Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Έλλειψη Σιδήρου: Ποιές τροφές είναι πλούσιες σε σίδηρο και ποιές εμποδίζουν την απορρόφησή του.


Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς του σώματος.

























Τα κορίτσια από 13 ετών και οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, καθώς και έγκυες έχουν αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο. Η μειωμένη πρόσληψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει σιδηροπενική αναιμία.

Τα συμπτώματά της είναι:

-Αίσθημα αδυναμίας
-Εύκολη κόπωση
-Ωχρότητα
-Ταχυπαλμίες
-Δυσπεψία
-Σπάσιμο των νυχιών
-Τριχόπτωση



















Αποφεύγετε να συνδυάζετε τροφές πλούσιες σε σίδηρο με:


-Τσάι, καφέ, αναψυκτικά τύπου κόλα, κόκκινο κρασί: Περιέχουν τανίνες, οι οποίες δυσχεραίνουν την απορρόφηση του σιδήρου.
-Γαλακτοκομικά ή άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, το οποίο δεσμεύει το σίδηρο. Όταν δηλαδή τρώτε δημητριακά πρωινού, προτιμήστε τα χωρίς γάλα ή γιαούρτι, επειδή θα μειωθεί η απορρόφηση του σιδήρου που σας προσφέρουν.
-Φυτικές ίνες (π.χ. προϊόντα ολικής άλεσης), καθώς και αυτές με τη σειρά τους μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.


Τροφές που ενισχύουν την απορρόφηση σιδήρου


Δεν αρκεί να λαμβάνετε μέσω της διατροφής σας επαρκή ποσότητα σιδήρου. Πρέπει να φροντίζετε επίσης να συνδυάζετε το κόκκινο κρέας, το σπανάκι και άλλες τροφές πλούσιες σε σίδηρο κατάλληλα ώστε να εξασφαλίσετε ότι ο οργανισμός σας θα μπορέσει να απορροφήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό του σιδήρου που λαμβάνετε.
Δείτε ποιες είναι οι τροφές που ενισχύουν και ποιες οι τροφές που εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό και προσαρμόστε το διατροφικό σας πρόγραμμα καταλλήλως.
AdTech Ad


- Πορτοκάλι
Τα φρούτα και τα λαχανικά που παρέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C, κυρίως τα εσπεριδοειδή, συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη απορρόφηση του σιδήρου και άλλων θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό. Ενδεικτικά, σχετικές μελέτες έχουν υποδείξει ότι 100 mg βιταμίνης C αυξάνουν την απορρόφηση σιδήρου από ένα γεύμα κατά 4,14 φορές.

- Καρότο
Το βήτα καροτένιο είναι ένα από τα δεκάδες καροτενοειδή που βρίσκονται σε διάφορα προϊόντα φυτικής και ζωικής προέλευσης. Τα καροτενοειδή αποτελούν κίτρινες και κόκκινες χρωστικές που βρίσκονται στο καρότο, το βερίκοκο, το παντζάρι, το καλαμπόκι, το πορτοκάλι, το ροδάκινο, την κόκκινη πιπεριά, την τομάτα κ.α. Το βήτα καροτένιο έχει αποδειχθεί, στο πλαίσιο ερευνών, ότι διευκολύνει την απορρόφηση του σιδήρου.

- Κόκκινο κρέας
Το κόκκινο κρέας αποτελεί από μόνο του καλή πηγή σιδήρου, παράλληλα όμως συμβάλλει στην απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου, δηλαδή του σιδήρου που προέρχεται από φυτικά προϊόντα.

Τροφές που εμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου


- Γαλακτοκομικά

Το ασβέστιο, όπως και ο σίδηρος, είναι ένα πολύτιμο μέταλλο, απαραίτητο για τον οργανισμό. Λαμβάνουμε ασβέστιο κυρίως από τα διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, αλλά και από τις σαρδέλες, το σολομό, το μπρόκολο, τα αμύγδαλα και τα σύκα. Είναι η μόνη ουσία που έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει την απορρόφηση τόσο του αιμικού όσο και του μη αιμικού σιδήρου.

- Αβγό
Μια φωσφοπρωτεΐνη του αβγού δεσμεύεται με το σίδηρο, γι’ αυτό και η βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου στο αβγό είναι αρκετά χαμηλή. Ένα βραστό αβγό μπορεί να μειώσει την απορρόφηση του σιδήρου ενός γεύματος έως και κατά 28%.

- Μαύρη σοκολάτα
Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στη μαύρη σοκολάτα, τον καφέ, τα καρύδια, τα μήλα, τα μούρα και άλλα προϊόντα εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου. Τα προϊόντα αυτά δεν πρέπει να καταναλώνονται από δύο ώρες πριν έως δύο ώρες μετά την κατανάλωση ενός γεύματος με αρκετή ποσότητα σιδήρου.

- Καρύδια
Φυτικές χημικές ενώσεις που βρίσκονται στα καρύδια, τα αμύγδαλα, το σουσάμι, τις φακές και τα μπιζέλια μειώνουν τη βιοδιαθεσιμότητα του σιδήρου. Οι εν λόγω ενώσεις μπορεί να μειώσουν το ρυθμό απορρόφησης του σιδήρου έως και κατά 50-65%.


Το κόκκινο κρέας είναι η καλύτερη πηγή σιδήρου στη διατροφή μας, ωστόσο πρέπει να το καταναλώνουμε με μέτρο.

Αρκετές φυτικές τροφές περιέχουν σίδηρο, ωστόσο στην περίπτωση αυτή το πολύτιμο μέταλλο δεν απορροφάται εξίσου αποτελεσματικά από τον οργανισμό. Περίπου 2-20% του σιδήρου που προέρχεται από φυτικά προϊόντα –μη αιμικός σίδηρος– περνά τελικά στο αίμα, ενώ ο σίδηρος που προέρχεται από ζωικά προϊόντα –αιμικός σίδηρος– απορροφάται σε ποσοστό 15-35%.

Μια απλή λύση για καλύτερη απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου είναι ο συνδυασμός του με τη βιταμίνη C. Εκτιμάται ότι η βιταμίνη C ενισχύει την απορρόφηση του σιδήρου έως και κατά έξι φορές.

Παρακάτω θα πάρετε μερικές ιδέες για να συνδυάσετε ιδανικά τροφές πλούσιες σε σίδηρο με τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C.






















1. Σπανάκι + κόκκινη πιπεριά


Μπορείτε να φτιάξετε μια σαλάτα από τρυφερό σπανάκι και να προσθέσετε ψιλοκομμένη πιπεριά ή να απολαύσετε τις γλυκιές πιπεριές ψητές με γέμιση από σπανάκι, σκόρδο και ελαιόλαδο.

2. Μπρόκολο + τομάτα


Το βραστό μπρόκολο ταιριάζει υπέροχα με πέστο από λιαστές τομάτες. Για ένα γρήγορο βραδινό, μπορείτε να σωτάρετε λίγο μπρόκολο και να προσθέσετε τομάτες, κρεμμύδι, μανιτάρια, ελαιόλαδο, σκόρδο και μπαχαρικά της επιλογής σας. Για ένα πιο πλήρες γεύμα, συνδυάστε το παραπάνω με καθαρή πρωτεΐνη (π.χ. φιλέτο κοτόπουλο ή σολομό) και μια μικρή μερίδα «ποιοτικών» υδατανθράκων (π.χ. κινόα ή καστανό ρύζι).

3. Μαυρομάτικα φασόλια + λάχανο


Μια σαλάτα λάχανο με λίγα φασόλια είναι μια γρήγορη λύση για μεσημεριανό ή βραδινό. Εάν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι πιο εναλλακτικό, μπορείτε να φτιάξετε λαχανοντολμάδες με γέμιση από φασόλια.

4. Μαύρη σοκολάτα + φράουλες


Το πιο απολαυστικό επιδόρπιο μπορεί να είναι και θρεπτικό! Επιλέξτε μαύρη σοκολάτα με μεγάλη περιεκτικότητα σε κακάο (τουλάχιστον 70%), λιώστε τη σε ένα μικρό σκεύος σε χαμηλή φωτιά και βουτήξτε μέσα τις φράουλες! Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε κομμένες φράουλες και κομμάτια μαύρης σοκολάτας στα δημητριακά σας ή να φτιάξετε ένα δροσερό smoothie. 
Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να αποφεύγετε να συνδυάζετε τα παραπάνω με τον καφέ, το τσάι και τα γαλακτοκομικά, καθώς οι ταννίνες (καφές & τσάι) και το ασβέστιο (γαλακτοκομικά κ.α.) παρεμβαίνουν στη διαδικασία απορρόφησης του σιδήρου.


Η απάντηση πάντως των ειδικών στο ερώτημα:  «Πώς αντιμετωπίζεται η έλλειψη σιδήρου;» είναι: 

Η έλλειψη σιδήρου αποτελεί βασική αιτία της αναιμίας και μπορεί να οφείλεται σε πολυάριθμους παράγοντες, όπως η αυξημένη αιμορραγία στην περίοδο ή μια αιμορραγία στο γαστρεντερικό.
Τονίζεται ως εκ τούτου με έμφαση, ότι: Η ορθή διάγνωση είναι αυτή που θα καθοδηγήσει τη θεραπεία.
Εάν διαπιστωθεί με σχετική εξέταση, σοβαρή περίπτωση αναιμίας, μπορεί να αντιμετωπιστεί φαρμακευτικά (συμπλήρωμα) ή ενδεχομένως  με μετάγγιση αίματος. 



Πηγή: http://www.onmed.gr/diatrofi

Παρασκευή 13 Μαΐου 2016

Μπάλες πατάτας με ζαμπόν και τυριά


Μια πολύ νόστιμη συνταγή που θα ικανοποιήσει τους λάτρεις της πατάτας και όχι μόνο.

Λουκουμάδες Πατάτας με Τυρί και Ζαμπόν. Μία Συνταγή που θα Λατρέψετε! - Εικόνα1


Συστατικά:

200 γραμμάρια πατάτες ήδη βρασμένες και αλεσμένες
100 γραμμάρια αλεύρι
2 κουταλάκια του γλυκού μαγιά
Αλάτι
2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα
Λάδι για μαγείρεμα

Για τη γέμιση 

3 φέτες ζαμπόν
Τυρί προβολόνε
(μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ό,τι  άλλο θέλετε):


Διαδικασία:

  • Βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και τις κάνουμε πουρέ.
  • Βάζουμε τον πουρέ σε ένα μπολ και προσθέτουμε το αλάτι, τη παρμεζάνα, τη μαγιά και το αλεύρι και ζυμώνουμε.
  • Όταν η ζύμη είναι μαλακιά και ελαστική, φτιάχνουμε μπάλες και τις γεμίζουμε με το τυρί και το ζαμπόν, κλείνοντας καλά  τα άκρα τους για να μη φύγει η γέμιση.
  • Βάζουμε σε ένα τηγάνι αρκετό λάδι και όταν ζεσταθεί, τηγανίζουμε  τις μπάλες πατάτας.
  • Αν θέλετε να αποφύγετε το τηγάνισμα, μπορείτε να τις ψήσετε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 βαθμούς, για περίπου 12-15 λεπτά.


TIPS  Καλής Νοικοκυράς:

  • Νοστιμίστε τον πουρέ πατάτας με μερικές πρέζες από Μείγμα Μπαχαρικών για Κρέας "Καλή Νοικοκυρά", που θα απογειώσει την συνταγή!!
  • Αντικαταστήστε το ζαμπόν με ψιλοκομμένο κοτόπουλο, που θα το έχετε βράσει ή ψήσει πασπαλισμένο με το Μείγμα Μπαχαρικών για Κοτόπουλο "Καλή Νοικοκυρά".



Συνταγή από το jenny.gr



Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Χάστε έως 1 κιλό την ημέρα με τη δίαιτα του λεμονιού


Τα λεμόνια είναι ένα από τα καλύτερα όπλα της φύσης στο κάψιμο του λίπους.
Μια διατροφή που αποτελείται από λεμόνια θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος σε καθημερινή βάση και θα είστε σε θέση να αποκτήσετε το σώμα που πάντα επιθυμούσατε.

 






















Χρησιμοποιώντας τη συνταγή που περιγράφεται παρακάτω σε συνδυασμό με μια υγιεινή διατροφή θα μπορέσετε να χάσετε βάρος πολύ γρήγορα, σχεδόν 1 kg ημερησίως.

Αυτό το ποτό θα καθαρίσει το σώμα σας από τις τοξίνες που συσσωρεύονται κάθε μέρα στο σώμα σας και θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.
Το σώμα μας χάνει βιταμίνη C κάθε μέρα, και αυτός είναι ένας από τους ποιο υγιεινούς τρόπους για την αναπλήρωση του.
Οι οπαδοί της Beyonce δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την δίαιτα αυτή μιας και την έκανε η ίδια για να χάσει 38 κιλά μετά τη γέννα της.


Συστατικά:

• 8 ποτήρια νερό
• Χυμό 6 λεμόνιών
• ½ φλιτζάνι μέλι
• μερικά παγάκια
• 10 φύλλα μέντας
Όταν κάνετε το ποτό, μην αφήνετε το νερό να βράσει. Θα πρέπει να είναι χλιαρό.
Έτσι, όταν έχετε φέρει το νερό στην κατάλληλη θερμοκρασία, απλά προσθέστε όλα τα συστατικά σε αυτό και αφήστε το μείγμα στο ψυγείο για μερικές ώρες.



  • Η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να καταναλώσετε αυτό το μείγμα είναι λίγο πριν το πρωινό.
  • Το πρωινό σας θα πρέπει να αποτελείται αποκλειστικά από φρούτα.
  • Μετά από μερικές ώρες πιείτε ξανά ένα ποτήρι του μείγματος, συνδυάζοντας το με ένα σνακ από άψητα αμύγδαλα.
  • Για μεσημεριανό γεύμα θα χρειαστείτε μια σαλάτα μαρούλι με ελαιόλαδο και μηλόξυδο, που θα σας βοηθήσουν να κάψετε λίπος γρήγορα, και ένα βραστό αυγό.
  • Μετά το γεύμα πιείτε ένα ποτήρι του μείγματος συνδυάζοντας το με ένα φρούτο της επιλογής σας.
  • Για το δείπνο, μπορείτε να έχετε κοτόπουλο ή ψητό ψάρι με σαλάτα.
  • Πιείτε ένα ποτήρι δύο ώρες πριν τον ύπνο.

Με την τήρηση αυτής της διατροφής, δεν θα χάσετε μόνο βάρος, αλλά θα απαλλάξετε  το σώμα σας και από τις τοξίνες .
Για μέγιστα αποτελέσματα θα πρέπει να πίνετε όλη την ποσότητα του μείγματος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάνετε αυτό για πέντε ημέρες και δείτε το σώμα σας να αλλάζει!






Δείτε πως να φτιάξετε αυτή την λεμονάδα:





dailynutritionnews.com  /  ekriti.gr
http://fanpage.gr





Ποιες είναι οι βασικές διατροφικές ομάδες και ποια τρόφιμα ανήκουν σε καθεμιά από αυτές

Η ποικιλία στη διατροφή εξασφαλίζει επαρκή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και πρόληψη των διατροφικών ελλείψεων.

Ποιες είναι οι βασικές διατροφικές ομάδες και ποια τρόφιμα ανήκουν σε καθεμιά από αυτές

Γνωρίζοντας ποια τρόφιμα ανήκουν στην ίδια «οικογένεια» μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα ισορροπημένο και ευφάνταστο καθημερινό διατροφικό πρόγραμμα.
AdTech Ad
bigstock collage menu Italian food pyra 75841462
























- Ψωμί και δημητριακά


Εδώ θα βρεις το ψωμί, το ρύζι, τα μακαρόνια, τις πατάτες, το καλαμπόκι και όλα τα δημητριακά. Τα τρόφιμα αυτά είναι σαν «βενζίνη» για τον οργανισμό μας, γι’ αυτό χρειάζεται να τα τρώμε καθημερινά για να έχουμε πάντα όρεξη και αντοχή.
Μην ξεχνάς να προτιμάς τα δημητριακά ολικής άλεσης, δηλαδή μαύρο ψωμί, ζυμαρικά ολικής άλεσης και καστανό ρύζι.


- Γαλακτοκομικά


Είναι η ομάδα του γάλακτος και των προϊόντων του, στην οποία ανήκουν το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί. Είναι τρόφιμα απαραίτητα, ιδιαίτερα για τα παιδιά, κυρίως διότι περιέχουν ασβέστιο, ένα συστατικό απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη στα πρώτα χρόνια της ζωής.
Εάν δεν σου αρέσει κάποιος από τους «εκπροσώπους» της ομάδας, μην απογοητεύεσαι. Η ποικιλία είναι τόσο μεγάλη που σίγουρα θα βρεις αντικαταστάτες!


- Φρούτα


Τα φρούτα είναι πολύ νόστιμα, αλλά και σημαντικά για τη διατροφή μας. Πέρα από τα φρέσκα φρούτα, στην ομάδα ανήκουν και τα αποξηραμένα. «Εκπροσώπους» από αυτή την ομάδα χρειαζόμαστε καθημερινά. Μπορεί κανείς να τα φάει οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, αλλά σίγουρα αποτελούν πολλή καλή ιδέα για σνακ!
Για να έχεις μεγαλύτερη ποικιλία στη διατροφή σου, να μην βαριέσαι, αλλά και να σέβεσαι το περιβάλλον, αναζήτησε τα φρούτα που βγάζει η κάθε εποχή του χρόνου!

- Λαχανικά


Στην ομάδα αυτή ανήκουν όλα τα λαχανικά. Μερικά από αυτά, όπως το μαρούλι, το λάχανο, το αγγούρι, ή τη ντομάτα τα κάνουμε σαλάτα, και άλλα τα μαγειρεύουμε, όπως π.χ. ο αρακάς, τα φασολάκια ή οι μελιτζάνες.
Μην ξεχνάς σε κάθε σου γεύμα να υπάρχει τουλάχιστον ένα τρόφιμο από την ομάδα των λαχανικών!


- Κρέας και αβγό


Στην ομάδα αυτή ανήκουν τα διάφορα είδη κρέατος –«κόκκινου» και «λευκού», όπως συνηθίζεται να λέγονται– τα προϊόντα τους, αλλά και το αβγό. Ως «κόκκινο» θεωρείται π.χ. το μοσχάρι, το χοιρινό, ενώ ως «λευκό» το κοτόπουλο, το ψάρι και τα θαλασσινά. Τα τρόφιμα αυτής της ομάδας δεν χρειάζεται να τα τρώμε κάθε μέρα, αλλά το καθένα λίγες φορές την εβδομάδα.
Δεν είναι όλοι οι «εκπρόσωποι» του κρέατος το ίδιο ευπρόσδεκτοι στη διατροφή μας. Ιδιαίτερη θέση έχουν τα ψάρια, τα οποία μας βοηθούν να έχουμε γερά κόκαλα και προστατεύουν την καρδιά μας, και τα οποία χρειάζεται να τα τρώμε 2-3 φορές την εβδομάδα.


- Όσπρια


Στην ομάδα αυτή ανήκουν τα όσπρια, όπως οι φακές, τα φασόλια και τα ρεβίθια. Μην ξεχνάς να τρως όσπρια 1-2 φορές την εβδομάδα –πέρα από τα πολλά οφέλη που έχουν, βοηθούν και το έντερο να λειτουργεί καλύτερα.
Ήξερες ότι τα όσπρια πέρα από κυρίως φαγητό αποτελούν νόστιμο υλικό για σαλάτες;


- Λίπη και έλαια

Στην ομάδα ανήκουν τα διάφορα είδη λαδιών, τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιούμε στο μαγείρεμα, και άλλες πηγές λίπους, όπως το βούτυρο, η μαργαρίνη, η μαγιονέζα. Τους «εκπροσώπους» της ομάδας τους χρησιμοποιούμε για να μαγειρέψουμε φαγητά ή να νοστιμίσουμε άλλα τρόφιμα, και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την ποσότητά τους. Επίσης, δεν έχουν όλοι την ίδια ποιότητα, και από τους καλύτερους εκπροσώπους αναδεικνύεται το ελαιόλαδο.
Για να νοστιμίσεις τη σαλάτα σου, δοκίμασε να φτιάξεις κάποια σως με βάση το ελαιόλαδο.


- Γλυκίσματα/αναψυκτικά και σνακ


Στην ομάδα των γλυκισμάτων και υπόλοιπων σνακ ανήκουν τα τρόφιμα που έχουν πολλή ζάχαρη, αλλά και κακής ποιότητας λίπος, γι’ αυτό θα πρέπει να τα τρώμε με μέτρο. Η πολλή ζάχαρη θα μας οδηγεί συχνά στον... οδοντίατρο, ενώ τα υπόλοιπα συστατικά δεν ωφελούν την υγεία.
Αν θες να κρατήσεις το μέτρο με τα τρόφιμα αυτής της ομάδας, δοκίμασε ως «κόλπο» όταν θες κάποιο σνακ, να προτιμάς πάντα να τρως πρώτα κάτι από την ομάδα των φρούτων, και έπειτα οτιδήποτε άλλο.



Πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ  
Πηγή: http://www.onmed.gr/



-

Διαβάστε επίσης: