Παραδοσιακή συνταγή, εύκολη, και με σίγουρη επιτυχία!!
- 1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι (σκληρό)
- 50 γρ. νωπή µαγιά
- !/2 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό νερό
- !/2 φλιτζ. τσαγιού γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
- 250 γρ βούτυρο αγνό (ή μισό-μισό με μαργαρίνη)
- 350 - 400 γρ. ζάχαρη
- 3 αυγά και 3 κροκάδια
- Ξύσμα και χυμό ενός πορτοκαλιού
- 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σε σκόνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού κακουλέ σε σκόνη
- 2 βανίλιες
- 1 κουταλάκι γλυκού κοφτό αλάτι
- 1 αυγό για επάλειψη
- Σουσάμι, ή αµύγδαλο φιλέ για την επιφάνεια
Εκτέλεση
Ζεστένετε μαζί το γάλα, το βούτυρο και την ζάχαρη. σε πολύ σιγανή φωτιά και τα αποσύρετε. Ρίχνετε μέσα τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, τα αυγά και τα κροκάδια ελαφρά χτυπημένα, το αλάτι, το μαχλέπι και το κακουλέ και τέλος την μαγιά που έχει ήδη φουσκώσει.
Σε μια λεκάνη κοσκινίζετε το υπόλοιπο αλεύρι, ρίχνετε το μείγμα των υπόλοιπων υλικών και ζυμώνετε καλά, μέχρι να γίνει μια λεία και ελαστική ζύμη, και να μην κολλάει στα χέρια. Σκεπάζετε και αφήνετε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει. (να διπλασιαστεί σε όγκο).
Ξαναζυμώνετε ελαφρά την ζύμη και την πλάθετε σε πλεξούδες, ή κουλούρες, στο μέγεθος που θέλετε. Tις απλώνετε σε ταψί με λαδόκολλα και τις αφήνετε σε ζεστό χώρο να φουσκώσουν και πάλι.
Χτυπάτε ελαφρά το αυγό με μια κουταλιά γάλα και αλείφετε τα τσουρέκια. Τα πασπαλίζετε με σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ και στολίζετε με κόκκινα αυγά!
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 175 βαθμούς για 30΄- 40΄ λεπτά (ανάλογα με το μέγεθος), μέχρι δηλαδή να ροδίσουν και να ξεκολλούν από την λαδόκολλα.
TIPS
Μπορείτε να αντικαταστήσετε την νωπή μαγιά με 2 φακελάκια ξερή μαγιά, να την διαλύσετε με το χλιαρό νεράκι και να την προσθέσετε κατευθείαν στο μείγμα βούτυρου - ζάχαρης - αυγών.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ξύσμα πορτοκαλιού με 5 γρ μαστίχα Χίου, που θα την αλέσετε στο μούλτι με λίγη ζάχαρη, ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα δύο, για παραπάνω άρωμα!
Αφού ψηθούν τα τσουρέκια, τα βουτάτε αν θέλετε, σε λιωμένη σοκολάτα κουβερτούρα, λευκή, ή γάλακτος. Επίσης, μπορείτε να τα στολίσετε με φρούτα, αποξηραμένα ή γλασσέ.
Μόλις κρυώσουν καλά, τα τυλίγετε με μεμβράνη για να παραμείνουν μαλακά και φρέσκα. (Στο στάδιο αυτό μπορείτε να τα φυλάξετε στην κατάψυξη για καιρό)
Καλή επιτυχία!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου