καλή νοικοκυρά

Σελίδες

▼

Πέμπτη 13 Απριλίου 2017

Αρνί στην σούβλα. Όλα τα μυστικά της επιτυχίας του!!

Τα μυστικά του αρνιού και των μεζέδων της σούβλας, για πρωτάρηδες και μη


Το σούβλισμα είναι μια γιορτή μέσα στη γιορτή κι ένας λόγος ν' ανοίξουμε το σπίτι σε φίλους και γνωστούς με κέφι εξασφαλισμένο. Ας κάνουμε μια μίνι επανάληψη στα βασικά μυστικά του αρνιού και των μεζέδων της σούβλας, για πρωτάρηδες και μη, με τη χαρούμενη διάθεση που απαιτεί η μέρα...


Αρνί στη σούβλα, τα βασικά


Το αρνί (ή το κατσίκι): πρέπει να είναι, ιδανικά, 12-14 κιλά και ημίπαχο, για να γίνει νόστιμο και ζουμερό. Όχι ότι δεν μπορείτε να ψήσετε και το αρνάκι των 9 κιλών, αλλά κινδυνεύει να στεγνώσει και το ψαχνό του θα είναι λιγοστό. Το πλένουμε καλά -αν και δεν το κάνουν όλοι- το περνάμε με λεμόνι και το αλατοπιπερώνουμε σχολαστικά μέσα έξω με μπόλικο αλατοπίπερο, τρίβοντάς το. Ακόμα καλύτερα, από την προηγούμενη.
Η σούβλα: εκείνη που έχει η ψησταριά επάνω, πρέπει να δοκιμαστεί για την αντοχή των κιλών του αρνιού. Το μηχανάκι που τη γυρίζει θα κάνει όλη τη δουλειά, γι' αυτό μην τσιγκουνευτείτε, αγοράστε το καλύτερο (θα το έχετε και του χρόνου).
Η φωτιά: δε λέει να μείνετε από κάρβουνα, γι αυτό φροντίστε για μεγαλύτερη ποσότητα, για να μην τρέχετε να βρείτε τον καρβουνιάρη, όταν θα ψήνει κι αυτός το δικό του αρνί... Ένας μέσος όρος για το ψήσιμο είναι 10-12 κ. κάρβουνα, αλλά να πάρετε περισσότερα.
Το πέρασμα στη σούβλα: χρειάζεται δυο γεροδεμένα άτομα, να περάσουν τη σούβλα από την ουρά και να τη βγάλουν από το κεφάλι, τρυπώντας το κρανίο. Δώστε σημασία στο γερό στερέωμα με σύρμα των ποδιών και της πλάτης του αρνιού στη σούβλα, γιατί αν "καμπουριάσει", το χάσαμε... Πρέπει να ραφτεί και η κοιλιά του αρνιού, ώστε να μην υπάρχει κανένα άνοιγμα, με σπάγκο από λινάρι ή, στην ανάγκη, με λεπτό σύρμα.
Το ωράριο: αν είστε μερακλήδες και ανάψετε ξύλα, υπολογίστε 1 ώρα για την ετοιμασία της φωτιάς. Οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί, που θα καταφύγουν στο κάρβουνο, θα χρειαστούν 30'-35' για να γίνει η θράκα. Από τη στιγμή που θα αρχίσετε το ψήσιμο, υπολογίστε 3-4 ώρες, ανάλογα και με το μέγεθος του ζώου.

Ο καλός ο ψήστης...


...ξυπνάει νωρίς την Κυριακή του Πάσχα!

...έχει κάνει τα κουμάντα του από την προηγούμενη. Κάρβουνα, παραπέτασμα που μπορεί να χρειαστεί για να κόβει ενδεχόμενο αέρα, πέρασμα στη σούβλα του αρνιού για να στραγγίξει (αν είναι φρεσκοσφαγμένο -ρωτάμε τον προμηθευτή μας αν χρειάζεται), εξασφάλιση βοήθειας (βασικό!), σκέπαστρο για τον ήλιο (ελπίζουμε όχι και για βροχή), καθάρισμα της παλιάς σούβλας.
Αν ανήκετε στους λίγους μερακλήδες, που γυρίζουν ακόμα τη σούβλα με το χέρι, η εξασφάλιση εθελοντών είναι απαραίτητη, για να μην καταλήξετε στο τραπέζι εξουθενωμένος και καμένος από τον ήλιο -κάτι σαν το αρνί- όταν οι άλλοι μόλις θα έχουν ξυπνήσει, ωραίοι και κεφάτοι...

...προτιμάει ν' ανάψει φωτιά με ξύλα, που δίνει όμορφα αρώματα στο αρνί (μην θορυβήστε, το κάνουν πια μόνο στα χωριά...). Ξύλα ή κάρβουνα, όταν περάσει περίπου μία ώρα ψησίματος, φτιάχνει μια δεύτερη θράκα κάπου δίπλα, για να τροφοδοτεί τη θράκα της σούβλας όταν θ' αρχίσει ν΄ αδυνατίζει, ώστε να συνεχιστεί ομοιόμορφα  το ψήσιμο. Έχει το νου του στη φωτιά και την κατανέμει εκεί που πρέπει. Όταν έχει ψηθεί αρκετά η κοιλιά του αρνιού, μεταφέρει τη θράκα στα χέρια και στα πόδια, που χρειάζονται περισσότερη φωτιά.

....κρατάει τις αποστάσεις! Αρνί και κοκορέτσι τοποθετούνται αρχικά στην ψηλή σκάλα και κατεβαίνουν προς τη φωτιά σταδιακά. Το αρνί αλλάζει σκάλα μετά από την πρώτη ώρα, όταν αρχίσει να "ιδρώνει". Τότε μειώνεται ελαφρά και η ταχύτητα γυρίσματος, για να γίνει ακόμα πιο αργή όσο πλησιάζουμε προς το τέλος.

....αποφασίζει αν θα αλείφει (μετά τις 2 1/2 ώρες πάντα) το αρνί με λαδορίγανη, καθώς ψήνεται, κάτι που θα το κάνει πιο μαλακό, αλλά είναι και θέμα γούστου. Αν είναι π.χ. Αγρινιώτης, θα το απορρίψει κατηγορηματικά: το αρνί δεν θέλει ούτε λάδι ούτε ρίγανη, αν θέλουμε την πέτσα του τραγανή και γνήσια γεύση αρνιού σούβλας.

....αποφεύγει να μαδήσει το αρνί πάνω στη σούβλα, κερνώντας πετσούλες όσους γυροφέρνουν (και δεν κάνει διακρίσεις σ' αυτό!).Το αρνί θέλει την πέτσα του μέχρι το τέλος και θα τη μοιραστούν όλοι, μόλις κατέβει από τη σούβλα, με δημοκρατικές διαδικασίες...

....γνωρίζει πότε το αρνί του είναι έτοιμο: στάζει το λίπος του, έχει σκάσει η πέτσα και στις κλειδώσεις εμφανίζεται το κόκαλο. Όλα αυτά, σε συνδυασμό και με τις ανάλογες ώρες που έχουν περάσει.

Μισό αρνί, για ...λίγους και καλούς

Δεν χρειάζεται να στερηθείτε τη σούβλα επειδή είστε λίγοι. Σουβλίστε μισό αρνί!  Βεβαίως και γίνεται.
Το αρνί το κόβουν κατά μήκος, οπότε θα πάρετε το μισό επάνω κομμάτι (μπροστινό ή σπάλα με νεφραμιά) και το μισό κάτω κομμάτι (μπούτι), σε δύο κομμάτια, γιατί το μεσαίο σημείο είναι τόσο λεπτό, που θα κοπεί στη σούβλα.
Ετοιμάζουμε το κρέας κανονικά, τρίβοντάς το με λεμόνι και βάζοντας αρκετό αλατοπίπερο παντού. Περνάμε τα δύο κομμάτια στη σούβλα στη σειρά, το ένα μετά το άλλο: τα τρυπάμε με τη σούβλα σε δύο σημεία το καθένα, όπως τρυπάμε την καρφίτσα στο ύφασμα. Από δω και πέρα, ακολουθούμε τους κανόνες ψησίματος του ολόκληρου αρνιού και υπολογίζουμε οπωσδήποτε ένα τρίωρο για να το βάλουμε στο τραπέζι.

Κοκορέτσι θα τολμήσετε;



Δύσκολα αποφασίζεις να το φτιάξεις για πρώτη φορά, και ποτέ χωρίς έναν εξπέρ δίπλα σου. Πρέπει ν' αντέχεις και τη φασαρία της προετοιμασίας: Τ' αντεράκια θέλουν γύρισμα το μέσα έξω, πολύ καλό πλύσιμο, στράγγισμα, μετά αλατοπίπερο και λεμόνι, μέχρι την ώρα που θα χρησιμοποιηθούν. Η συκωταριά πρέπει να είναι εγγυημένη και από μικρό ζώο, κατά προτίμηση. Εμείς προτιμάμε εκείνο το πολύ λεπτό, όπου έντερο και εντόσθια βρίσκονται σε γευστική ισορροπία.

Το κοκορέτσι ετοιμάζεται από την προηγούμενη. Κόβουμε τη συκωταριά με καλό μαχαίρι ή ψαλίδι, σε κομμάτια σαν μεγάλα καρύδια, ρίχνουμε μπόλικο αλάτι και πιπέρι, αλλά τη ρίγανη θα τη ρίξουμε λίγο πριν φτιάξουμε το κοκορέτσι. Χρησιμοποιούμε σούβλα λεπτή, ειδική για κοκορέτσι (προβλέπουμε ν' αγοράσουμε, γιατί αυτές που διαθέτει η ψησταριά μας είναι  συνήθως χοντρές). Περνάμε τα εντόσθια ένα-ένα στη σούβλα, εναλλάσσοντας τα είδη και βάζοντας κάπου κάπου και κανένα γλυκάδι. Μετά, δένουμε στην άκρη το έντερο και αρχίζουμε να το τυλίγουμε γύρω από τα εντόσθια, έτσι που σχεδόν να τα καλύπτει. Η αναλογία είναι δύο αντεριές για μία συκωταριά. Όταν τελειώσει, το στηρίζουμε όρθιο σ' ενα ταψί και το αφήνουμε να στραγγίξει όλη τη νύχτα.
Στο ψήσιμο, τοποθετούμε τη σούβλα σε απόσταση από τη φωτιά, όπως και με το αρνί, και την κατεβάζουμε σταδιακά. Το κοκορέτσι θέλει γρήγορο και ασταμάτητο γύρισμα και προσοχή να μην αρπάξει. Καθώς είναι έτοιμο πολύ πριν το αρνί, είναι και ο πρώτος μεζές, που προλαβαίνουν, συνήθως, όσοι ξυπνούν σχετικά νωρίς...

Κοντοσούβλι για μεζέ

Για το πασχαλινό τραπέζι ας προτιμήσουμε να το φτιάξουμε από προβατίνα. Προβλέπουμε το απαραίτητο μαρινάρισμα του κρέατος, που θέλει τουλάχιστον 12 ώρες (και μέχρι 24).

Κόβουμε το κρέας σε ισομεγέθη κομμάτια, με πάχος τουλάχιστον 3 εκ. και μέγεθος 7Χ7 εκ. Φτιάχνουμε μια μαρινάδα με 1 φλ. τσ. ελαιόλαδο, χυμό από 2 λεμόνια, 2 κρεμμύδια σε φέτες, 1 ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη, 1 κ.σ. θυμάρι, 1/2 κ.σ. θρούμπι ή ρίγανη, ξύσμα πορτοκαλιού (ή με τη δική μας συνταγή).  Ανακατεύουμε καλά μέσα το κρέας, σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο. Χρειαζόμαστε σούβλα λεπτή, όπως για το κοκορέτσι. Πριν περάσουμε στη σούβλα τα κομμάτια, τα στεγνώνουμε σχολαστικά με χαρτί κουζίνας και ρίχνουμε αλατοπίπερο. Τα περνάμε στη σούβλα κολλητά το ένα στο άλλο, αλλά όχι στριμωγμένα.

Αντίθετα με το αρνί και το κοκορέτσι, το κοντοσούβλι το ξεκινάμε κοντά στη φωτιά για να κάνει κρούστα. Μετά από 45 ΄περίπου γυρίσματος, το ανεβάζουμε πιο ψηλά και συνεχίζουμε. Εννοείται ότι η θράκα θέλει φροντίδα, να είναι ομοιόμορφη σε όλο το μήκος της σούβλας. Και σ' αυτή την περίπτωση έχουμε μια δεύτερη θράκα, ώστε να τροφοδοτούμε τη φωτιά, όταν χρειαστεί. Προς το τέλος του ψησίματος (που θα διαρκέσει περίπου 3 ώρες), κατεβάζουμε τη σούβλα και αραιώνουμε ελαφρά τα κομμάτια, ώστε να ψηθούν ομοιόμορφα όλες οι πλευρές.

Πριν το βγάλουμε από τη σούβλα, δοκιμάζουμε ένα κομμάτι με το πιρούνι, αν είναι αρκετά μαλακό.

Αρνί στο φούρνο, σαν σουβλιστό!

Υπάρχουν κι εκείνοι που ακούνε σούβλα και ...τρέχουν να κρυφτούν ή, απλώς, προτιμούν μια Λαμπρή σε πιο χαμηλούς τόνους...

Εκτός από τις πάμπολλες παραδοσιακές συνταγές για αρνάκι ή κατσικάκι στο φούρνο, υπάρχει και μία εξαιρετικά απλή, αλλά με εντυπωσιακό αποτέλεσμα: το αρνάκι γίνεται σαν σουβλιστό! Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένας φούρναρης που να ψήνει φαγητό, κάτι που γίνεται συνήθως στην επαρχία. Θα προμηθευτείτε από αυτόν τη λαμαρίνα για το ψητό σας. Διαλέξτε ένα αρνάκι ή κατσικάκι σχετικά μικρό (8-11 κ.), που να χωράει στη λαμαρίνα του φούρνου. Χρειάζεστε, ακόμα, κληματόβεργες. Θα ετοιμάσετε το αρνί σας (καλύτερα από το βράδυ, για να ποτίσει το αλατοπίπερο) τρίβοντάς το με λεμόνι, για να σταθεί καλά το μπόλικο αλατοπίπερο που θα τρίψετε, μέσα-έξω. Δεν θα του βάλετε απολύτως τίποτ' άλλο. Το πρωί, θα στρώσετε τις κληματόβεργες στη λαμαρίνα, θα το ακουμπήσετε επάνω και θα το πάτε στο Φούρνο. Μετά, προτείνουμε να κάνετε τις παραδοσιακές επισκέψεις σ' αυτούς που ψήνουν, δοκιμάζοντας μεζέδες με την ησυχία σας και χωρίς καμιά έγνοια και το μεσημεράκι το φαγητό σας θα έχει γίνει λουκούμι!  Στο μεταξύ, θα ψήσετε τις πατάτες σας στο φούρνο του σπιτιού για να συνοδέψετε το κρέας. (Προσοχή, είπαμε ότι αυτό το φαγητό το ψήνει μόνο ο φούρναρης!)

Η καλή οικοδέσποινα του Πάσχα...

...ξυπνάει νωρίς την Κυριακή του Πάσχα!

....έχει κάνει τα κουμάντα της από την προηγούμενη: προετοιμάζει ό,τι μπορεί, για να έχει χρόνο να χαρεί τη μέρα κι έχει μοιράσει μικροδουλειές σε φίλους-συγγενείς. Το τραπέζι του Πάσχα θέλει ομαδική συμμετοχή...

.... ετοιμάζει έγκαιρα καφέδες για τον/ τους ψήστες με τσουρέκι και κουλουράκια ή και την τυρόπιτα που έφτιαξε.

.... έχει προβλέψει για τους πρώτους μεζέδες ήδη κατά τις 10.30', που παραδοσιακά είναι τ' αβγά με λαδόξιδο κι αλατοπίπερο, τυρί, ίσως και κάποιο λουκάνικο, που συνήθως αυτή την ώρα συνοδεύονται με τσίπουρο, αφήνοντας το κρασί γι αργότερα.

..... γνωρίζει ότι όταν σουβλίζεις, το σπίτι είναι ανοιχτό κι έχει προβλέψει μεζέδες και κρασί για το πασχαλιάτικο κέρασμα: η τυρόπιτα ή το λουκάνικο που λέγαμε π.χ., θα βοηθήσει να μην... κάνει φτερά όλο το κοκορέτσι!

....δεν ξεχνάει τους ψήστες, να ξεροσταλιάζουν χωρίς μεζέ και... υγρά καύσιμα, πιάνοντας κουβέντα  με τις φίλες της. Επίσης, δεν ξεχνάει τις πατάτες στο φούρνο και ετοιμάζει έγκαιρα τα σαλατικά!

.....θυμάται ότι είναι οικοδέσποινα!


Από την Ντίνα Γκρουμούτη 
athinorama.gr/
Στις 9:36 π.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Κοινή χρήση

Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Πολίτικο τσουρέκι - Σκέτο γλύκισμα!!

Παραδοσιακή συνταγή, εύκολη, και με σίγουρη επιτυχία!!






Υλικά


  • 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι (σκληρό)
  • 80 γρ. νωπή µαγιά
  • !/2  φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό
  • !/2  φλιτζ. τσαγιού γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
  • 250 γρ βούτυρο αγνό (ή μισό-μισό με μαργαρίνη)
  • 400 γρ. ζάχαρη 
  • 3 αυγά και 3 κροκάδια
  • Ξύσμα και χυμό ενός πορτοκαλιού
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σε σκόνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ σε σκόνη
  • 2 βανίλιες
  • 1 κουταλάκι γλυκού κοφτό αλάτι
  • 1 αυγό για επάλειψη  
  • Σουσάμι, ή αµύγδαλο φιλέ για την επιφάνεια






Εκτέλεση

Διαλύετε την μαγιά με το νερό. Προσθέτετε 1 φλιτζ. τσαγιού από το συνολικό αλεύρι και 1 κουταλιά ζάχαρη και χτυπάτε να γίνουν ένας λείος χυλός. Σκεπάζετε και αφήνετε σε ζεστό μέρος για φουσκώσει επί 1 ώρα και 30΄ περίπου. 

Ζεσταίνετε μαζί το γάλα, το βούτυρο και την ζάχαρη. σε πολύ σιγανή φωτιά και τα αποσύρετε. Ρίχνετε μέσα τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αυγά και τα κροκάδια ελαφρά χτυπημένα, το αλάτι, το μαχλέπι και το κακουλέ και τέλος την μαγιά που έχει ήδη φουσκώσει.

Σε μια λεκάνη κοσκινίζετε το υπόλοιπο αλεύρι, ρίχνετε το μείγμα των υπόλοιπων υλικών και ζυμώνετε καλά, μέχρι να γίνει μια λεία και ελαστική ζύμη, και να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάζετε και αφήνετε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. (να διπλασιαστεί  σε όγκο).

Ξαναζυμώνετε ελαφρά την ζύμη και την πλάθετε σε πλεξούδες, ή κουλούρες, στο μέγεθος που θέλετε. Tις απλώνετε σε ταψί με λαδόκολλα και τις αφήνετε σε ζεστό χώρο να φουσκώσουν  και πάλι.

Χτυπάτε ελαφρά το αυγό με μια κουταλιά γάλα και αλείφετε τα τσουρέκια. Τα πασπαλίζετε με σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ και στολίζετε με κόκκινα αυγά! 

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175  βαθμούς για 30΄- 40΄ λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος), μέχρι δηλαδή να ροδίσουν και να ξεκολλούν από την λαδόκολλα.
























TIPS

Μπορείτε να αντικαταστήσετε την νωπή μαγιά με 3 φακελάκια ξερή μαγιά, να την διαλύσετε με το χλιαρό νεράκι και να την προσθέσετε κατευθείαν στο μείγμα βουτύρου - ζάχαρης - αυγών.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ξύσμα πορτοκαλιού με 5 γρ μαστίχα Χίου, που θα την αλέσετε στο μούλτι με λίγη ζάχαρη, ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα δύο, για παραπάνω άρωμα!

Αφού ψηθούν τα τσουρέκια, τα βουτάτε αν θέλετε, σε λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα, λευκή, ή γάλακτος. Επίσης, μπορείτε να τα στολίσετε με φρούτα, αποξηραμένα ή γλασσέ. 

Μόλις κρυώσουν καλά, τα τυλίγετε με μεμβράνη για να παραμείνουν μαλακά και φρέσκα. (Στο στάδιο αυτό μπορείτε να τα φυλάξετε στην κατάψυξη για καιρό)


Καλή επιτυχία!!


Στις 2:10 μ.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Κοινή χρήση

Πασχαλινά Πουαντιγιέ Αυγά

Οποιοσδήποτε μπορεί να δημιουργήσει αυτά τα εύκολα διάστικτα Πασχαλινά αυγά, ακόμα και παιδιά και με πολύ απλά υλικά χειροτεχνίας


DIY τελείες Πασχαλινό αυγό Tutorial από Σχεδιαστής Παγιδευμένος στο σώμα ενός δικηγόρου για την Λόγοι για να Περάστε τις δουλειές του σπιτιού



Υλικά που απαιτούνται:
  • Βραστά αυγά
  • Μαρκαδόροι ελαιοχρώματος
  • Αυτοκόλλητα της επιλογής σας

Εύκολη Dot Eggs- Ένα πλήρες πρόγραμμα εκμάθησης από Σχεδιαστής Παγιδευμένος στο σώμα ενός δικηγόρου για την Λόγοι για να Περάστε τις δουλειές του σπιτιού

Βήματα:
1) Τοποθετήστε ένα αυτοκόλλητο στο πάνω βραστό αυγό σας.
2) Χρησιμοποιώντας ένα χρωματιστό μαρκαδόρο σε χρώμα της επιλογής σας , αρχίσετε να κάνετε κουκκίδες γύρω από το αυτοκόλλητό σας. Πολύ πυκνές τελείες  γύρω από την άκρη του αυτοκόλλητου. Καθώς προχωρείτε προς τα έξω, κάνετε τις τελείες σας λιγότερο πυκνές.. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα χρώμα ή περισσότερα.

Εύκολη Dot Eggs- Ένα πλήρες πρόγραμμα εκμάθησης από Σχεδιαστής Παγιδευμένος στο σώμα ενός δικηγόρου για την Λόγοι για να Περάστε τις δουλειές του σπιτιού
3) Αφήστε το χρώμα σας να στεγνώσει.
DIY τελείες Πασχαλινό αυγό Tutorial από Σχεδιαστής Παγιδευμένος στο σώμα ενός δικηγόρου για την Λόγοι για να Περάστε τις δουλειές του σπιτιού
4) Όταν το χρώμα στεγνώσει, ξεκολλήστε το αυτοκόλλητο. Μπορείτε είτε να αφήσετε το κενό που άφησε αυτοκόλλητο σας λευκό ή μπορείτε να το γεμίσετε με περισσότερες τελείες, όπως βλέπετε παρακάτω.
DIY τελείες Πασχαλινό αυγό Tutorial από Σχεδιαστής Παγιδευμένος στο σώμα ενός δικηγόρου για την Λόγοι για να Περάστε τις δουλειές του σπιτιού
Διακεκομμένη Πασχαλινό αυγό Tutorial από Σχεδιαστής Παγιδευμένος στο σώμα ενός δικηγόρου για την Λόγοι για να Περάστε τις δουλειές του σπιτιού
Εύκολη τελείες Πασχαλινά αυγά!  Πλήρης φροντιστήριο από Σχεδιαστής Παγιδευμένος στο σώμα ενός δικηγόρου για την Λόγοι για να Περάστε τις δουλειές του σπιτιού!

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ!. Μπορείτε να πιστέψετε πόσο εύκολο είναι; Και δεν είναι υπέροχα τελικά αυτά τα πουαντιγιέ  Πασχαλινά αυγά; 

Πηγή:  reasonstoskipthehousework.com
Μετάφραση - επιμέλεια: Καλή νοικοκυρά
Στις 1:05 μ.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Κοινή χρήση

Μαγειρίτσα vegan

Μια πολύ νόστιμη χορτοφαγική μαγειρίτσα, που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από την παραδοσιακή!



Υλικά:
3 μέτρια μαρούλια
3 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια
1 πράσο
1 ματσάκι άνηθο
αλάτι, πιπέρι, λάδι
1 μεγάλο ζουμερό λεμόνι (ή 2 μέτρια)
5 κ.σ. καλαμποκάλευρο
500 gr άσπρα μανιτάρια (ή άλλα μανιτάρια)

Εκτέλεση:
→ Σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο λάδι να κάψει σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε τα μανιτάρια αλατισμένα και κομμένα στα τέσσερα. Τα φέρνουμε κάμποσες βόλτες, να σωταριστούν από όλες τις πλευρές κι όταν αρχίζουν να βγάζουν το ζουμί τους αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το τηγάνι με τα μανιτάρια στην άκρη και ξεκινάμε να με τη σούπα.


Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, μέχρι να αρχίσουν να χάνουν όγκο. Προσθέτουμε το πράσο και τον άνηθο (ψιλοκομμένα επίσης), ανακατεύουμε, αλατίζουμε και τσιγαρίσουμε για μερικά λεπτά ακόμα.


Προσθέτουμε τα μαρούλια, πλυμένα καλά, κομμένα (όχι πολύ λεπτά) κι αλατισμένα, και βραστό νερό, ώστε σχεδόν να γεμίσει η κατσαρόλα. Μόλις τα μαρούλια αρχίσουν να βράζουν, προσθέτουμε και τα μανιτάρια από το τηγάνι, μαζί με το ζουμί τους.
Αφήνουμε τη μαγειρίτσα να βράσει μερικά λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα μαρούλια, κι ετοιμάζουμε το αλευρολέμονο.
Στύβουμε το λεμόνι και βάζουμε τον χυμό σε ένα μπωλ μαζί με το καλαμποκάλευρο. Τα ανακατεύουμε χτυπώντας τα με ένα πιρούνι μέχρι να ενωθούν, και στη συνέχεια ρίχνουμε το αλευρολέμονο στη σούπα μας ακριβώς πριν σβήσουμε τη φωτιά.


Το αλευρολέμονο με καλαμποκάλευρο θα δώσει στη μαγειρίτσα μας ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα και θα την πήξει ελάχιστα (αν θέλουμε μπορούμε να βάλουμε περισσότερο αλεύρι για πιο κρεμώδη υφή). Ρυθμίζουμε το αλάτι και το λάδι στα γούστα μας.


Αυτό ήταν
Καλή επιτυχία!
 Την βρήκαμε στην σελίδα:  365vegandays.wordpress.com


TIPS
Αν προσθέσετε το Μείγμα Μπαχαρικών για Κρεατικά "Καλή Νοικοκυρά", η χορτοφαγική μαγειρίτσα σας δεν θα έχει να ζηλέψει τίποτε από την κανονική!! 
Μπορείτε να προσθέσετε μια χούφτα ρύζι, και 1/2 ματσάκι μαϊντανό, της πάει πολύ!
Αν δεν έχετε καλαμποκάλευρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άνθος καλαμποκιού, το γνωστό corn flour ( ή νεσεστές) και θα έχετε επιτυχία! Άλλωστε στις κουζίνες όλου του κόσμου, έτσι δένονται  οι σούπες.  Το αυγολέμονο απαντάται μόνο στην Ελληνική κουζίνα! 


Στις 1:23 π.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Κοινή χρήση

Η μαγειρίτσα των πιο διάσημων Ελλήνων σεφ

Έξι συνταγές από τους πιο γνωστούς σεφ που καλύπτουν όλα τα γούστα. Από την παραδοσιακή κι αυθεντική μαγειρίτσα της Βέφας, μέχρι την παραλλαγή με σταμναγκάθι του Λαζάρου, η συκωταρία και η πρασινάδα έχουν την τιμητική τους κι αξίζει να τις δοκιμάσεις.
Η μαγειρίτσα των πιο διάσημων, Ελλήνων, σεφ
Από την σελίδα  nou-pou.gr

Μυρωδάτη μαγειρίτσα από τον Βασίλη Καλλίδη



Υλικά
1 συκωταριά από αρνί
500 γραμμάρια εντερα από αρνί
1 κρεμμύδι ξερό
5 κρεμμυδάκια φρέσκα
1/2 ματσάκι άνιθο
1/2 ματσάκι μαϊντανό
λίγο δυόσμο
1/2 κούπα ρύζι
6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1/2 μαρούλι
χυμό από 2 λεμόνια
2 κρόκους αυγών
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
Εκτέλεση

1) Βράζουμε τη συκωταριά και τα έντερα για περίπου 20 λεπτά σε μια κατσαρόλα με νερό και λίγο αλάτι.
2) Την αφήνουμε να κρυώσει και την κόβουμε σε ψιλά κυβάκια.
3) Σουρώνουμε το ζουμί της και το μετράμε. Πρέπει να είνια περίπου 2 λίτρα.
4)Αχνίζουμε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι και τα κρεμμυδάκια με το ελαιόλαδο.
5) Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη συκωταριά και το ρύζι και τα φέρνουμε 2 βόλτες.
6) Προσθέτουμε τον ζωμό, το αλάτι και βράζουμε τη σούπα σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά. Προς το τέλος, προσθέτουμε τα μυρωδικά και το ψιλοκομμένο μαρούλι.
7)Για να μην μας σκουρύνει η μαγειρίτσα προσθέτουμε τη σπλήνα(το σκούρο μέρος της συκωταριάς) λίγο πριν την αυγοκόψουμε.
8) Αυγοκόβουμε τη σούπα με το χυμό των λεμονιών και τους κρόκους των αυγών.

Παριανή μαγειρίτσα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου



Υλικά
1 συκωταριά από μικρό αρνί
1 αντεριά από μικρό αρνί
2 μαρούλια
2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 ματσάκια φρέσκα κρεμμυδάκια (μικρά) με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο
1/2 φλ. τσαγιού ρύζι καρολίνα
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 λεμόνι
Για το αυγολέμονο
2 αυγά
1 λεμόνι
Εκτέλεση
1) Καθαρίζουµε τα εντεράκια γυρνώντας τα µέσα έξω µε ένα στυλό ή µολύβι. Τα ξεπλένουµε και τα βάζουµε σε µπολ. Στύβουµε 1 λεµόνι και ρίχνουµε λίγο αλάτι. Τα αφήνουµε στο ψυγείο για λίγες ώρες µέχρι να ασπρίσουν. Μπορούµε να το κάνουµε και µία µέρα πριν.
2) Έπειτα τα ξεπλένουµε καλά και πιάνοντας 2-3 έντερα τα πλέκουµε σε λεπτή κοτσίδα. Τα ζεµατάµε για λίγα λεπτά σε βραστό νερό και τα στραγγίζουµε. Αφού κρυώσουν, τα κόβουµε σε πολύ ψιλά κοµµάτια.
3) Καθαρίζουµε τη συκωταριά και τη ζεµατάµε σε νερό που βράζει για λίγα λεπτά. Τη στραγγίζουµε και την αφήνουµε να κρυώσει. Την ψιλοκόβουµε σε πολύ µικρά κοµµάτια.
4) Χοντροκόβουµε τα µαρούλια και τα ζεµατάµε για 2΄-3΄ σε βραστό νερό. Τα στραγγίζουµε.
5) Σε κατσαρόλα ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο και προσθέτουµε τα κρεµµύδια. Τα αφήνουµε να µαλακώσουν σε  µέτρια φωτιά για 6΄-8΄ να γίνουν διάφανα.
6) Προσθέτουµε τα φρέσκα κρεµµυδάκια την ψιλοκοµµένη συκωταριά και τα ψιλοκοµµένα εντεράκια. Ανακατεύουµε καλά. Καλύπτουµε τα υλικά µε νερό και σκεπάζουµε την κατσαρόλα. Αφήνουµε να σιγοβράζει για 25΄-30΄. Στη συνέχεια προσθέτουµε το ρύζι, τα µαρούλια και αλατοπιπερώνουµε. Σιγοβράζουµε 15΄. Στον τελευταίο βρασµό προσθέτουµε µπόλικο άνηθο.
7) Για το αυγολέµονο: Χτυπάµε τα αυγά µε το λεµόνι και αραιώνουµε µε ζωµό από το φαγητό.
8) Αποσύρουµε την κατσαρόλα από τη φωτιά και περιχύνουµε τη µαγειρίτσα µε το αυγολέµονο. Την αφήνουµε για 10΄ πάνω στο σβησµένο µάτι της κουζίνας.
Extra tips επιτυχίας:
Αφήνοντας τα καθαρισμένα αντεράκια σε αλάτι και λεμόνι για μερικές ώρες, ασπρίζουνε και γίνονται κρούστα.Τα πλέκουμε κοτσίδα και τα τεμαχίζουμε για να ψιλοκόβονται εύκολα.

Μαγειρίτσα η κλασική από τον Ηλία Μαμαλάκη



Υλικά
1 ολόκληρη αρνίσια συκωταριά γύρω 1,2 κιλά
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
300 γραμ τρυφερά φύλλα από αντίδια
½ κιλό τρυφερά φύλλα μαρουλιού
1 ½ φλιτζ τσαγιού άνηθο ψιλοκομμένο
1 φλιτζ τσαγιού ελαιόλαδο
2 αβγά
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
1) Πλένουμε καλά τη συκωταριά και βάζουμε άφθονο αλατισμένο νερό να βράσει. Τη ζεματάμε για 10 λεπτά μέσα στο νερό. Τη βγάζουμε, τη καθαρίζουμε καλά από τα περιττά λίπη και το λαρύγγι και τη ψιλοκόβουμε.
2) Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ταυτοχρόνως τα τριμμένα κρεμμύδια, τα ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια και τη ψιλοκομμένη συκωταριά τουλάχιστον για 5-6 λεπτά.
3) Προσθέτουμε 1 νεροπότηρο ζεστό νερό. Αφήνουμε να πάρει βράση και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά περίπου.
4) Χοντροκόβουμε τα αντίδια και τα φύλλα μαρουλιού. Τα ρίχνουμε μέσα στη κατσαρόλα πιέζοντάς τα για να χωρέσουν, σκεπάζουμε , τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 5-6 λεπτά, ξεσκεπάζουμε και ανακατεύουμε καλά. Μόλις πάρει βράση ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου ½ ώρα.
5) Όσο μαγειρεύονται ετοιμάζουμε το αβγολέμονο. Χωρίζουμε τα αβγά σε κρόκους και ασπράδια, χτυπάμε μια σφικτή μαρέγκα και τους κρόκους μέχρι να ασπρίσουν, τα ενώνουμε, ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και ζουμί από τη κατσαρόλα μας.
6) Αδειάζουμε το αβγολέμονο μέσα στη μαγειρίτσα, ανακατεύουμε, ρίχνουμε μπόλικο τριμμένο πιπέρι και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Ένα τελευταίο ανακάτεμα και σερβίρουμε.
Σημείωση: Μπορείτε εάν θέλετε να βάλετε μέσα και 1 φλιτζ τσαγιού ρύζι για σούπα. Επίσης αντί να κάνετε αβγολέμονο να προσθέσετε 3-4 ψιλοκομμένες ντομάτες. Είναι θέμα γούστου.

Παραδοσιακή μαγειρίτσα από την Βέφα Αλεξιάδου



Υλικά
Μισό κιλό εντεράκια αρνιού
1 συκωταριά αρνίσια του 1 κιλού ψιλοκομμένη
3 λίτρα ζωμό κρέατος
Μισή κούπα ελαιόλαδο
2 αυγά
16 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Μισή κούπα ψιλοκομμένο άνηθο
Μισή κούπα ψιλοκομμένο μαϊντανό
Μισή κούπα ρύζι Καρολίνα
αλάτι - πιπέρι
1/2 κούπα χυμό λεμονιού
Λίγο ξύδι
Εκτέλεση
1) Πλένουμε τα εντεράκια πολύ καλά και τα βάζουμε με λίγο ξύδι σε ένα μπολ
2) Ξεπλένουμε και στραγγίζουμε καλά
3) Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τον ζωμό. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη συκωταριά, τα εντεράκια, το άνηθο, το μαϊντανό, τα κρεμμυδάκια, αλάτι και πιπέρι
4) Βράζουμε για 20 λεπτά
5) Ρίχνουμε το ρύζι και βράζουμε για άλλα 20 λεπτά
6) Χτυπάμε τα αυγά με το λεμόνι και ρίχνουμε λίγο από το ζουμί
7) Προσθέτουμε στην κατσαρόλα και αποσύρουμε από τη φωτιά

Μαγειρίτσα με σταμναγκάθι από τον Λευτέρη Λαζάρου



Υλικά
1 συκωταριά από αρνάκι ή κατσικάκι γάλακτος
1 ½ κιλό σταμναγκάθι
3 μαρούλια ψιλοκομμένα
½ ματσάκι ψιλοκομμένο άνηθο
5 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
50 ml ελαιόλαδο
100 ml λευκό κρασί
2 αυγά
Χυμός από 2 λεμόνια
Εκτέλεση
1) Βάζουμε τη συκωταριά σε ένα μπολ με νερό και ξύδι για 30 λεπτά και καθαρίζουμε πολύ καλά τα έντερα μέσα-έξω. Κατόπιν, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα ζεματίζουμε σε αλατισμένο νερό για περίπου 5 λεπτά.
2) Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σοτάρουμε τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο και κατόπιν προσθέτουμε τα έντερα, το συκώτι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε ώσπου να πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τα μαρούλια και καλύπτουμε με νερό.
3) Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε τη μαγειρίτσα για περίπου 1 ώρα.
4) Προσθέτουμε τα μυρωδικά και το σταμναγκάθι και αφήνουμε τη μαγειρίτσα να βράσει για ακόμη 1 ώρα. Ρίχνουμε νερό και αλατοπιπερώνουμε αν χρειαστεί.
5) Αυγοκόβουμε και σερβίρουμε.
Συμβουλή: Μπορούμε να προσθέσουμε λίγα κρουτόν στο πιάτο.και προσθέτουμε λίγο ζωμό από την μαγειρίτσα.

Μανιάτικο Ρεγάλι από τον Χριστόφορο Πέσκια



Υλικά
1 αρνίσια συκωταριά, πλυμένη και κομμένη σε μικρούς κύβους
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
1 κονσέρβα ντομάτα κονκασέ (400 γρ.)
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
στη μύτη από 1 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
50 ml ελαιόλαδο
250 ml κόκκινο κρασί
1 κουτ. σούπας «φυλλαράκια» δεντρολίβανου, ψιλοκομμένα, ή η ίδια ποσότητα σε ξερό, καλά κοπανισμένο στο γουδί (εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε ρίγανη, φρέσκια ή ξερή ή άνηθο)
350 γρ. ρύζι μακρύκοκκο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση
1) Αφού κόψουμε τη συκωταριά, την πλένουμε ξανά με μπόλικο κρύο νερό. Αν θέλουμε, τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ με νερό στο ψυγείο, όπου την αφήνουμε για 4 - 5 ώρες ή ακόμη και για μία ολόκληρη μέρα, φροντίζοντας όμως να αλλάξουμε 2 - 3 φορές το νερό. Με αυτό τον τρόπο, διαλύεται το αίμα στο νερό και η μαγειρίτσα γίνεται πιο ελαφριά. Στη συνέχεια, τη σουρώνουμε και την αφήνουμε να στραγγίξει.
2) Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομμάτια της συκωταριάς, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα για περίπου 10 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα.
3) Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια και το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά.
4) Σβήνουμε με το κρασί και αμέσως προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, τον πελτέ, το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 35 - 40 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
5) Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το δεντρολίβανο.
6) Εν τω μεταξύ, βράζουμε το ρύζι, ακολουθώντας τις οδηγίες συσκευασίας. Σερβίρουμε το ρύζι σε μια πιατέλα και από πάνω το ρεγάλι σαν σάλτσα.

Πηγή: nou-pou.gr
Στις 12:28 π.μ. Δεν υπάρχουν σχόλια:
Κοινή χρήση
‹
›
Αρχική σελίδα
Προβολή έκδοσης ιστού

Άλλα προϊόντα μας

Η φωτογραφία μου
Το Σαλέπι από την Πόλη®
Είναι ένα μυρωδάτο μείγμα φυσικού Σαλεπιού, ζάχαρης και αγνών μπαχαρικών, έτοιμο για ρόφημα, φτιαγμένο με την ίδια πατροπαράδοτη συνταγή, και με το ίδιο μεράκι και την ίδια νοσταλγία, που το έφτιαχναν και οι παππούδες μας, Έλληνες από την Κωνσταντινούπολη.
Προβολή πλήρους προφίλ
Από το Blogger.