Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Μπακαλιάρος σκορδαλιά


Μπορείτε πολύ εύκολα να φτιάξετε τραγανό και πεντανόστιμο μπακαλιάρο, που θα τον ζήλευαν 
και οι καλύτεροι σεφ, με την απαραίτητη γανριτούρα του φυσικά, την σκορδαλιά!




Θα χρειαστείτε: 
1 κιλό μπακαλιάρο παστό σε φιλέτο, χωρίς την πέτσα του  (για 4 μερίδες περίπου)
1 ποτήρι μπύρα (1 κουτάκι 330 ml)
1 ποτήρι αλεύρι (αν θέλετε μπορείτε να το αναμίξετε με κορν φλάουρ) 
1 κουταλάκι 
Μείγμα μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά"
1-2 πρέζες αλάτι
Μπόλικο λάδι για το τηγάνισμα. (Θα πρότεινα αραβοσιτέλαιο με ελαιόλαδο σε αναλογία 3/1, για χρυσαφένιο και τραγανό αποτέλεσμα)

Εκτέλεση
1  Κόβετε σε κομμάτια τον μπακαλιάρο, φροντίζοντας να έχουν όλα το ίδιο πάχος, ώστε να ξαλμυριστούν στον ίδιο χρόνο. Τα σκεπάζετε με νερό και τα αφήνετε για 12 ώρες αλλάζοντας συχνά το νερό αυτό, μέχρι να ξαλμυριστούν (διατηρώντας όμως και κάποια γεύση). Αυτό θα το δοκιμάσετε. Εάν δεν έχετε την ευχέρεια να αλλάζετε τόσο συχνά το νερό, ή μεσολαβεί νύχτα, αφήστε τον έως και 24 ώρες στο νερό, (αλλάζοντάς το που και που), αλλά στο ψυγείο για ασφάλεια.  
2  Όταν είναι έτοιμος, τον στραγγίζετε και αφήνετε τα κομμάτια πάνω σε χαρτί κουζίνας να απορροφήσει όλη την υγρασία τους.  
3  Ετοιμάζετε το κουρκούτι: Σε ένα μπόλ ρίχνετε την μπύρα και σταδιακά το αλεύρι, σκέτο ή ανάμεικτο με κορν φλάουρ, το λίγο αλάτι και και το Μείγμα μπαχαρικών για Ψάρι "καλή νοικοκυρά", ανακατεύοντας καλά, να γίνει ένας ομοιόμορφος χυλός, μέτριας πυκνότητας. Τον αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο.
4  Σε ένα βαθύ σκεύος βάζετε το λάδι να κάψει.
5  Αλευρώνετε τα κομμάτια του μπακαλιάρου, για να συγκρατήσουν καλύτερα την κρούστα από το κουρκούτι.   
6  Όταν το λάδι είναι έτοιμο, (το καταλαβαίνετε όταν στάξετε μια σταγόνα από το κουρκούτι και αυτή ανεβεί στην επιφάνεια σαν μπαλίτσα), τότε περνάτε τα κομμάτια του μπακαλιάρου από το κουρκούτι ένα-ένα και τα ρίχνετε απαλά μέσα στο καυτό λάδι, να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τα βγάζετε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε για λίγο σε χαρτί κουζίνας για να απαλλαγούν από την υγρασία και το το περίσσιο λάδι. Έτσι θα διατηρηθούν ξεροψημένα και τραγανά.   
Σερβίρετε τον μπακαλιάρο με την απαραίτητη συνοδεία του: την Σκορδαλιά!!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΕΛΕΙΟ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟ
Προτιμήστε τον παστό μπακαλιάρο από τον κατεψυγμένο, έστω κι αν ο δεύτερος σας απαλλάσσει από τον κόπο να τον ξαλμυρίσετε, γιατί χάνετε τον μισό του όγκο όταν ξεπαγώσει, αλλά και γιατί σας στερεί την ευκαιρία, να δείτε και να διαλέξετε εσείς το κομμάτι του ψαριού που  θέλετε. Δηλαδή, χάνετε σχεδόν όλη την ευχαρίστηση του "έθιμου".
Χρησιμοποιήστε μπόλικο, καυτό λάδι και βαθύ σκεύος για το τηγάνισμα. Έτσι δεν θα καίγεται  το λάδι, δεν θα πιτσιλά, δεν θα κολλούν στον πάτο τα κομμάτια του μπακαλιάρου και θα γίνουν αφράτα σαν χρυσαφένιες κροκέτες και όχι σαν ξεροκαμμένες τηγανίτες. Έτσι δεν χρειάζεται επίσης να αυξομειώνετε την θερμοκρασία, για να κρατήσετε καυτό το λάδι, αλλά ούτε και θα κάψει υπερβολικά, γιατί η θερμοκρασία εξισορροπείται, κάθε φορά που βάζετε νέα κομμάτια στο σκεύος. 
Από την γεύση και την πυκνότητα του κουρκουτιού εξαρτάται η επιτυχία του μπακαλιάρου. Μην παραλείπετε ποτέ να βάζετε 1-2 πρέζες αλάτι σε κάθε κουρκούτι, (ακόμη κι αν  προορίζεται για γλυκό)!   Το δε Μείγμα μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά"  στο κουρκούτι,  θα δώσει τέτοια νοστιμιά στο ψάρι σας,  που θα ξετρελάνει μικρούς  και μεγάλους!!  Αν δεν το έχετε στην διάθεσή σας, τότε αυτοσχεδιάστε. Τρίψτε λίγο κρεμμύδι, βάλτε λίγη μουστάρδα,  λίγο παραπάνω αλατοπίπερο, ή άλλο μπαχαρικό της αρεσκείας σας, λίγο μαϊντανό,  ρίγανη, δενδρολίβανο ή όποιο άλλο φρέσκο ή αποξηραμένο μυρωδικό σας βρίσκεται. 
Όσο για την πυκνότητα του κουρκουτιού, δεν πρέπει να είναι μεγάλη, γιατί  η κρούστα θα γίνει "ψωμάτη", αλλά ούτε και πιο ρευστή από όσο χρειάζεται, γιατί η κρούστα θα γίνει λεπτή σαν φύλλο και θα σπάει. Δεν χρειάζεται όμως να ανησυχείτε, γιατί μόλις τηγανίσετε τα πρώτα 1-2 κομμάτια  μπορείτε να δοκιμάσετε και να προσθέσετε ανάλογα λίγη, μπύρα, ή λίγο αλεύρι, αλάτι κλπ. 



Σκορδαλιά με ψωμί, πατάτες και καρύδια



Η παραδοσιακή σκορδαλιά που έφτιαχναν οι παλιές νοικοκυρές με μπαγιάτικο ψωμί και καρύδια, ίσως δεν αρέσει στους νεότερους και στα παιδιά, που την βρίσκουν λίγο βαριά. 
Γιαυτό θα σας δώσω μια συνταγή που θα ικανοποιήσει σίγουρα μικρούς και μεγάλους!!



Θα χρειαστείτε:

Μισό κιλό πατάτες
Την ψύχα από μια μικρή φρατζόλα μπαγιάτικου ψωμιού
1 φλιτζάνι καρυδόψυχα
5-6 σκελίδες σκόρδου 
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι ξύδι 
Αλάτι, πιπέρι
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομένο


Εκτέλαση

1 Καθαρίζετε τις πατάτες, τις κόβετε και τις βράζετε σε αλατισμένο νερό καλά, ώστε να λιώνουν με το πηρούνι. Τις στραγγίζετε καλά και ζεστές ακόμα, τις πατάτε να γίνουν σαν πουρές.
2  Μουσκεύετε την ψύχα του ψωμιού και την στραγγίζετε σφιχτά.

3  Ρίχνετε στο μπλέντερ το ψωμί, την καρυδόψυχα, το σκόρδο, το λάδι, το ξύδι, (όσο εσείς θέλετε) και λίγο αλάτι και πιπέρι. Τα αλέθετε να γίνουν σαν πάστα. 
4  Ανακατέβετε με το χέρι αυτή την πάστα, με τον πουρέ της πατάτας και τον ψιλοκομένο μαϊντανό. Αν χρειάζεται προσθέσετε λίγο ακόμα αλάτι. 


1 σχόλιο:

-

Διαβάστε επίσης: