Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Υγιεινό κοτόπουλο με λαχανικά στο wok

 

Και πως να μετατρέψετε, αν θέλετε, αυτό το υγιεινό φαγητό σε ένα ιδιαίτερο ...Κινέζικο πιάτο!!

,

  • Κόβετε σε λωρίδες (για να ψηθούν γρήγορα), δύο ξεψαχνισμένα μπούτια κοτόπουλου, και τα πασπαλίζετε με το Μείγμα Μπαχαρικών για Κοτόπουλο "καλή νοικοκυρά".
  • Σε ένα wok, ή ένα βαθύ τηγάνι, ζεσταίνετε  ελαιόλαδο να κάψει και  σωτάρετε το κοτόπουλο ανακατεύοντάς το συνεχώς,  μέχρι να αλλάξει χρώμα από όλες τις πλευρές.
  • Το αφαιρείτε από το wok και βάζετε και πάλι λίγο λάδι να κάψει.
  • Σταδιακά ρίχνετε στο wok για να σωταριστούν, γυρίζοντάς τα συνεχώς: ροδέλες ενός κρεμμυδιού και ενός πράσου, 1-2 σκελίδες σκόρδου σε φετούλες, μπαστουνάκια καρώτου, φουντάκια μπρόκολου, μια πράσινη, μια κόκκινη και μια κίτρινη πιπεριά σε λωρίδες και ίσως, 2-3 άσπρα μανιτάρια σε χονδρές φέτες στο τέλος, (επειδή αφήνουν υγρά). 
  • Πασπαλίζετε τα λαχανικά με λίγο αλάτι με βότανα, προσθέσετε το κοτόπουλο, να σωταριστούν για λίγο μαζί. 
  • Σβήσετε με λίγο λεμόνι, ή λευκό κρασί, αν προτιμάτε, και σκεπάζετε για 4-5 λεπτά να μαλακώσουν σε μέτρια φωτιά.

TIPS

  • Για να μετατρέψετε αυτό το υγιεινό φαγητό, σε ένα ιδιέταιρο Κινέζικο πιάτο, αρκεί να χρησιμοποιήσετε σησαμέλαιο, αντί για ελαιόλαδο, λίγη φρέσκια πιπερόριζα σε λεπτές φετούλες, κατά το σωτάρισμα και στο τελικό στάδιο, λίγη σόγια σος. (μην βάλετε επιπλέον αλάτι στην περίπτωση αυτή). 
  • Αν σας αρέσουν τα πικάντικα, μπορείτε να προσθέσετε μια πιπεριά τσίλι, ή λίγες σταγόνες ταμπάσκο.
  • Λίγο πριν το κατεβάσετε από την φωτιά, διαλύστε καλά 1-2 πιρουνιές αλεύρι, ή κορν φλάουρ σε ένα φλιτζανάκι νερό, ρίξτε το στο φαγητό, και ανακατέψτε ελαφρά τα υλικά μέχρι να πάρουν μια γυαλιστερή, γλασσαρισμένη όψη. 
  • Αντί για μπούτι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στήθος κοτόπουλου σε λωρίδες. Προσοχή όμως, να το ψήσετε λιγότερο και σε δυνατή φωτιά, για να μείνει ζουμερό και μαλακό.
  • Συνοδεύσετε το κοτόπουλο με πιλάφι από ρύζι της αρεσκείας σας, ή με νούντλς, που θα ετοιμάσετε ως εξής: Ρίξτε καυτό νερό σε 200 γρ. νούντλς αυγού και μόλις μαλακώσουν τα στραγγίζετε και τα ενώνετε με το κοτόπουλο.
  • Το  φαγητό αυτό μπορεί επίσης να γίνει θαυμάσια, με φιλετάκια από κρέας στουρθοκαμήλου, που παρότι είναι πτηνό, μοιάζει περισσότερο με μοσχαρίσιο μπονφιλέ, ζουμερό και τρυφερό σαν βαμβάκι. Θα το βρείτε σε καστήματα πουλερικών, κατεψυγμένο αλλά και φρέσκο. 
  • Μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε  ψαρονέφρι (χοιρινό φιλέτο), κομμένo σε λωρίδες και μαριναρισμένo με το μείγμα μπαχαρικών για κρεατικά, αλλά και φιλετάκια κάποιου ψαριού, γαρίδες, ή άλλα θαλασσινά. Θα τα αρωματίσετε αντίστοιχα με το Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι "καλή νοικοκυρά".                                                                                                           






Μπακαλιάρος σκορδαλιά


Μπορείτε πολύ εύκολα να φτιάξετε τραγανό και πεντανόστιμο μπακαλιάρο, που θα τον ζήλευαν 
και οι καλύτεροι σεφ, με την απαραίτητη γανριτούρα του φυσικά, την σκορδαλιά!




Θα χρειαστείτε: 
1 κιλό μπακαλιάρο παστό σε φιλέτο, χωρίς την πέτσα του  (για 4 μερίδες περίπου)
1 ποτήρι μπύρα (1 κουτάκι 330 ml)
1 ποτήρι αλεύρι (αν θέλετε μπορείτε να το αναμίξετε με κορν φλάουρ) 
1 κουταλάκι 
Μείγμα μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά"
1-2 πρέζες αλάτι
Μπόλικο λάδι για το τηγάνισμα. (Θα πρότεινα αραβοσιτέλαιο με ελαιόλαδο σε αναλογία 3/1, για χρυσαφένιο και τραγανό αποτέλεσμα)

Εκτέλεση
1  Κόβετε σε κομμάτια τον μπακαλιάρο, φροντίζοντας να έχουν όλα το ίδιο πάχος, ώστε να ξαλμυριστούν στον ίδιο χρόνο. Τα σκεπάζετε με νερό και τα αφήνετε για 12 ώρες αλλάζοντας συχνά το νερό αυτό, μέχρι να ξαλμυριστούν (διατηρώντας όμως και κάποια γεύση). Αυτό θα το δοκιμάσετε. Εάν δεν έχετε την ευχέρεια να αλλάζετε τόσο συχνά το νερό, ή μεσολαβεί νύχτα, αφήστε τον έως και 24 ώρες στο νερό, (αλλάζοντάς το που και που), αλλά στο ψυγείο για ασφάλεια.  
2  Όταν είναι έτοιμος, τον στραγγίζετε και αφήνετε τα κομμάτια πάνω σε χαρτί κουζίνας να απορροφήσει όλη την υγρασία τους.  
3  Ετοιμάζετε το κουρκούτι: Σε ένα μπόλ ρίχνετε την μπύρα και σταδιακά το αλεύρι, σκέτο ή ανάμεικτο με κορν φλάουρ, το λίγο αλάτι και και το Μείγμα μπαχαρικών για Ψάρι "καλή νοικοκυρά", ανακατεύοντας καλά, να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός, μέτριας πυκνότητας. Τον αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο.
4  Σε ένα βαθύ σκεύος βάζετε το λάδι να κάψει.
5  Αλευρώνετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου, για να συγκρατήσουν καλύτερα την κρούστα από το κουρκούτι.   
6  Όταν το λάδι είναι έτοιμο, (το καταλαβαίνετε όταν στάξετε μια σταγόνα από το κουρκούτι και αυτή ανεβεί στην επιφάνεια σαν μπαλίτσα), τότε περνάτε τα κομμάτια του μπακαλιάρου από το κουρκούτι ένα-ένα και τα ρίχνετε απαλά μέσα στο καυτό λάδι, να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε για λίγο σε χαρτί κουζίνας για να απαλλαγούν από την υγρασία και το το περίσσιο λάδι. Έτσι θα διατηρηθούν ξεροψημένα και τραγανά.   
Σερβίρετε τον μπακαλιάρο με την απαραίτητη συνοδεία του: την Σκορδαλιά!!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΟ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ
Προτιμήστε τον παστό μπακαλιάρο από τον κατεψυγμένο, έστω κι αν ο δεύτερος σας απαλλάσσει από τον κόπο να τον ξαλμυρίσετε, γιατί χάνετε τον μισό του όγκο όταν ξεπαγώσει, αλλά και γιατί σας στερεί την ευκαιρία, να δείτε και να διαλέξετε εσείς το κομμάτι του ψαριού που  θέλετε. Δηλαδή, χάνετε σχεδόν όλη την ευχαρίστηση του "έθιμου".
Χρησιμοποιήστε μπόλικο, καυτό λάδι και βαθύ σκεύος για το τηγάνισμα. Έτσι δεν θα καίγεται  το λάδι, δεν θα πιτσιλά, δεν θα κολλούν στον πάτο τα κομμάτια του μπακαλιάρου και θα γίνουν αφράτα σαν χρυσαφένιες κροκέτες και όχι σαν ξεροκαμμένες τηγανίτες. Έτσι δεν χρειάζεται επίσης να αυξομειώνετε την θερμοκρασία, για να κρατήσετε καυτό το λάδι, αλλά ούτε και θα κάψει υπερβολικά, γιατί η θερμοκρασία εξισορροπείται, κάθε φορά που βάζετε νέα κομμάτια στο σκεύος. 
Από την γεύση και την πυκνότητα του κουρκουτιού εξαρτάται η επιτυχία του μπακαλιάρου. Μην παραλείπετε ποτέ να βάζετε 1-2 πρέζες αλάτι σε κάθε κουρκούτι, (ακόμη κι αν  προορίζεται για γλυκό)!   Το δε Μείγμα μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά"  στο κουρκούτι,  θα δώσει τέτοια νοστιμιά στο ψάρι σας,  που θα ξετρελάνει μικρούς  και μεγάλους!!  Αν δεν το έχετε στην διάθεσή σας, τότε αυτοσχεδιάστε. Τρίψτε λίγο κρεμμύδι, βάλτε λίγη μουστάρδα,  λίγο παραπάνω αλατοπίπερο, ή άλλο μπαχαρικό της αρεσκείας σας, λίγο μαϊντανό,  ρίγανη, δενδρολίβανο ή όποιο άλλο φρέσκο ή αποξηραμένο μυρωδικό σας βρίσκεται. 
Όσο για την πυκνότητα του κουρκουτιού, δεν πρέπει να είναι μεγάλη, γιατί  η κρούστα θα γίνει "ψωμάτη", αλλά ούτε και πιο ρευστή από όσο χρειάζεται, γιατί η κρούστα θα γίνει λεπτή σαν φύλλο και θα σπάει. Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχείτε, γιατί μόλις τηγανίσετε τα πρώτα 1-2 κομμάτια  μπορείτε να δοκιμάσετε και να προσθέσετε ανάλογα λίγη, μπύρα, ή λίγο αλεύρι, αλάτι κλπ. 



Σκορδαλιά με ψωμί, πατάτες και καρύδια



Η παραδοσιακή σκορδαλιά που έφτιαχναν οι παλιές νοικοκυρές με μπαγιάτικο ψωμί και καρύδια, ίσως δεν αρέσει στους νεότερους και στα παιδιά, που την βρίσκουν λίγο βαριά. 
Γιαυτό θα σας δώσω μια συνταγή που θα ικανοποιήσει σίγουρα μικρούς και μεγάλους!!



Θα χρειαστείτε:

Μισό κιλό πατάτες
Την ψύχα από μια μικρή φρατζόλα μπαγιάτικου ψωμιού
1 φλιτζάνι καρυδόψυχα
5-6 σκελίδες σκόρδου 
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι ξύδι 
Αλάτι, πιπέρι
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομένο


Εκτέλαση

1 Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε και τις βράζετε σε αλατισμένο νερό καλά, ώστε να λιώνουν με το πηρούνι. Τις στραγγίζετε καλά και ζεστές ακόμα, τις πατάτε να γίνουν σαν πουρές.
2  Μουσκεύετε την ψύχα του ψωμιού και την στραγγίζετε σφιχτά.

3  Ρίχνετε στο μπλέντερ το ψωμί, την καρυδόψυχα, το σκόρδο, το λάδι, το ξύδι, (όσο εσείς θέλετε) και λίγο αλάτι και πιπέρι. Τα αλέθετε να γίνουν σαν πάστα. 
4  Ανακατέβετε με το χέρι αυτή την πάστα, με τον πουρέ της πατάτας και τον ψιλοκομένο μαϊντανό. Αν χρειάζεται προσθέσετε λίγο ακόμα αλάτι. 






Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

καλή νοικοκυρά®



ΜΕΙΓΜΑΤΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΓΙΑ ΚΑΛΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ











«Ο  δρόμος για την καρδιά, περνάει πρώτα ...από το στομάχι»

       Αυτό έλεγε πάντα η γιαγιά μας, η πολίτισα, που ήταν άφταστη μαγείρισσα και πολύ καλή νοικοκυρά. «Η νόστιμη κουζίνα, έλεγε, θέλει τέχνη και αγνά υλικά, αλλά και μυρωδικά και μπαχαρικά, για να τους δώσουν άρωμα και γεύση. Μα θέλει πάνω απ’ όλα μεράκι και φροντίδα και δόσιμο, για να μετατραπούν όλα τούτα σε νοστιμιές».
        Αυτή η διάθεση προσφοράς σ’ αυτούς που αγαπάμε και το μεράκι για το καλό φαγητό, μεταλαμπαδεύτηκε και σε μας. Και με τα χρόνια έγινε πάθος. Ένα πάθος που μας οδήγησε σε μονοπάτια μακρινά, καινούργια, της γεύσης και της νοστιμιάς.
        Έτσι γεννήθηκε η  καλή νοικοκυρά. Μια σειρά από μείγματα αγνών μπαχαρικών και αρωματικών φυτών, που θα φέρουν στην κουζίνα σας μια νέα πνοή, μαζί με του κόσμου τις γεύσεις και τις μυρωδιές !!
Γεύσεις που γεννήθηκαν και δοκιμάστηκαν για πολλά χρόνια, στο εστιατόριό μας, την Αμάλθεια της Βασιλέως Ηρακλείου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου προσφέραμε σπιτικό φαγητό στους Θεσσαλονικείς και όχι μόνον. Κατόπιν για άλλα δέκα χρόνια, που η  Αμάλθεια  λειτουργούσε σαν κατάστημα βιολογικών και παραδοσιακών προϊόντων, από τα ράφια της, έγιναν απαραίτητα σ’ όλους τους λάτρεις της μαγειρικής, που τα δοκίμασαν.
        Αν αγαπάτε την καλή κουζίνα, αλλά κι αν ακόμα δεν έχετε ποτέ μαγειρέψει, η καλή νοικοκυρά θα σας βοηθήσει να γευθείτε ξεχασμένες, αλλά θαυμαστές γεύσεις. Να φτιάξετε πιάτα για τα οποία θα είστε υπερήφανοι.
Να ξανακερδίσετε τους δικούς σας, αλλά και όσους δοκιμάσουν τα φαγητά σας!

Γιατί το έχουμε ξαναπεί…..

«Ο  δρόμος για την καρδιά, περνάει πρώτα από το στομάχι»





Τα έξι  μείγματα μπαχαρικών της σειράς "καλή νοικοκυρά"  και πως θα τα χρησιμοποιήσετε


1.  ΜΕΙΓΜΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ ΓΙΑ  ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ, ΠΟΥΛΕΡΙΚΑ & ΚΥΝΗΓΙΑ



ΟΔΗΓΙΕΣ : Τυλίξτε το κοτόπουλο μέσα κι έξω, με αρκετό μείγμα και φτιάξτε το κοτόσουπα, ή μαγειρέψτε το στην κατσαρόλα, ψήστε το στην σχάρα, στην σούβλα, ή στον φούρνο
Δεν χρειάζεται να προσθέσετε τίποτε άλλο!  Η καλή νοικοκυρά  θα δώσει λαχταριστή γεύση σε όλα σας τα πιάτα με κοτόπουλο, σε όλα τα πουλερικά, τα κυνήγια και τις ομελέτες.




2.  ΜΕΙΓΜΑ  ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ  ΓΙΑ  ΚΡΕΑΤΙΚΑ




ΟΔΗΓΙΕΣ :  Πασπαλίστε το αρνάκι, το μοσχαράκι, το χοιρινό, αλλά και όλα τα κυνήγια με αρκετό μείγμα και ψήστε τα στην σχάρα, στον φούρνο, στην κατσαρόλα ή στην σούβλα. Δεν χρειάζεται να προσθέσετε τίποτε άλλο!  Η καλή νοικοκυρά θα δώσει απίστευτη νοστιμιά σε όλα σας τα πιάτα με κρεατικά και κυνήγια, τους κιμάδες, τις σούπες και τις μα




 3.  ΜΕΙΓΜΑ  ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ  ΓΙΑ  ΨΑΡΙ



ΟΔΗΓΙΕΣ :  Πασπαλίστε τα ψαρικά με αρκετό μείγμα και ψήστε τα στην σχάρα, στον φούρνο, ή στο τηγάνι. Δεν χρειάζεται να προσθέσετε τίποτε άλλο!  Η καλή νοικοκυρά θα κάνει πεντανόστιμα όλα σας τα πιάτα με ψάρια, μαλάκια και  οστρακοειδή, τις ψαρόσουπες, τις ψαροκροκέτες και τα παστά.





4.  ΜΕΙΓΜΑ  ΜΠΑΧΑΡΙΚΩΝ  ΓΙΑ  ΖΥΜΑΡΙΚΑ & ΠΙΤΣΕΣ



ΟΔΗΓΙΕΣ :  Φτιάξτε τις σάλτσες σας με αρκετό μείγμα και γαρνίρετε τα ζυμαρικά και τις πίτσες. Δεν χρειάζεται να προσθέσετε τίποτε άλλο!  Η καλή νοικοκυρά θα  δώσει την τέλεια γεύση σε όλα σας τα πιάτα με ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι, στις πίτσες, τα γκιουβέτσια, τους τραχανάδες και τα λαδερά.






5.  ΜΕΙΓΜΑ ΒΟΤΑΝΩΝ  ΓΙΑ  ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΥΣ



ΟΔΗΓΙΕΣ :  Πασπαλίστε τα λαχανικά με αρκετό μείγμα και μαγειρέψτε τα στον ατμό, στην κατσαρόλα, στον φούρνο, ή ψήστε τα στην σχάρα. Δεν χρειάζεται να προσθέσετε τίποτε άλλο!  Η καλή νοικοκυρά θα αναδείξει τέλεια την φυσική νοστιμιά σε όλα σας τα πιάτα με λαδερά, όσπρια, πατάτες και ρύζι, στις πίττες, τις σαλάτες, τις χορτόσουπες, τα τουρσιά και τις σπιτικές κονσέρβες.





6.  ΘΑΛΑΣΣΙΝΟ ΑΛΑΤΙ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ & ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ



ΟΔΗΓΙΕΣ :  Μειώστε στο μισό την ποσότητα του αλατιού που παίρνετε καθημεριχά, χρησιμοποιώντας το θαλασσινό αλάτι με βότανα  καλή νοικοκυρά.  Θα δώσει γκουρμέ γεύση και στα πιό απλά πιάτα, όπως τις τηγανιτές πατάτες, το βραστό ρύζι, τα αβγά, τις σος, τα σαγανάκια,  τα σάντουιτς, και όλες τις σαλάτες. 






ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ  ΣΕ ΓΥΑΛΙΝΑ  ΒΑΖΑΚΙΑ ΤΩΝ 100 γρ. (εκτός του αλατιού που ζυγίζει 150 γρ.) 

ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ: Αρωματικά φυτά και βότανα της Ελληνικής γης, φρεσκοτριμμένα μπαχαρικά και αλάτι από τις Ελληνικές θάλασσες.

ΧΩΡιΣ  ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΑ ΠΡοΣΘΕΤΑ. ΔΙΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΔΡΟΣΕΡΟ ΚΑΙ ΞΗΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝ

ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ, ΥΓΙΕΙΝΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

ΤΗΛ. – FAX  ΠΑΡΑΓΓΕΛΕΙΩΝ : 2310-278276




ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΙΛΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
   
        Απλοποιήστε την μαγειρική σας. Η νοστιμιά δεν βρίσκεται πάντα στις πολύπλοκες και βαριές συνταγές.

        Μην χρησιμοποιείτε αλάτι στο μαγείρεμα. Η καλή νοικοκυρά περιέχει λίγο αλάτι, ώστε να γίνονται νόστιμα τα φαγητά σας και τόσα μυρωδικά και μπαχαρικά, ώστε να μην γίνεται αισθητή η ανάγκη για επιπλέον αλάτι. Εξ’ άλλου μπορεί ο καθένας να προσθέσει στο πιάτο του. Σε λίγο καιρό θα βρίσκετε πολύ αλμυρές τις παλιές σας συνταγές.

        Μην τσιγαρίζετε, Σοτάρετε ελαφρά τα υλικά σας, όταν είναι απαραίτητο, χωρίς να αφήσετε το λάδι να καεί. Με τα κατάλληλα μυρωδικά το φαγητό σας μπορεί να γίνει νοστιμότερο, και φυσικά πολύ πιο ελαφρύ, όταν μαγειρέψετε ωμά όλα τα υλικά.

        Δοκιμάστε ένα – ένα όλα τα μείγματα της σειράς. Θα εκπλαγείτε με το πόσα νόστιμα και απλά πράγματα μπορείτε να φτιάξετε, διαβάζοντας και μόνο τις οδηγίες στις λίγες γραμμές πάνω στο κάθε βαζάκι και χρησιμοποιώντας δημιουργικά την φαντασία σας!

       Όταν ολοκληρώσετε την συλλογή σας, θα διαπιστώσετε ότι δεν χρειάζεται να έχετε στο ντουλάπι της κουζίνας σας τίποτε άλλο. Η καλή νοικοκυρά θα καλύπτει όλες σας τις ανάγκες και ίσως και κάτι παραπάνω: Θα σας δείξει τον τρόπο, να φτιάχνετε τα πάντα εύκολα και απλά! 





Tα έξι Μείγματα Μπαχαρικών, που θα φέρουν μια φρέσκια πνοή στην κουζίνα σας, μαζί με του κόσμου τις γεύσεις και τις μυρωδιές!!

Θα τα βρείτε στα καταστήματα παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων.

















-

Διαβάστε επίσης: