Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Mπαλάκια πατάτας με γέμιση τυριού. Θαύμα!!

Ένα υγιεινό και εύκολο στην παρασκευή σνακ για εσάς και τα παιδιά σας που αγαπούν τις πατάτες!!


















Συστατικά

  • 1 κιλό πατάτες
  • 75  γρ.βούτυρο
  • 1/4 φλιτζ. γάλα εβαπορέ
  • 1/2 φλιτζ. ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1/2 φλιτζ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 2 κρόκους αυγών
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • Κασέρι ή γραβιέρα κομμένη σε κύβους
  • 1 1/2 φλιτζ. τριμμένη φρυγανιά 
  • 1 κουταλάκι Μείγμα Μπαχαρικών για Χορτοφάγους "Καλή Νοικοκυρά"

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε τις πατάτες σε κύβους.
  2. Τις βράζετε σε αλατισμένο νερό, μέχρι να μαλακώσουν καλά και τις στραγγίζετε.
  3. Τις λιώνετε ενώ είναι ακόμα ζεστές. Προσθέστε το βούτυρο, το γάλα, το αλεύρι, τα κρεμμυδάκια και τον μαϊντανό και το Μείγμα Μπαχαρικών για Χορτοφάγους "Καλή Νοικοκυρά"  (ή αλλιώς αλάτι και πιπέρι).  
  4. Ανακατέψτε καλά και αφήστε το μείγμα να κρυώσει πριν προσθέσετε τους κρόκους αυγών.  Ανακατέψτε ξανά. 
  5. Βάλτε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να σφίξει.
  6. Με ένα κουτάλι της σούπας, σχηματίζετε μπαλάκια κρύβοντας στο κέντρο τους ένα κύβο τυριού.
  7. Κυλάτε τα μπαλάκια πατάτας πάνω στην φρυγανιά.
  8. Τις βάζετε στην κατάψυξη, μέχρι να σταθεροποιηθεί η επικάλυψή τους. (στο στάδιο αυτό μπορείτε να τις φυλάξετε στην κατάψυξη για περισσότερο καιρό).
  9. Τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C, μέχρι να ροδίσουν, ή τις τηγανίζετε σε μπόλικο λάδι και τις απλώνετε σε χαρτί κουζίνας 
  10. Τις σερβίρετε ζεστές με κάποια φρέσκια σαλάτα εποχής.

TIPS

Το τυρί αν θέλετε, το βάζετε τριμμένο μέσα στον πουρέ της πατάτας μαζί με τους κρόκους.

Μπορείτε να αλλάξετε εντελώς την γεύση από τις κροκέτες σας, αντικαθιστώντας το Μείγμα Μπαχαρικών για Χορτοφάγους με το Μείγμα για Ζυμαρικά, ή με το Μείγμα για Κρεατικά. 
Μπορείτε ακόμη να έχετε και τις τρεις ή και περισσότερες γεύσεις, μοιράζοντας (στο στάδιο 3) την ζύμη της πατάτας και αυτοσχεδιάζοντας με τα Μείγματα Μπαχαρικών "Καλή Νοικοκυρά". 


Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

"Καλή Νοικοκυρά": Έξι Μείγματα Μπαχαρικών για καλή μαγειρική


Αν είστε λάτρεις της καλής κουζίνας, αλλά κι αν ακόμα δεν έχετε μαγειρέψει ποτέ, η "καλή νοικοκυρά" 
θα σας βοηθήσει να κάνετε θαύματα!!



Η  καλή νοικοκυρά θα σας βοηθήσει να γευθείτε ξεχασμένες, αλλά θαυμαστές γεύσεις. Να φτιάξετε πιάτα για τα οποία θα 
είστε υπερήφανοι.
Να ξανακερδίσετε τους δικούς σας, αλλά και όσους δοκιμάσουν τα φαγητά σας!

Γιατί όπως έλεγε και η γιαγιά μας η Πολίτισα...   
"Ο  δρόμος για την καρδιά, περνάει πρώτα από το στομάχι"!!



Μερικές φιλικές συμβουλές από την "καλή νοικοκυρά"
   
      
        Απλοποιήστε την μαγειρική σας. Η νοστιμιά δεν βρίσκεται πάντα στις πολύπλοκες και βαριές συνταγές.
Μην χρησιμοποιείτε αλάτι στο μαγείρεμα. Η καλή νοικοκυρά περιέχει λίγο αλάτι, ώστε να γίνονται νόστιμα τα φαγητά σας και τόσα μυρωδικά και μπαχαρικά, ώστε να μην γίνεται αισθητή η ανάγκη για επιπλέον αλάτι. Εξ’ άλλου μπορεί ο καθένας να προσθέσει στο πιάτο του. Σε λίγο καιρό θα βρίσκετε πολύ αλμυρές τις παλιές σας συνταγές.

Μην τσιγαρίζετε. Σοτάρετε ελαφρά τα υλικά σας, όταν είναι απαραίτητο, χωρίς να αφήσετε το λάδι να καεί. Με τα κατάλληλα μυρωδικά το φαγητό σας μπορεί να γίνει νοστιμότερο, και φυσικά πολύ πιο ελαφρύ, όταν μαγειρέψετε ωμά όλα τα υλικά.

Δοκιμάστε ένα – ένα όλα τα μείγματα της σειράς. Θα εκπλαγείτε με το πόσα νόστιμα και απλά πράγματα μπορείτε να φτιάξετε, διαβάζοντας και μόνο τις οδηγίες στις λίγες γραμμές πάνω στο κάθε βαζάκι και χρησιμοποιώντας δημιουργικά την φαντασία σας!
Όταν ολοκληρώσετε την συλλογή σας, θα διαπιστώσετε ότι δεν χρειάζεται να έχετε στο ντουλάπι της κουζίνας σας τίποτε άλλο. Η καλή νοικοκυρά θα καλύπτει όλες σας τις ανάγκες και ίσως και κάτι παραπάνω: Θα σας δείξει τον τρόπο, να φτιάχνετε τα πάντα εύκολα και απλά!  


                                                
Πως θα τα χρησιμοποιήσετε:

Οι συνταγές που θα βρείτε σ'αυτές τις σελίδες, είναι μερικές ενδεικτικές επιλογές από το τι μπορείτε να φτιάξετε (αυτοσχεδιάζοντας) με τα έξι Μείγματα Μπαχαρικών, που θα φέρουν νέα πνοή στην κουζίνα σας, μαζι με του κόσμου τις 
γεύσεις και τις μυρωδιές!!  



Γλυκό ψυγείου με ζαχαρούχο γάλα και κομματάκια σοκολάτα, με 4 μόνο υλικά και χωρίς ψήσιμο


Μια πολύ εύκολη συνταγή για αρχάριους, πολύ γρήγορη στη παρασκευή της για ένα υπέροχο παγωμένο γλυκό






Υλικά συνταγής

300 γρ. μπισκότα τύπου Μιράντα ή Μαριάννα
600 ml κρέμα γάλακτος πλήρης λιπαρών 35-36%, κρύα
1 κουτί (397 γρ.) ζαχαρούχο γάλα
250 γρ. σοκολάτα Crunchie της Cadbury, κομμένη σε μικρά κομματάκια 

               
Εκτέλεση συνταγής

*  Στρώνετε με λαδόκολλα  ταψιά με διάμετρο βάσης 18 x 28 εκ. και στρώνετε στη βάση τους τα μπισκότα, το ένα 
δίπλα στο άλλο, φροντίζοντας να καλύψουν τις βάσεις καλά και να μην υπάρχουν κενά. Αν χρειαστεί κόβετε τα 
μπισκότα σε κομματάκια και τα τοποθετείτε στα κενά περιμετρικά της βάσης ή και σε τυχόν κενά επάνω από τα 
ήδη στρωμμένα μπισκότα.

*  Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τη κρέμα γάλακτος και τη χτυπάτε με το μίξερ σε πηχτή σαντιγί. 
Προσθέτετε και το ζαχαρούχο γάλα και συνεχίζετε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Αφήνετε το μίξερ, 
ρίχνετε στο μείγμα τα 150 γρ. σοκολάτας κομμένη σε κομματάκια και ανακατεύετε με μαρίζ μέχρι να ενσωματωθεί 
ισομερώς.

*  Ρίχνετε το μείγμα πάνω από τη βάση μπισκότων, ισομερώς μοιρασμένο στα 2 ταψιά, ισιώνετε την επιφάνειά τους 
και πασπαλίζετε στην επιφάνεια τα υπόλοιπα 100 γρ. κομματάκια σοκολάτας, μοιρασμένα σε ίσα μέρη στα 2 ταψάκια.
Τα βάζετε στη κατάψυξη για ένα βράδυ, ή μέχρι να σταθεροποιηθεί και παγώσει καλά το μείγμα.

Πριν σερβίρετε βγάζετε το γλυκό σας από τη κατάψυξη το αφήνετε για 10 λ σε θερμοκρασία δωματίου και μετά το 
κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε. 


TIPS

Αντί για σοκολάτα Crunchie της Cadbury, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε Twix, ή Mars, ή Snickers ή ακόμα και
Bounty ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.



Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι στα κάρβουνα


Πως ένα κλασσικό νηστίσιμο πιάτο μετατρέπεται σε νοστιμότατο μεζέ!
























Υλικά  για 4 μερίδες

  • 4 μεγάλα καλαμάρια καθαρισμένα, ή 8 μεσαίου μεγέθους
  • 4-5 γαρίδες καθαρισμένες 
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα
  • 2 κ.σ. σταφίδα μαύρη (προαιρετικά)
  • 1/3 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κ.σ. άνηθος
  • 1 φλ. τσαγιού τριμμένη ντομάτα
  • λίγο επιπλέον ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλ. Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά"


 Εκτέλεση

  1. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια των καλαμαριών. 
  2. Στο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό μαζί) 
  3. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα πλοκάμια και τα σοτάρουμε  κι αυτά για λίγα λεπτά.
  4. Προσθέτουμε το ρύζι, τη σταφίδα και ανακατεύουμε για λίγο.
  5. Σβήνουμε με το λευκό κρασί.
  6. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, και ρίχνουμε 1 1/2 φλ. τσαγιού νερό. 
  7. Πασπαλίζουμε με τον άνιθο και το Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά"
  8. Αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει κανονικά, μέχρι να πιεί όλα του τα υγρά και να μαλακώσει. (Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νεράκι ακόμη).
  9. Γεμίζουμε τα καλαμάρια με ένα κουταλάκι του γλυκού και κλείνουμε καλά με οδοντογλυφίδα.
  10. Τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στα κάρβουνα, ή στη σχάρα, για 3-4 μόνο λεπτά από κάθε πλευρά
  11. Τα περιχύνουμε με την σος λαδολέμονου (όπως και όλα τα θαλασσινά της σχάρας), ή με μια ελαφριά σαλτσούλα που θα φτιάξουμε με την τριμμένη ντομάτα. 


ΣΟΣ ΛΑΔΟΛΕΜΟΝΟΥ

Σε ένα σέικερ χτυπάμε πολύ καλά (να πυκνώσει):

  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο, ή ηλιέλαιο
  • Το χυμό ενός λεμονιού
  • 1/2  κουτ. γλ. Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά"


Σημείωση:


Αν δεν έχετε στην διάθεσή σας το Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά", μπορείτε να απλά να χρησημοποιήσετε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη κι οποιοδήποτε μπαχαρικό και αρωματικό της αρεσκείας σας. Στην σος λαδολέμονου ρίξτε και λίγη μουστάρδα.


Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι στην κατσαρόλα γιαχνί


Είναι η ίδια με την συνταγή που φτιάξαμε στο φούρνο, μόνο που τώρα θα την φτιάξουμε γιαχνί στην κατσαρόλα!





























Ας ξαναδούμε την συνταγή:


Υλικά  για 4 μερίδες

  • 4 μεγάλα καλαμάρια καθαρισμένα, ή 8 μεσαίου μεγέθους
  • 4-5 γαρίδες καθαρισμένες 
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα
  • 2 κ.σ. σταφίδα μαύρη (προαιρετικά)
  • 1/3 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κ.σ. άνηθος
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού τριμμένη ντομάτα
  • λίγο επιπλέον ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλ. Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά"
  • 1 φύλλο δάφνης (προαιρετικά) 


 Εκτέλεση

  1. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια των καλαμαριών. 
  2. Στο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό μαζί) 
  3. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα πλοκάμια και τα σοτάρουμε  κι αυτά για λίγα λεπτά.
  4. Προσθέτουμε το ρύζι, τη σταφίδα και ανακατεύουμε για λίγο.
  5. Σβήνουμε με το λευκό κρασί.
  6. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, και ρίχνουμε 1 1/2 φλ. τσαγιού νερό. 
  7. Πασπαλίζουμε με τον άνιθο και το Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά"
  8. Αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει μέχρι να μισοπιεί τα υγρά του.
  9. Γεμίζουμε τα καλαμάρια με ένα κουταλάκι του γλυκού και κλείνουμε καλά με οδοντογλυφίδα. 
  10. Τοποθετούμε τα γεμιστά καλαμαράκια σε πλατιά κατσαρόλα. 
  11. Τα περιχύνουμε  με την ντομάτα, λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με λίγο Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά" και προσθέτουμε το δαφνόφυλλο. 
  12. Αν χρειάζεται ρίχνουμε ελάχιστο νεράκι και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει σκεπασμένο, μέχρι να γίνει το ρύζι και να δέσει η σαλτσούλα του.




                                                                                                                                                               

    Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017

    Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι στο φούρνο


    Ένα κλασσικό νηστίσιμο και πεντανόστιμο φαγητό!




    Υλικά  για 4 μερίδες

    • 4 μεγάλα καλαμάρια καθαρισμένα, ή 8 μεσαίου μεγέθους
    • 4-5 γαρίδες καθαρισμένες 
    • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
    • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
    • 1/2 φλ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα
    • 2 κ.σ. σταφίδα μαύρη (προαιρετικά)
    • 1/3 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
    • 2 κ.σ. άνηθος
    • 1 φλ. τσαγιού τριμμένη ντομάτα
    • λίγο επιπλέον ελαιόλαδο
    • 1 κουτ. γλ. Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά"


     Εκτέλεση

    1. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια των καλαμαριών. 
    2. Στο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό μαζί) 
    3. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα πλοκάμια και τα σοτάρουμε  κι αυτά για λίγα λεπτά.
    4. Προσθέτουμε το ρύζι, τη σταφίδα και ανακατεύουμε για λίγο.
    5. Σβήνουμε με το λευκό κρασί.
    6. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, και ρίχνουμε 1 1/2 φλ. τσαγιού νερό. 
    7. Πασπαλίζουμε με τον άνιθο και το Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά"
    8. Αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει μέχρι να μισοπιεί τα υγρά του.
    9. Γεμίζουμε τα καλαμάρια με ένα κουταλάκι του γλυκού και κλείνουμε καλά με οδοντογλυφίδα. 
    10. Τα βάζουμε μέσα σε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος.
    11. Περιχύνουμε τα καλαμάρια με την ντομάτα και λίγο ελαιόλαδο. 
    12. Ψήνουμε το φαγητό στους 180 βαθμούς για 15΄ σκεπασμένο και για άλλα 15΄ ξεσκέπαστο.

        
    Με τα ίδια υλικά μπορούμε να φτιάξουμε ακόμα:

    Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι στην κατσαρόλα γιαχνί

    Καλαμαράκια γεμιστά με ρύζι στα κάρβουνα                                                                                                                                                               

    -

    Διαβάστε επίσης: