Οι τροφές γεμάτες φυτικές ίνες, θα σας κάνουν να αισθάνεστε πλήρεις για πολύ περισσότερο, ενώ θα καθυστερήσουν και την ανάγκη σας για φαγητό.
Ιδανική επιλογή για τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα με τη δυσκοιλιότητα είναι οι πλούσιες τροφές σε φυτικές ίνες.
Οι παρακάτω συνταγές παρέχουν αρκετή ενέργεια για τις καθημερινές δραστηριότητες. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες είναι απαραίτητες, αν θέλετε να χάσετε περιττά κιλά και ταυτόχρονα να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα.
Καταναλώστε κάθε πρωί για πρωινό ένα από αυτά τα σούπερ νόστιμα smoothies, και θα χάσετε βάρος με φυσικό τρόπο. Κάθε ένα από αυτά θα επιταχύνει το μεταβολισμό σας και να βελτιώσει την ικανότητα του σώματός σας να καίει λίπος. Αν έχετε κάποιο πρόβλημα με το υπερβολικό βάρος, το να μείνετε νηστικοί είναι το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κάνετε.
1. Συστατικά:
1/2 λεμόνι
1 φλιτζάνι βατόμουρα
1 κουταλιά της σούπας σπόρους λιναριού
1 μπανάνα
1 μήλο
Παρασκευή: Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ και ανακατέψτε μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Πίνετε αμέσως.
2. Συστατικά:
1/3 φλιτζάνι νερό
2 κουταλιές της σούπας αμύγδαλα
2 φρέσκα ή αποξηραμένα σύκα
2 κουταλιές της σούπας λινέλαιο
1 πορτοκάλι
1 μπανάνα
Παρασκευή: Βάλτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ, και ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο, στη συνέχεια πιείτε ενώ είναι φρέσκο.
3. Συστατικά:
1 πορτοκάλι
1 κουταλιά της σούπας φουντούκια
1 μπανάνα
2 ακτινίδια
1 κουταλιά της σούπας σπόρους λιναριού
1/2 μήλο
Παρασκευή: Ανακατέψτε όλα τα υλικά στο μπλέντερ. Πίνετε φρέσκο.
Οι συνταγές που σας δίνω παρακάτω, έχουν δοκιμασμένη επιτυχία.!! Είναι πιάτα που σερβίραμε στο εστιατόριό μας, την Αμάλθεια, στην Βασιλέως Ηρακλείου, στις περιόδους της νηστείας ...αλλά και σαν μεζέδες για ουζάκι, ή κρασάκι!!
1. ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΤΥΡΙΑ ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ, Ή ΣΤΟ ΓΚΡΙΛ
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια και αφαιρούμε τα πλοκάμια τους αφήνοντας το σώμα ανέπαφο, τα στραγγίζουμε.
Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια και τα σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε τα κρεμυδάκια και σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
Αναμειγνύουμε τα τυριά με το σκόρδο, τα μυρωδικά, το Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά" και προσθέτουμε τα πλοκάμια με το λάδι τους.
Γεμίζουμε τα καλαμαράκια κατά τα 2/3 με αυτή τη γέμιση και κλείνουμε το άνοιγμα με οδοντογλυφίδα.
Τα λαδώνουμε ελάχιστα και τα ψήνουμε στα κάρβουνα, για 3 λεπτά από κάθε πλευρά.(Το πολύ ψήσιμο σκληραίνει τα καλαμαράκια).
Όταν βγουν από την σχάρα, τα περιχύνουμε με μια σος λαδολέμονου.
TIPS
Μπορούμε να τα ψήσουμε και στο γκριλ για 3 λεπτά από κάθε πλευρά, αφού προθερμάνουμε στους 250 βαθμούς. Μπορούμε να προσθέσουμε στην γέμιση μερικές γαρίδες, αχνισμένες, ή ελαφρά σοταρισμένες και ψιλοκομμένες. Μπορούμε να προσθέσουμε επίσης μανιτάρια ελαφρά σοταρισμένα και ψιλοκομμένα.
ΣΟΣ ΛΑΔΟΛΈΜΟΝΟΥ
Σε ένα σέικερ χτυπάμε πολύ καλά (να πυκνώσει):
1 φλιτζ. ελαιόλαδο, ή ηλιέλαιο
Το χυμό ενός λεμονιού
1/2 κουτ. γλ. Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά"
Σημείωση:
Αν δεν έχετε στην διάθεσή σας το Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά", μπορείτε να απλά να χρησημοποιήσετε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη κι οποιοδήποτε μπαχαρικό της αρεσκείας σας. Στην σος λαδολέμονου ρίξτε και λίγη μουστάρδα.
2. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΡΎΖΙ ΣΤΟΝ ΦΟΎΡΝΟ Ή ΣΤΑ ΚΆΡΒΟΥΝΑ
ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ
Υλικά για 4 μερίδες
4 μεγάλα καλαμάρια καθαρισμένα, ή 8 μεσαίου μεγέθους
4-5 γαρίδες καθαρισμένες
1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 φλ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα
2 κ.σ. σταφίδα μαύρη (προαιρετικά)
1/3 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
2 κ.σ. άνηθος
1 φλ. τσαγιού τριμμένη ντομάτα
λίγο επιπλέον ελαιόλαδο
1 κουτ. γλ. Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά"
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια των καλαμαριών.
Στο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό μαζί)
Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα πλοκάμια και τα σοτάρουμε κι αυτά για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε το ρύζι, τη σταφίδα και ανακατεύουμε για λίγο.
Σβήνουμε με το λευκό κρασί.
Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, και ρίχνουμε 1 1/2 φλ. τσαγιού νερό.
Πασπαλίζουμε με τον άνιθο και το Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά"
Αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει μέχρι να μισοπιεί τα υγρά του.
Γεμίζουμε τα καλαμάρια με ένα κουταλάκι του γλυκού και κλείνουμε καλά με οδοντογλυφίδα.
Τα βάζουμε μέσα σε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος.
Περιχύνουμε τα καλαμάρια με την ντομάτα και λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε το φαγητό στους 180 βαθμούς για 15΄ σκεπασμένο και για άλλα 15΄ ξεσκέπαστο.
ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ
Ακολουθούμε την ίδια συνταγή, αλλά τοποθετούμε τα γεμιστά καλαμαράκια σε πλατιά κατσαρόλα.
Τα περιχύνουμε με την ντομάτα και λίγο ελαιόλαδο.
Αν χρειάζεται ρίχνουμε ελάχιστο νεράκι και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει σκεπασμένο, μέχρι να γίνει το ρύζι και να μείνει με το λαδάκι του.
ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ
Με τα ίδια υλικά, εκτελούμε την παραπάνω συνταγή μέχρι και το βήμα 7.
Κατόπιν,
Αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει κανονικά, μέχρι να πιεί όλα του τα υγρά και να μαλακώσει. (Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νεράκι ακόμη).
Γεμίζουμε τα καλαμάρια και τα κλείνουμε. (Όπως παραπάνω).
Τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στα κάρβουνα, ή στη σχάρα, για 3-4 μόνο λεπτά από κάθε πλευρά
Τα περιχύνουμε με την σος λαδολέμονου, ή με μια ελαφριά σαλτσούλα που θα φτιάξουμε με την τριμμένη ντομάτα.
3. ΚΑΛΑΜΆΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ, ΡΥΖΙ ΚΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ
Αν έχετε έτοιμο σπανακόρυζο, είναι πολύ εύκολο να γεμίσετε και μερικά καλαμαράκια... Αν όχι, δείτε την συνταγή:
Υλικά
4 μεγάλα καλαμάρια
500 γρ. σπανάκι
2/3 φλιτζ ρύζι καρολίνα
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι Άνηθος ψιλοκομμένος
1/2 ματσαάκι Μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κουτ. γλ. Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά"
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια.
Ζεματάμε πολύ ελαφρά το σπανάκι και το στραγγίζουμε.
Φτιάχνουμε τη γέμιση. Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μαζί με τα πλοκάμια ψιλοκομένα.
Προσθέτουμε το ρύζι και το σπανάκι και σοτάρουμε για λίγο.
Πασπαλίζουμε με το Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά", τον άνηθο και τον μαϊντανό.
Ρίχνουμε 2 φλιτζ. νερό και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να πιεί τα υγρά του. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Γεμίζουμε τα καλαμάρια, τα κλείνουμε, τα λαδώνουμε και τα ψήνουμε στα κάρβουνα όπως έχουμε περιγράψει προηγουμένως, ή στο γκριλ.
Τα λούζουμε με σος λαδολέμονου.
4. ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΜΥΔΟΠΙΛΑΦΟ
Αν υπάρχει μυδοπίλαφο ή κάποιο άλλο θαλασσινό πιλάφι, μπορούν πολύ εύκολα και γρήγορα να ετοιμαστούν γεμιστά καλαμαράκια και να ψηθούν. στα κάρβουνα, (όπως περιγράψαμε προηγουμένως), ή και στο γκριλ.
"Οι παραδοσιακές μας συνήθειες κατά την περίοδο της Σαρακοστής, μας οδηγούν στην αγορά και κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων. Η σωστή επιλογή, η μεταφορά στο σπίτι των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, η προσεκτική στο σπίτι χρήση των τροφίμων (π.χ. συντήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία, καλό μαγείρεμα κλπ.), είναι στοιχεία απαραίτητα για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.
Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την ασφαλή επιλογή τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο της Σαρακοστής, (από σχετικό ενημερωτικό δελτίο τύπου του ΕΦΕΤ).
Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά είτε ως κατεψυγμένα είτε ως αποψυγμένα.
Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:
Την οσμή, η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
Την επιφάνεια του σώματος, να είναι υγρή και γυαλιστερή.
Τα πλοκάμια και τις βεντούζες, να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.
Τη σάρκα, να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.
Για τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.
Για τα αποψυγμένα αλιεύματα πρέπει να γνωρίζουμε ότι παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων και απαγορεύεται η απόψυξή τους στο λιανεμπόριο. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.
Δίθυρα Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια)
Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από:
Τα κελύφη, τα οποία πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά. Το περιεχόμενο, το οποίο πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο. Τη σάρκα, η οποία πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).
Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.
Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται μέσα σε πλαστικές σακούλες με μία ποσότητα πόσιμου νερού. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.
Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά είτε ως κατεψυγμένα είτε ως αποψυγμένα.
Για τα νωπά πρέπει:
Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας). Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά. Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής. Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες. Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.
Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.
Αχινοί
Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους.
Όταν επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου.
Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία, ιδιαίτερα την ημερομηνία λήξης και να παρατηρούν εάν υπάρχει η επωνυμία του παρασκευαστή και ο κωδικός αριθμός Ε.Ε. της επιχείρησης.
Θα πρέπει, ακόμη, να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο κανονικό χρώμα του περιεχομένου της τυποποιημένης συσκευασίας ή της κονσέρβας και μετά το άνοιγμα στο κανονικό χρώμα των εσωτερικών τοιχωμάτων της κονσέρβας και στη μυρωδιά του περιεχομένου.
Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα
Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.
Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι.
Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.