, κρεμμυδι και σταφίδες για τη γλύκα.
Τα πάντα είχαν «περιεχόμενο». Ντομάτες, μελιτζάνες, αμπελόφυλλα, λάχανα, σκουμπριά, μύδια, κότες, κρέατα και σπλήνες.

Το πολυλατρεμένο πιλάφι σε 3 παραλλαγές
Το αγαπημενο εδεσμα της παλατιανής κουζίνας πέρασε στην καθημερινή ζωή κι έγινε συνήθεια της απλής οικογένειας. Καθε μαγείρισσα είχε το δικό της μυστικό για ατζέμ και ιτς πιλάφι που δεν αποκάλυπτε στις άλλες!
Χυτό (σαλμά): Το ρύζι έβραζε σε νερό με βούτυρο ή ζωμό. Ο Τσομπάνογλου από το εστιατόριο Pandeli είχε πάντα ένα καζάνι με ζωμό από κόκκαλα από βοδινό ή κοτόπουλο για τα πιλάφια και το πλιγούρι.
Καβουρντιστό: Το ρύζι τσιγαριζόταν πρώτα σε βούτυρο και μετά έριχναν το νερό ή τον ζωμό που είχαν μετρήσει.
Ζεματιστό: Το ρύζι έβραζε σε νερό ή ζωμό και στη συνέχεια, το ζεμάτιζαν με λιωμένο βούτυρο.

Κεφτέδες & Τηγανητά
Για τις νοικοκυρές της εποχής τα τηγανητά ήταν η ευλογία της καθημερινότητας. Απλά και γρήγορα, μεγάλωσαν γενιές με τη νοστιμιά τους. Κεφτέδες, καντίν μπουτού με ρύζι, παλατιανοί με διαφορετικούς κιμάδες, αλλά και ευρωπαϊκές κροκέτες με μελιτζάνες, πατάτα και κοτόπουλο. Ολα περνούσαν από το τηγάνι –τα ψάρια, οι πιπεριές, οι μελιτζάνες, τα κρέατα που τσιγαρίζονταν πριν μπουν στην κατσαρόλα. Ακόμα και οι καημοί έσβηναν πάνω από την υπομονή του τηγανιού.

Μες στου Βοσπόρου τα νερά
Το καλοκαίρι έτρωγαν χελιδονόψαρα, καβούρια, γλώσσες και σαρδέλες (τυλιγμένες σε λαδωμένα αμπελόφυλλα για να μη στεγνώνουν). Την άνοιξη και το φθινόπωρο μαγείρευαν μπαρμπούνια, λαβράκια, λυθρίνια, στρείδια, καλαμάρια, παλαμίδα, μαρίδα, και τον χειμώνα σκουμπρί, αστακός και μύδια. Η μεγάλη αγάπη ήταν τα παστά, η λακέρδα, ο τσίρος, ο λικουρίνος, η ρέγγα, το αβγοτάραχο, το χαβιάρι και ο ταραμάς, που συνόδευε τα καθημερινά τραπέζια.


H πολίτικη κουζίναΚρέατα
Οι περισσότεροι επέλεγαν πρόβειο ή μοσχαρίσιο κρέας. Το χοιρινό ήταν ακριβό λόγω της απαγόρευσης και το αρνίσιο πιο κυριακάτικο. Το πρόβειο, όμως, ήταν το καλύτερο γιατί από το λίπος της ουράς έβγαινε το λευκό σαν χιόνι βούτυρο. Στις γιορτές έφτιαχναν τις τσιγαρίδες με τα κομμάτια χοιρινού που περίσσευαν και το λίπος του, που πάστωναν και έβραζαν σε κρασί και μπαχαρικά. Μεγάλη αδυναμία είχαν επίσης στο φτερωτό κυνήγι.

Κεφτεδάκια με κιμά και ρύζι
Βάζουμε σε μεγάλο μπολ
-500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
-1 φλιτζάνι ρύζι βρασμένο
-1/2 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο
-1 μεγάλο κρεμμύδι
-1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένα
-2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
-2 αβγά, 1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
-1 κουτ. γλυκού ανάμεικτα μπαχαρικά (μπαχάρι, κύμινο, κανέλα)
-1/2 φλιτζάνι νερό, αλατοπίπερο και ζυμώνουμε πολύ καλά.
Πλάθουμε τα κεφτεδάκια και τα απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί ψησίματος μέσα σε ταψί. Τα βάζουμε στο ψυγείο και τα αφήνουμε για 1 ώρα τουλάχιστον. Ζεσταίνουμε μπόλικο ελαιόλαδο σε τηγάνι. Περνάμε τα κεφτεδάκια λίγα λίγα από αλεύρι και τα τινάζουμε ελαφρά. Τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν καλό χρώμα από όλες τις πλευρές. Μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγουν τα περιττά λάδια και σερβίρουμε.



Aπό τη Ρόζα Κράμερη, Styling: Elena Jeffrey, Food styling: Μάκης Γεωργιάδης, Ηλίας Δεμιρτζόγλου, Φωτογραφίες: Studio Τσοκούνογλου



Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

7 μπαχαρικά επιβίωσης, για έκτακτη ανάγκη


Ένας κατάλογος από μπαχαρικά, που όχι μόνο θα προσθέσουν γεύση στα γεύματα σας, αλλά θα προσφέρουν πολλά οφέλη στην υγεία σας και θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε σε άριστη κατάσταση στην περίπτωση μιας παρατεταμένης παγκόσμιας κρίσης, όπως υποστηρίζει η ιστοσελίδα Prepography.com.



















Παρακάτω ακολουθεί η λίστα με τα 7 πιο απαραίτητα μπαχαρικά καθώς και μια σύντομη περιγραφή των φαρμακευτικών τους ιδιοτήτων:
Κανέλα
Χρησιμοποιείται για να προσθέσει γεύση σε πολλά τρόφιμα, από ποτά μέχρι και επιδόρπια, ενώ προσφέρει επίσης διάφορα σημαντικά οφέλη στην υγεία. Αυτό το δημοφιλές και ξεχωριστό μπαχαρικό έχει θρεπτική αξία και βοηθά στη θεραπεία των λοιμώξεων από ζυμομύκητες. Διαθέτει αντιπηκτικές ιδιότητες και βοηθά στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Όταν προστίθεται στα τρόφιμα, καθυστερεί την αλλοίωσή τους και την ανάπτυξη βακτηριδίων, αποτελώντας έτσι ένα εξαιρετικό φυσικό συντηρητικό.
Ρίγανη
Εκτός του ότι δίνει γεύση στα ιταλικά και μεξικάνικα πιάτα, αυτό το μπαχαρικό έχει επίσης εξαιρετικά ισχυρή αντιοξειδωτική δράση για τον οργανισμό. Η ρίγανη έχει αντιμυκητιακές, αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς επίσης και ευεργετική επίδραση στο αναπνευστικό σύστημα. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία πολλών διαφορετικών τύπων καρκίνου.
Δεντρολίβανο
Συχνά χρησιμοποιείται μαζί με τη ρίγανη για επιπλέον γεύση στην ιταλική κουζίνα αλλά και σε άλλες, ενώ προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία. Το δεντρολίβανο ενισχύει φυσικά το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει αναλγητικές ιδιότητες και λειτουργεί ως αντιφλεγμονώδης παράγοντας. Αυτό το μπαχαρικό βοηθάει στην πέψη, έχει διουρητική δράση και είναι γνωστό για τις ευεργετικές επιδράσεις του στο ήπαρ. Βοηθά στην αντιμετώπιση των αναπνευστικών παθήσεων και μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό αποσμητικό για την αναπνοή.
Κουρκούμη
Εκτός από την χαρακτηριστική γεύση της, η κουρκούμη έχει επίσης ισχυρές αντισηπτικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της την καθιστούν χρήσιμη ως παυσίπονο και θεραπευτική μέθοδο για την αρθρίτιδα. Η κουρκούμη έχει επίσης αναφερθεί ότι επιδρά ευεργετικά στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ και μάλιστα έχει χρησιμοποιηθεί ως φυσικό αντικαταθλιπτικό. Παθήσεις του δέρματος, όπως η ψωρίαση, μπορούν να θεραπευτούν αποτελεσματικά με κουρκούμη.
Θυμάρι
Το θυμάρι είναι ένα άλλο μπαχαρικό πολλαπλών χρήσεων με μοναδική γεύση που μπορεί να προστεθεί σε μια ποικιλία πιάτων. Παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αντιφλεγμονώδους και αντιμικροβιακής του δράσης. Είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου, ενισχύει την υγεία των οστών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία αναπνευστικών παθήσεων.
Τζίντζερ
Το τζίντζερ προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ευεργετικών επιδράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό. Βοηθά πολύ στη διαδικασία της πέψης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της δυσμηνόρροιας, της πρωινής ναυτίας και της ναυτίας των ταξιδιωτών. Αποτελεί φυσικό προληπτικό μέσον για το κρυολόγημα και τη γρίπη και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως θεραπευτική αγωγή και για τα δύο. Ανακουφίζει από τον πόνο και διαθέτει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Αποξηραμένη κόκκινη πιπεριά
Οι πιπεριές αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης C και έχουν πολλές άλλες ευεργετικές ιδιότητες, ενώ χρησιμοποιούνται στη θεραπεία του άγχους και του Προεμμηνορρυσιακού Συνδρόμου. Οι αποξηραμένες κόκκινες πιπεριές ενισχύουν επίσης την όραση – ιδιαίτερα τη νυχτερινή – και βοηθούν στον μεταβολισμό. Προσθέτουν επίσης μια πικάντικη γεύση στα άνοστα φαγητά.

Η δίαιτα των 7 ημερών, για γρήγορο μεταβολισμό, που καίει θερμίδες και λίπος!!


Μάθε τα πάντα για το αδυνάτισμα, υιοθέτησε τις συμβουλές των ειδικών και ακολούθησε για μία εβδομάδα αυτή τη δίαιτα για γρήγορο μεταβολισμό που θα κάψει τα πάντα!!




















Επιμέλεια: Γιώργος Μίλεσης, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc

Πόσες από εμάς δεν έχουμε δηλώσει ότι θα χάσουμε βάρος και θα βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση; Για να κάνουμε υγιεινές αλλαγές στη ζωή μας, πηγαίνουμε στο γυμναστήριο, μέχρι να επανέλθουμε στις παλιές συνήθειες όταν βαρεθούμε. Ωστόσο, ούτε η ασιτία ούτε η φτωχή σε θερμίδες διατροφή είναι η απάντηση στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Επιπλέον, αν δεν παρέχεις στο σώμα σου αρκετά καύσιμα, δεν έχεις την ενέργεια να επωφεληθείς από τις επισκέψεις στο γυμναστήριο, ενώ καθιστάς ευάλωτο τον εαυτό σου στις ασθένειες.

Πώς θα... βάλεις φωτιά στο μεταβολισμό

Ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία αξιοποίησης της τροφής που καταναλώνουμε για ενέργεια, επανόρθωση των ιστών και ανάπτυξη.

Παρομοίασέ τον με τη φωτιά. Όταν θες να ανάψεις φωτιά, δεν προσπαθείς να το κάνεις χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο κούτσουρο και ένα σπίρτο. Αντίθετα, ξεκινάς βάζοντας λίγο χαρτί και προσάναμμα. Όταν η φλόγα μεγαλώσει, ρίχνεις μεγαλύτερα ξύλα.
  • Σύγκρινε τώρα το μεταβολισμό σου με τη φωτιά. Εάν δεν τρως αρκετά ή σωστά για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα λειτουργεί σε βραδεία καύση. Πρέπει να ξεκινήσεις με μικρότερη ποσότητα, να παράγεις θερμότητα και να την αυξήσεις σταδιακά.
  • Γι’ αυτό οι διατροφολόγοι προτείνουν να τρώμε πιο συχνά στη διάρκεια της ημέρας, αλλά να καταναλώνουμε μικρότερες ποσότητες.
  • Να θυμάσαι, όταν το σώμα σου δεν καίει την τροφή που καταναλώνεις, η πλεονάζουσα ενέργεια αποθηκεύεται ως λίπος.
  • Το ιδανικό είναι να τρως κάθε 2-4 ώρες και μόνο μέχρι να νιώσεις χορτασμένη. Έτσι, θα παράγεις μεγαλύτερη μεταβολική αντίδραση. Επιπλέον, θα αυξήσεις τα επίπεδα της ενέργειάς σου επειδή τροφοδοτείς τακτικά και συνεχώς τον οργανισμό σου με καύσιμα τονίζει ο Γιώργος Μίλεσης, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολογος, MSc.

Τροφοδότησέ τον σωστά


Εξίσου σημαντικό με το πότε και πώς τρως είναι και το τι τρως. Εάν δεν καταναλώνεις αρκετή ποσότητα από τις σωστές τροφές, τότε δεν παρέχεις στο σώμα σου τις σωστές πηγές ενέργειας.
  • Η τυπική δυτική διατροφή συνήθως αποτελείται από υψηλή ποσότητα επεξεργασμένων υδατανθράκων. Αυτές είναι τροφές όπως τα επεξεργασμένα ζυμαρικά, το λευκό ρύζι και ψωμί.
  • Αν και δεν περιέχουν υψηλό ποσοστό λιπαρών, διασπώνται από τον οργανισμό ως μια μορφή σακχάρου, το οποίο αποθηκεύεται ως λίπος αν δε χρησιμοποιηθεί. Αυτό ισχύει για όλες τις τροφές που διασπώνται σε σάκχαρα.
  • Η κατανάλωση νερού κρίνεται επίσης σημαντική για την απώλεια βάρους. Αντί για τα στάνταρ 8 ποτήρια την ημέρα, ο Γιώργος Μίλεσης προτείνει να πίνεις περίπου 60 ml νερό για κάθε κιλό που ζυγίζεις, κάθε μέρα!


Κράτα τη φωτιά δυνατή
Όσο μεγαλώνουμε τόσο επιβραδύνεται ο μεταβολισμός μας. Όμως, η αλήθεια είναι ότι όσο μεγαλώνουμε τόσο λιγότερο κινούμαστε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικού λίπους και τη μείωση της άπαχης μυϊκής μάζας, γεγονός που επιβραδύνει το μεταβολισμό μας. Κουνήσου λοιπόν!
  • Ένας υγιής μεταβολισμός δεν καίει μόνο το πλεονάζον λίπος, αλλά προωθεί την ανάπτυξη της μυϊκής μάζας και αυξάνει τα επίπεδα της ενέργειας. Για υγεία και απώλεια βάρους, πρέπει να αυξήσεις το βάρος σου όσον αφορά τη μυϊκή μάζα και να μειώσεις το ποσοστό σωματικού λίπους.
  • Η άσκηση αυξάνει την άπαχη μυϊκή μάζα, επειδή ένας γυμνασμένος μυς είναι πιο δυνατός και πιο μεγάλος. Απαιτεί επίσης ενέργεια, η οποία παρέχεται από το περιττό σωματικό λίπος. Το μόνο που χρειάζεται είναι να περπατάς 3 ώρες την εβδομάδα για να διατηρείς σε διαρκή λειτουργία το μεταβολισμό σου, αρκεί να ξεπερνάς τα 30 λεπτά κάθε φορά.
Πρόγραμμα διατροφής 7 ημερών στη δίαιτα  για γρήγορο μεταβολισμό...

Η δίαιτα για γρήγορο μεταβολισμό 7 ημερών

* υιοθετώντας το ακόλουθο διαιτολόγιο έχε στο νου σου ότι η προτεινόμενη ποσότητα είναι πάντα μία μερίδα.
ΔΕΥΤΕΡΑ
Πρωινό 7-9 π.μ.
3 κουταλιές μούσλι σε ένα ποτήρι γάλα ή σε ένα γιαούρτι, χαμηλό σε λιπαρά.
Σνακ 10-11 π.μ.
1 ακτινίδιο με ένα γιαούρτι 2%.
Μεσημεριανό 1-2 μ.μ.
1 ψωμάκι ολικής αλέσεως με μία φέτα γαλοπούλα, μία φέτα τυρί και  μια μικρή πράσινη σαλάτα.
Σνακ 3-5 μ.μ.
1 φλιτζάνι φρουτοσαλάτα.
Βραδινό
1 φλιτζάνι ζυμαρικά με 90γραμ. σολομό και μία μικρή σαλάτα ωμή ή βραστή. Προτίμησε τις πιπεριές, το σπανάκι, το μπρόκολο, το λάχανο και την κολοκύθα.
ΤΡΙΤΗ
Πρωινό 7-9 π.μ.
3 κουταλιές της σούπας μαγειρεμένη ή στιγμιαία βρόμη. Ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό εσπεριδοειδών.
Σνακ 10-11 π.μ.
1 smoothie με φρούτα και γιαούρτι.
Μεσημεριανό 1-2 μ.μ.
1 πολύσπορο ψωμάκι ή ψωμί ολικής αλέσεως με μία κουταλιά της σούπας ταχίνι και  μικρή πράσινη σαλάτα.
Σνακ 3-5 μ.μ.
1 φλιτζάνι φρέσκα ή κατεψυγμένα βατόμουρα με γιαούρτι.
Βραδινό
Ένα μπολ ψητές κόκκινες και κίτρινες πιπεριές και σκορδόσουπα. Συνόδευσέ τη με μια ψητή γλυκοπατάτα γεμιστή με τυρί κότατζ.
ΤΕΤΑΡΤΗ
Πρωινό 7-9 π.μ.
2 φέτες ψωμί για τοστ με μέλι, 1 ποτήρι άπαχο γάλα.
Σνακ 10-11 π.μ.
1 φλιτζάνι φρέσκα φρούτα με γιαούρτι.
Μεσημεριανό 1-2 μ.μ.
Σαλάτα ζυμαρικών φτιαγμένη με τόνο σε νερό, 1 φλιτζάνι ζυμαρικά κοχύλια, 1 κουταλιά ημιάπαχη μαγιονέζα και ψιλοκομμένα λαχανικά (ανάμεσά τους πιπεριές και καλαμπόκι).
Σνακ 3-5 μ.μ.
1 φρέσκο φρούτο και μία φρυγανιά ολικής αλέσεως.
Βραδινό
100 γραμ. γαλοπούλα ή χοιρινό φιλέτο (ή μπιφτέκι με κιμά σόγιας) με ψητή κολοκύθα και μια μικρή σαλάτα με μπρόκολο στον ατμό, ντομάτες και κρεμμύδια.
ΠΕΜΠΤΗ
Πρωινό 7-9 π.μ.
3 κουταλιές της σούπας δημητριακά ολικής αλέσεως με σταφίδες και 1 κ.γ. σπόρους και γάλα. Ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό εσπεριδοειδών.
Σνακ 10-11 π.μ.
Smoothie με φρούτα και γιαούρτι.
Μεσημεριανό 1-2 μ.μ.
Μια μεγάλη ψητή πατάτα με σπανάκι και φέτα (ή ψητά φασόλια), τριμμένο τυρί τσένταρ και σαλάτα.
Σνακ 3-5 μ.μ.
4 -5 αποξηραμένα βερίκοκα και σπόροι ή μία χούφτα ξηροί καρποί.
Βραδινό
Μία μερίδα ανάμεικτα, ελαφρώς τηγανητά θαλασσινά και λαχανικά, σερβιρισμένα με 3 κουταλιές καστανό ρύζι.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Πρωινό 7-9 π.μ.
2 φέτες ψωμί για τοστ ολικής αλέσεως με λιωμένη μπανάνα.
Σνακ 10-11 π.μ.
1 ακτινίδιο με γιαούρτι.
Μεσημεριανό 1-2 μ.μ.
Μία μερίδα ωμά λαχανικά με 2 κουταλιές ντιπ χούμους.
Σνακ 3-5 μ.μ.
1 φέτα κέικ και 1/2 γιαούρτι με 2% λιπαρά.
Βραδινό
100 γραμ. ψητό ψάρι (τόνος, σολομός, πέρκα, σαρδέλα κ.λπ.) με 2-3 κολοκύθια στον ατμό, 1 ψητή πιπεριά και μικρή πράσινη σαλάτα.
ΣΑΒΒΑΤΟ
Πρωινό 7-9 π.μ.
1 ομελέτα με ένα αυγό, μία φέτα ψημένο ψωμί ολικής αλέσεως, 1/2 ψητή ντομάτα και 1/2 φλιτζάνι μανιτάρια. Ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό εσπεριδοειδών.
Σνακ 10-11 π.μ.
1 φλιτζάνι φρουτοσαλάτα και γιαούρτι.
Μεσημεριανό 1-2 μ.μ.
1 μερίδα σούπα κολοκύθας με μία φέτα πολύσπορο ψωμί.
Σνακ 3-5 μ.μ.
1 φρέσκο φρούτο και 1 φλιτζάνι ποπκόρν ή μια χούφτα ξηρούς καρπούς.
Βραδινό
100γραμ βραστό κοτόπουλο σερβιρισμένο με 3 κουταλιές καστανό ρύζι. 1 φλιτζάνι φρέσκα φρούτα.
ΚΥΡΙΑΚΗ
Πρωινό 7-9 π.μ.
1 φέτα κέικ φρούτων. Ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό εσπεριδοειδών.
Σνακ 10-11 π.μ.
Smoothie με φρέσκα φρούτα.
Μεσημεριανό 1-2 μ.μ.
1 μερίδα ροζμπίφ με ψητά λαχανικά, κολοκύθια και σπανάκι.
Σνακ 3-5 μ.μ.
1 μήλο κομμένο σε κομμάτια με μια μπάλα σορμπέ φρούτων.
Βραδινό
1 μερίδα σούπα λαχανικών με ψωμί ολικής αλέσεως.

Shape.gr
-

Διαβάστε επίσης: