Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Paella Θαλασσινών


Θεωρείται σύμβολο της Ισπανικής κουζίνας! Είναι ένα ριζότο πλούσιο σε θαλασσινά, με λαχανικά, όπου την ιδιαίτερη χρωματική και γευστική πινελιά την δίνει το σαφράν! 

Λίγα λόγια για την Paella

Έχει καταγωγή από τη Βαλένθια, το δε όνομά της οφείλεται στο ρηχό, μεγάλο και πλατύ τηγάνι με τα δύο χερούλια (σαν τεράστιο σαχανάκι), μέσα στο οποίο μαγειρεύεται. Στην Ισπανία φτιάχνεται με διάφορους τρόπους. Πρώτος είναι η paella της Βαλένθια, με λευκό ρύζι, πράσινα λαχανικά και  κρέας, όπως κουνέλι, κοτόπουλο, πάπια, ή σαλιγκάρια. Ο δεύτερος πιο γνωστός τύπος είναι  η Paella θαλασσινών, που έχει επικρατήσει. Ο τρίτος είναι μια paella που ονομάζεται μικτή. Περιλαμβάνει και κρέας και θαλασσινά και λαχανικά.

Paella θαλασσινών























  • Υλικά:

  • 1/2  κιλό γαρίδες
  • 1/2  κιλό καλαμαράκια και σουπιές
  • 1/2  κιλό μύδια
  • 10-15  μύδια με κέλυφος
  • 1/2  φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1/2  κιλό ρύζι αρμπόριο (ή μπονέτ αν προτιμάτε)
  • 6  φλιτζ. νερό ζεστό
  • 1  κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1  φλιτζ, ντομάτα τριμμένη
  • 2/3  φλιτζ. αρακά κατεψυγμένο
  • 1  πράσινη πιπεριά
  • 1  κόκκινη πιπεριά
  • 1  κίτρινη πιπεριά
  • 1-2  σκελ. σκόρδο
  • 1/2  ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 
  • 1 κουταλάκι Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά"
  • 1-2  πρέζες κρόκο Κοζάνης
  • Λίγο αλάτι

Εκτέλεση



  • Σε ένα ρηχό και πλατύ σκεύος ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές κομμένες σε ζαράκια. 
  • Προσθέτουμε τα καλαμαράκια και τις σουπιές κομμένα σε λωρίδες και σοτάρουμε μαζί, μέχρι να αλλάξουν χρώμα. .
  • Ρίχνουμε τον αρακά και στην συνέχεια το ρύζι και σοτάρουμε για λίγο.
  • Προσθέτουμε την ντομάτα, το ζεστό νερό και τον κρόκο. 
  • Πασπαλίζουμε με το Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά" και όσο ακόμα αλατάκι χρειάζεται.
  • Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 10 λεπτά,
  • Προσθέτουμε τα μύδια και στρώνουμε πάνω - πάνω τα μύδια με το κέλυφος, και τις γαρίδες, πιέζοντάς τα, ώστε να καλυφθούν από τα υγρά του φαγητού.(Αν χρειάζεται ρίχνουμε ελάχιστο ζεστό νεράκι). 
  • Σιγοβράζουμε άλλα 8-10 λεπτά, έως ότου γίνει σπυρωτό το ρύζι.
  • Σερβίρουμε αμέσως, γαρνιρισμένη με φέτες λεμονιού και πασπαλισμένη με μαϊντανό.  



TIPS

Αν δεν θέλετε μέσα στην paella τα κεφάλια από τις γαρίδες, μην τα πετάξετε. Βράστε τα, σουρώστε και μετρήστε το ζωμό τους μαζί με το ζεστό νερό. Έτσι δεν θα χάσετε την νοστιμιά τους. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

-

Διαβάστε επίσης: