Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Μπακαλιάρος σκορδαλιά


Μπορείτε πολύ εύκολα να φτιάξετε τραγανό και πεντανόστιμο μπακαλιάρο, που θα τον ζήλευαν 
και οι καλύτεροι σεφ, με την απαραίτητη γανριτούρα του φυσικά, την σκορδαλιά!




Θα χρειαστείτε: 
1 κιλό μπακαλιάρο παστό σε φιλέτο, χωρίς την πέτσα του  (για 4 μερίδες περίπου)
1 ποτήρι μπύρα (1 κουτάκι 330 ml)
1 ποτήρι αλεύρι (αν θέλετε μπορείτε να το αναμίξετε με κορν φλάουρ) 
1 κουταλάκι 
Μείγμα μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά"
1-2 πρέζες αλάτι
Μπόλικο λάδι για το τηγάνισμα. (Θα πρότεινα αραβοσιτέλαιο με ελαιόλαδο σε αναλογία 3/1, για χρυσαφένιο και τραγανό αποτέλεσμα)

Εκτέλεση
1  Κόβετε σε κομμάτια τον μπακαλιάρο, φροντίζοντας να έχουν όλα το ίδιο πάχος, ώστε να ξαλμυριστούν στον ίδιο χρόνο. Τα σκεπάζετε με νερό και τα αφήνετε για 12 ώρες αλλάζοντας συχνά το νερό αυτό, μέχρι να ξαλμυριστούν (διατηρώντας όμως και κάποια γεύση). Αυτό θα το δοκιμάσετε. Εάν δεν έχετε την ευχέρεια να αλλάζετε τόσο συχνά το νερό, ή μεσολαβεί νύχτα, αφήστε τον έως και 24 ώρες στο νερό, (αλλάζοντάς το που και που), αλλά στο ψυγείο για ασφάλεια.  
2  Όταν είναι έτοιμος, τον στραγγίζετε και αφήνετε τα κομμάτια πάνω σε χαρτί κουζίνας να απορροφήσει όλη την υγρασία τους.  
3  Ετοιμάζετε το κουρκούτι: Σε ένα μπόλ ρίχνετε την μπύρα και σταδιακά το αλεύρι, σκέτο ή ανάμεικτο με κορν φλάουρ, το λίγο αλάτι και και το Μείγμα μπαχαρικών για Ψάρι "καλή νοικοκυρά", ανακατεύοντας καλά, να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός, μέτριας πυκνότητας. Τον αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο.
4  Σε ένα βαθύ σκεύος βάζετε το λάδι να κάψει.
5  Αλευρώνετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου, για να συγκρατήσουν καλύτερα την κρούστα από το κουρκούτι.   
6  Όταν το λάδι είναι έτοιμο, (το καταλαβαίνετε όταν στάξετε μια σταγόνα από το κουρκούτι και αυτή ανεβεί στην επιφάνεια σαν μπαλίτσα), τότε περνάτε τα κομμάτια του μπακαλιάρου από το κουρκούτι ένα-ένα και τα ρίχνετε απαλά μέσα στο καυτό λάδι, να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε για λίγο σε χαρτί κουζίνας για να απαλλαγούν από την υγρασία και το το περίσσιο λάδι. Έτσι θα διατηρηθούν ξεροψημένα και τραγανά.   
Σερβίρετε τον μπακαλιάρο με την απαραίτητη συνοδεία του: την Σκορδαλιά!!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΟ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ
Προτιμήστε τον παστό μπακαλιάρο από τον κατεψυγμένο, έστω κι αν ο δεύτερος σας απαλλάσσει από τον κόπο να τον ξαλμυρίσετε, γιατί χάνετε τον μισό του όγκο όταν ξεπαγώσει, αλλά και γιατί σας στερεί την ευκαιρία, να δείτε και να διαλέξετε εσείς το κομμάτι του ψαριού που  θέλετε. Δηλαδή, χάνετε σχεδόν όλη την ευχαρίστηση του "έθιμου".
Χρησιμοποιήστε μπόλικο, καυτό λάδι και βαθύ σκεύος για το τηγάνισμα. Έτσι δεν θα καίγεται  το λάδι, δεν θα πιτσιλά, δεν θα κολλούν στον πάτο τα κομμάτια του μπακαλιάρου και θα γίνουν αφράτα σαν χρυσαφένιες κροκέτες και όχι σαν ξεροκαμμένες τηγανίτες. Έτσι δεν χρειάζεται επίσης να αυξομειώνετε την θερμοκρασία, για να κρατήσετε καυτό το λάδι, αλλά ούτε και θα κάψει υπερβολικά, γιατί η θερμοκρασία εξισορροπείται, κάθε φορά που βάζετε νέα κομμάτια στο σκεύος. 
Από την γεύση και την πυκνότητα του κουρκουτιού εξαρτάται η επιτυχία του μπακαλιάρου. Μην παραλείπετε ποτέ να βάζετε 1-2 πρέζες αλάτι σε κάθε κουρκούτι, (ακόμη κι αν  προορίζεται για γλυκό)!   Το δε Μείγμα μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά"  στο κουρκούτι,  θα δώσει τέτοια νοστιμιά στο ψάρι σας,  που θα ξετρελάνει μικρούς  και μεγάλους!!  Αν δεν το έχετε στην διάθεσή σας, τότε αυτοσχεδιάστε. Τρίψτε λίγο κρεμμύδι, βάλτε λίγη μουστάρδα,  λίγο παραπάνω αλατοπίπερο, ή άλλο μπαχαρικό της αρεσκείας σας, λίγο μαϊντανό,  ρίγανη, δενδρολίβανο ή όποιο άλλο φρέσκο ή αποξηραμένο μυρωδικό σας βρίσκεται. 
Όσο για την πυκνότητα του κουρκουτιού, δεν πρέπει να είναι μεγάλη, γιατί  η κρούστα θα γίνει "ψωμάτη", αλλά ούτε και πιο ρευστή από όσο χρειάζεται, γιατί η κρούστα θα γίνει λεπτή σαν φύλλο και θα σπάει. Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχείτε, γιατί μόλις τηγανίσετε τα πρώτα 1-2 κομμάτια  μπορείτε να δοκιμάσετε και να προσθέσετε ανάλογα λίγη, μπύρα, ή λίγο αλεύρι, αλάτι κλπ. 



Σκορδαλιά με ψωμί, πατάτες και καρύδια



Η παραδοσιακή σκορδαλιά που έφτιαχναν οι παλιές νοικοκυρές με μπαγιάτικο ψωμί και καρύδια, ίσως δεν αρέσει στους νεότερους και στα παιδιά, που την βρίσκουν λίγο βαριά. 
Γιαυτό θα σας δώσω μια συνταγή που θα ικανοποιήσει σίγουρα μικρούς και μεγάλους!!



Θα χρειαστείτε:

Μισό κιλό πατάτες
Την ψύχα από μια μικρή φρατζόλα μπαγιάτικου ψωμιού
1 φλιτζάνι καρυδόψυχα
5-6 σκελίδες σκόρδου 
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι ξύδι 
Αλάτι, πιπέρι
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομένο


Εκτέλαση

1 Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε και τις βράζετε σε αλατισμένο νερό καλά, ώστε να λιώνουν με το πηρούνι. Τις στραγγίζετε καλά και ζεστές ακόμα, τις πατάτε να γίνουν σαν πουρές.
2  Μουσκεύετε την ψύχα του ψωμιού και την στραγγίζετε σφιχτά.

3  Ρίχνετε στο μπλέντερ το ψωμί, την καρυδόψυχα, το σκόρδο, το λάδι, το ξύδι, (όσο εσείς θέλετε) και λίγο αλάτι και πιπέρι. Τα αλέθετε να γίνουν σαν πάστα. 
4  Ανακατέβετε με το χέρι αυτή την πάστα, με τον πουρέ της πατάτας και τον ψιλοκομένο μαϊντανό. Αν χρειάζεται προσθέσετε λίγο ακόμα αλάτι. 


Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Δείτε 25 δημιουργικούς τρόπους για να διακοσμήσετε τα Πασχαλινά αυγά!!

Τα αυγά είναι σχεδόν το πιο σημαντικό σύμβολο του Πάσχα και όλοι προσπαθούμε  να είναι πρωτότυπη η διακόσμησή τους. Ποιοί είναι οι πιο απλοί και οι πιο κομψοί τρόποι για να το κάνετε αυτό; Ρίξτε μια ματιά:


Εάν είστε καλοί στη ζωγραφική, ζωγραφίστε κάτι πάνω τους, μερικά λουλούδια, αστέρια, ρίγες, ή σπιράλ. Εάν δεν είστε,  απλά κολλήστε πάνω τους, κάτι σαν γρασίδι, χαλκομανίες, σιρίτια, δαντελάκια, λουλούδια, 
ή κολάζ. Χρησιμοποιήστε δημιουργικά τη φαντασία σας και φτιάξτε τις πιο πρωτότυπες διακοσμήσεις στα αυγά του Πάσχα!!
 





































Πηγή : www.shelterness.com

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Μηλόπιτα με σοκολάτα


Απίθανο γλύκισμα για τους λάτρεις της σοκολάτας!





















ΥΛΙΚΑ

180 γρ. σοκοπάστα

180 γρ. βούτυρο 

180 γρ. αμύγδαλο σκόνη

180 γρ. ζάχαρη άχνη

2 αυγά

100 γρ. αλεύρι

30 γρ. μαύρο ρούμι ή κονιάκ

4-5 μικρά μήλα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο, την άχνη και το αμύγδαλο μέχρι να φουσκώσουν και να γίνουν μια λευκή κρέμα.

Ρίχνουμε τα αυγά ένα - ένα.

Κατεβάζουμε από το μίξερ και προσθέτουμε τη σοκοπάστα, το αλεύρι και το κονιάκ ανακατεύοντας καλά 
με μια πλαστική κουτάλα.

Σε ένα ταψί ή φόρμα σιλικόνης διαμέτρου 24 εκ. αδειάζουμε το μείγμα.

Καθαρίζουμε τα μήλα από τη φλούδα, τα κόβουμε στα 2, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες τις οποίες τοποθετούμε στην επιφάνεια του γλυκού.

Πασπαλίζουμε με μαύρη ζάχαρη και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για 45 λεπτά περίπου.



Chef Κωνσταντίνος Μουζάκης


www.athensgo.gr 




Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Ραβανί σιροπιαστό με αφράτη κρέμα βανίλιας χωρίς αυγά

Μια υπέροχη συνταγή για ένα πεντανόστιμο Ραβανί σιροπιαστό με αφράτη κρέμα βανίλιας χωρίς αυγά.      Ένα πανάλαφρο γλυκό με ιδιαίτερη αλλά υπέροχη γεύση.



Υλικά συνταγής


  • Για το ραβανί:
  • 2 γιαούρτια με χαμηλά λιπαρά
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
  • χυμό από 3 πορτοκάλια
  • ξύσμα από 2 πορτοκάλια
  • 300 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
  • 120 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 150 γρ. καρύδα τριμμένη
  • Για το σιρόπι:
  • 600 ζάχαρη
  • 1 λίτρο νερό
  • Για τη κρέμα:
  • 1 λίτρο γάλα
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 60 γρ. κορν φλάουερ
  • 1  λοβό βανίλιας [μόνο τους σπόρους]
  • κανέλα σκόνη για πασπάλισμα

Εκτέλεση συνταγής


Για το ραβανί: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς. Σε ένα μπολ βάζετε όλα τα υλικά του ραβανί και ανακατεύετε πολύ καλά με μία σπάτουλα σιλικόνης, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Βουτυρώνετε και αλευρώνετε ένα τετράγωνο ή στρογγυλό ταψί διαστάσεων 25 εκ. και αδειάζετε μέσα το μείγμα. Το βάζετε στο φούρνο και ψήνετε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και να βγαίνει καθαρό το μαχαίρι όταν το βάζετε στο κέντρο του ραβανί. Το αφήνετε να κρυώσει ελαφρώς και το κόβετε σε ρόμβους πριν το σιροπιάσετε.

Για το σιρόπι: Σε μία κατσαρόλα βάζετε τη ζάχαρη και το νερό και ανακατεύετε να διαλυθεί η ζάχαρη. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός αφήνετε το σιρόπι να βράσει για 8 λεπτά. Για να σιροπιάσετε το ραβανί θα πρέπει το σιρόπι να είναι καυτό και το ραβανί χλιαρό.

Για τη κρέμα: Σε μία κατσαρόλα, εκτός φωτιάς, βάζετε όλα τα υλικά της κρέμας και τα ανακατεύετε πολύ καλά. Βάζετε την κατσαρόλα στη φωτιά και τα αφήνετε να μαγειρευτούν, μέχρι να πήξει η κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς με σύρμα. Αφήνετε τη κρέμα να κρυώσει λίγο και την απλώνετε πάνω στο κρύο ραβανί. Πασπαλίζετε με κανέλα και σερβίρετε.

Tip: Μην αγχωθείτε που δεν θα φουσκώσει όπως φουσκώνει συνήθως το ραβανί, είναι που του λείπουν τα αυγά.

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

6. ΑΛΑΤΙ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ "ΚΑΛΗ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑ"



122 Ιδέες για να δώσετε Gourme γεύση σε απλά, καθημερινά πιάτα


Το Αλάτι με Βότανα και Μπαχαρικά  "Καλή Νοικοκυρά", θα αναδείξει όλα σας τα πιάτα, ενώ θα σας  βοηθήσει να μειώσετε στο μισό την ποσότητα του αλατιού, που καταναλώνετε καθημερινά. Πασπαλίστε μ' αυτό τις σαλάτες, τα βραστά, ή ψητά λαχανικά, τους ουζομεζέδες, τα τηγανητά ή βραστά αβγά και τις ομελέτες. Φτιάξτε νοστιμότατες τηγανιτές πατάτες, σπιτικά τσιπς, ποπ κορν, hot dog και club σάντουιτς, μπρουσκέτες και κάθε είδους σνακ για μικρούς και μεγάλους. Δώστε νοστιμιά στα άσπρα ζυμαρικά, στο σκέτο ρύζι, στο πληγούρι και στο κους - κους. Χρησιμοποιήστε το στις σπιτικές κονσέρβες και θα έχουν τέλεια γεύση με μία κίνηση! Δοκιμάστε το στην θέση 
του απλού αλατιού και θα σας γίνει γρήγορα μια υγιεινή και γευστική συνήθεια!


Αλάτι με Βότανα και Μπαχαρικά "Καλή Νοικοκυρά"
Σαλάτα Νισουάζ

Σπαγγέτι Καρμπονάρα

Σνακ με αβοκάντο



Καλαμπόκι ψητό


Πράσινες σαλάτες

Κολοκυθάκια τηγανητά

Άσπρο πιλάφι


Πατάτες τηγανητές


Σπιτικά σάντουϊτς

Σπιτικό ποπκόρν

Κρητικός ντάκος

Σαλάτες με όσπρια και λαχανικά

Σπιτικά τσιπς



Μπρουσκέτες

Αυγά τηγανητά






-

Διαβάστε επίσης: