Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Κοτόπουλο στα κάρβουνα


'Ολα τα μυστικά των chef για τέλειο, ζουμερό κοτόπουλο στα 
κάρβουνα, που θα σας ξετρελάνει!!





  • Κόψτε το κοτόπουλο στο κέντρο κατά μήκος της ράχης ή του στήθους, και ανοίξτε το.
  • Πατήστε το με την παλάμη σας στο στήθος ή στην ραχοκοκαλιά, δυνατά να σπάσει, ώστε να απλωθεί καλύτερα.
  • Αλείψτε το καλά με λάδι (όχι λεμόνι, γιατί σφίγγει τα ψητά της σχάρας), και πασπαλίστε το με το Μείγμα Μπαχαρικών για  Κοτόπουλο "καλή νοικοκυρά". Αν αυτό το μαρινάρισμα γίνει από το προηγούμενο βράδυ, ακόμα καλύτερα.
  • Βάλτε το κοτόπουλο σε διπλή σχάρα, αυτή με τις χειρολαβές, αλλιώς θα πάρει ακανόνιστο σχήμα, θα διογκωθεί και δεν θα ψηθεί σε βάθος.
  • Χρειάζονται περίπου 45' λεπτά για να ψηθεί ένα μέτριο κοτόπουλο. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να το γυρίζετε πλευρά κάθε λίγο, για να μην αρπάξει.  
  • Όταν είναι έτοιμο, περιλούστε το αμέσως με μια σος λαδολέμονου, που θα κάνει το ψητό σας κοτόπουλο τρυφερό, ζουμερό και πεντανόστιμο. Θα την φτιάξετε ως εξής:             


Σος  λαδολέμονου


Χτυπήστε καλά (σ'ένα σέικερ)

ένα φλιτζάνι καλής ποιότητας ηλιέλαιο, ή ελαιόλαδο 
τον χυμό ενός λεμονιού 
και ένα κουταλάκι από το Μείγμα Μπαχαρικών 
για Κοτόπουλο"καλή νοικοκυρά" 


TIPS

 Mε τον ίδιο τρόπο προετοιμάστε παϊδάκια από κοτόπουλο, φιλέτα, σουβλάκια, μπουτάκια ξεψαχνισμένα, φτερούγες, ή συκωτάκια και ψήστε τα στα κάρβουνα, φυσικά σε λιγότερο χρόνο. Δεν χρειάζεται η διπλή σχάρα, τα γυρίζετε όμως συχνά με την μασιά. Και μην ξεχάσετε την σος λαδολέμονου μόλις τα βγάλετε από την φωτιά.



Τα μυστικά για τέλειο ψήσιμο στα κάρβουνα

Τρία είναι τα μυστικά για τέλεια ψημένα κοτοπουλικά στα κάρβουνα:


1.  Τα μαρινάρετε πριν από το ψήσιμο. Δηλαδή τα αλείφετε με λάδι και τα πασπαλίζετε με το μείγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο. Αυτό μπορεί να γίνει από την προηγούμενη μέρα, με ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Εξ άλλου η μαρινάδα αυτή, τα συντηρεί θαυμάσια για 3-4 μέρες στο ψυγείο, αρκεί όμως να είναι τυλιγμένα στο λάδι, που θα τα προστατέψει από την οξείδωση.


2.  Το λάθος που κάνει ο περισσότερος κόσμος είναι να αφήνει τα κοτοπουλικά να στεγνώνουν, αργοψήνοντάς τα σε μέτρια φωτιά. Αντίθετα, αυτά χρειάζονται αρκετά δυνατή, αλλά γινομένη φωτιά (όχι φλόγα) και γρήγορο, με συχνά γυρίσματα ψήσιμο. Έτσι δεν θα χάσουν τους χυμούς τους. 


3.   Το σπουδαιότερο όμως όλων, είναι να ποτίσετε τα ψητά σας, μόλις αυτά κατέβουν ζεστά και διψασμένα από την σχάρα, με την Σος λαδολέμονου, που αναφέραμε πιο πάνω και που θα τα κάνει αφράτα και απίστευτα νόστιμα.



Συμβουλή:

Την ίδια ανάγκη για την σος λαδολέμονου έχουν όλα τα ψητά της σχάρας, τα πουλερικά, τα κρεατικά, ακόμα και τα θαλασσινά. Φτιάξτε την με το ανάλογο μείγμα μπαχαρικών κάθε φορά και θα εκπλαγείτε με το αποτέλεσμα.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

-

Διαβάστε επίσης: