Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Τροφές που αν ξαναζεσταθούν μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση


Συνήθως το σαββατοκύριακο εξαιτίας της έλλειψης χρόνου μαγειρεύουμε και για τις επόμενες μέρες και μετά απλώς τα ξαναζεσταίνουμε. Ωστόσο, αυτό που δεν γνωρίζετε, είναι ότι πολλές τροφές κατά τη διαδικασία προετοιμασίας, αυτή δηλαδή της ψύχρανσης και του ζεστάματος, μεταβάλλουν τη σύνθεση των θρεπτικών ουσιών τους και πιθανόν και γίνουν τοξικές.


Τροφές που αν ξαναζεσταθούν μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση

Τις παρακάτω τροφές λοιπόν μπορείτε να τις τρώτε μόνο όταν είναι φρεσκομαγειρεμένες, ειδάλλως μπορεί να δηλητηριαστείτε:

1. Μανιτάρια
Προτιμήστε να τα φάτε μόλις τα μαγειρέψετε ή την επόμενη μέρα. Καλύτερα να καταναλωθούν παγωμένα. Το ίδιο ισχύει και για τις σούπες, τους ζωμούς και το ριζότο με μανιτάρια. Όταν ξαναζεσταθούν μεταλλάσσονται οι πρωτεΐνες τους ενώ πιθανόν να αλλάξει και η γεύση τους, κάτι που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στη χώνεψη.

2. Κοτόπουλο
Όπως τα μανιτάρια, το ξαναζεσταμένο κοτόπουλο επηρεάζει τη σύνθεση των πρωτεϊνών. Γι’αυτό και γενικώς προτίνεται το ζέσταμα του κρέατος σε υψηλές θερμοκρασίες. Αν δε μπορείτε να φάτε το κρέας παγωμένο, τοποθετήστε το σε χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα.

3. Πατάτες
Οι πατάτες απαγορεύεται να ξαναζεσταθούν αφού εκτός του ότι χάνουν τις θρεπτικές τους ιδιότητες, μπορεί να γίνουν τοξικές. Να τις καταναλώνετε μόλις τις μαγειρέψετε ή παγωμένες, όπως προτιμάτε. Εάν φτιάξετε ψητό κατσαρόλας ή πατατόσουπα για τις επόμενες μέρες καλό θα ήταν να προσθέσετε τις πατάτες μετά.

4. Σπανάκι
Το σπανάκι περιέχει υψηλά ποσοστά νιτρικού άλατος το οποίο με το επαναλαμβανόμενο ζέσταμα μετατρέπεται σε νιτρίτη. Ο νιτρίτης είναι καρκινογόνος για το ανθρώπινο σώμα, οπότε προτιμήστε να το καταναλώσετε όσο είναι φρεσκομαγειρεμένο.

5. Παντζάρι
Το παντζάρι, όπως και το σπανάκι περιέχει νιτρικό άλας το οποίο γίνεται δηλητηριώδες για το σώμα όταν ξαναζεσταθεί. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι δε μπορεί να καταναλωθεί την επόμενη μέρα, απλώς καταναλώστε το παγωμένο.

6. Σέλινο
Το σέλινο το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον στις σούπες, πρέπει να αφαιρεθεί από το φαγητό για να ξαναζεσταθεί, όπως και τα καρότα, και να προστεθεί μετά. Ποτέ μη ξαναζεστάνετε σούπα χωρίς να τα αφαιρέσετε.

7. Αυγά
Τα αυγά αποτελούν την πιο επικίνδυνη τροφή όταν ξαναζεσταθεί καθώς γίνονται τοξικά εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας. Δεν ισχύει το ίδιο και για φαγητά τα οποία περιλαμβάνουν αυγά ανακατεμένα με σάλτσες όπως η μπεσαμέλ, αλλά αφορά πιάτα με βραστά αυγά όπως ο μουσακάς.


Πηγή: enallaktikidrasi.com



Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

8 κανόνες που πρέπει να «σπάσετε» όταν μαγειρεύετε

Μερικοί κανόνες υπάρχουν για να παραβιάζονται. Όπως οι παρακάτω 8 που αφορούν τη μαγειρική σας.


Όσον αφορά το μαγείρεμα, όλοι μας πιστεύουμε ότι οι συνταγές είναι γεμάτες κανόνες που πρέπει να ακολουθηθούν με ακρίβεια, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι γευστικό και απολαυστικό.
Στην πραγματικότητα, όμως, το μαγείρεμα χαρακτηρίζεται από τόσες μεταβλητές, που δυσκολεύει το να εφαρμόσετε όλους τους κανόνες στο 100% κάθε φορά. Η εμπειρία σίγουρα βοηθάει στο να καταλαβαίνετε πότε πρέπει να παραβείτε έναν κανόνα και να ξεφύγετε από πρότυπα και συνταγές κι όσο περισσότερα γνωρίζετε, τόσο το καλύτερο.
Δείτε ποιους 8 κανόνες θα μπορούσατε να παραβιάσετε, χωρίς να καταλήξετε … «ένοχοι» από την αστυνομία της κουζίνας.

Κανόνας #1: Ακολουθήστε ακριβώς το χρόνο μαγειρέματος που υποδεικνύει η συνταγή
Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, έχετε υπόψη σας ότι ο χρόνος μαγειρέματος μιας συνταγής είναι ενδεικτικός –γι’ αυτό άλλωστε πάντα αναγράφεται στο περίπου. Ξεκινήστε μαγειρεύοντας το φαγητό σας με βάση το συντομότερο χρόνο που συστήνεται από τη συνταγή και παρατηρήστε την πρόοδό του. Αν φτάσει τη σωστή εσωτερική θερμοκρασία ή αποκτήσει όλα τα σημάδια που δείχνουν ότι είναι έτοιμο, βγάλτε το από τη φωτιά. Αν όχι, αφήστε το παραπάνω. Αν διαπιστώσετε όλα τα παραπάνω νωρίτερα από τον προτεινόμενο χρόνο και πάλι βγάλτε το από τη φωτιά.



Κανόνας #2: Μην ανοίγετε την πόρτα του φούρνου όσο μαγειρεύετε
Σίγουρα κανείς δεν προτείνει να ανοίγετε κάθε 2 λεπτά την πόρτα του φούρνου όσο ψήνετε το φαγητό σας για να το ελέγχετε, καθώς έτσι χάνεται θερμότητα και σε κάποιες περιπτώσεις δεν πρέπει να την ανοίγετε καθόλου, όπως π.χ. όταν φτιάχνετε ένα σουφλέ. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις, δεν χρειάζεται να βάζετε το φαγητό στο φούρνο και να… προσεύχεστε να πάνε όλα καλά. Μπορείτε να ανοίξετε την πόρτα μια φορά περίπου στη μέση του μαγειρέματος και, μάλιστα, κάτι τέτοιο ίσως είναι απαραίτητο, αφού αρκετοί φούρνοι δεν θερμαίνονται το ίδιο παντού κι έτσι το φαγητό σας δεν θα ψηθεί σωστά αν δεν γυρίσετε το ταψί.

Κανόνας #3: Στραγγίξτε τα τηγανητά σε χαρτί κουζίνας
Αν ακολουθείτε τη συμβουλή αυτή και στραγγίζετε το φρεσκοτηγανισμένο φαγητό σας σε λίγο χαρτί κουζίνας για μερικά λεπτά, έτσι ώστε να απορροφηθεί το λάδι, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αλλά μην κολλάτε μόνο σε αυτό. Το χαρτί κουζίνας «φυλακίζει» τον ατμό και μπορεί να δώσει στο φαγητό σας μια «μουλιασμένη» υφή. Μια καλύτερη επιλογή είναι να το τοποθετήσετε πάνω σε μια σχάρα, έτσι ώστε να αποβάλλει κάποια λίπη τα οποία θα πέσουν σε μια λαδόκολλα που θα έχετε προηγουμένως βάλει κάτω από τη σχάρα. Έτσι θα ξεφορτωθείτε και μέρος του λίπους και θα απελευθερωθεί και ο ατμός.



Κανόνας #4: Μετρήστε ακριβώς τις αναλογίες των υλικών
Όταν φτιάχνετε μια ζύμη, οι οδηγίες πρέπει να ακολουθούνται ακριβώς, καθώς λίγο παραπάνω αλεύρι μπορεί να δώσει ξηρό αποτέλεσμα. Όταν, όμως, μαγειρεύετε ένα φαγητό, τα περιθώρια δεν είναι τόσο στενά. Προσθέστε τα μπαχαρικά σας με βάση τη γεύση και τα γούστα σας και αν π.χ. η συνταγή σας λέει να ρίξετε ½ φλιτζάνι από κάποιο υγρό που πρέπει να καλύψει το φαγητό, εσείς σιγουρέψτε ότι το καλύπτει, ακόμη κι αν χρειαστεί να ξεφύγετε από το μισό φλιτζάνι.

Κανόνας #5: Μαγειρέψτε μόνο με κρασί που θα πίνατε
Δεν χρειάζεται να πιεστείτε να χρησιμοποιήσετε το αγαπημένο σας κρασί στο φαγητό, μόνο και μόνο επειδή έχετε ακούσει τον παραπάνω κανόνα. Το κρασί είναι μόλις ένα από τα περισσότερα συστατικά του φαγητού και ακόμη κι ένα μέτριο κρασί, μπορεί και πάλι να δώσει γευστικό αποτέλεσμα. Εκτός κι αν τα λεφτά δεν αποτελούν για εσάς πρόβλημα, θα σας συστήναμε να χρησιμοποιείτε στο φαγητό ένα μέτριας τιμής κρασί που θα μπορούσατε και να το πιείτε, από το να καταναλώσετε αυτό που συνοδεύει τέλεια το φαγητό σας.



Κανόνας #6: Γυρίστε το κρέας στο γκριλ μόνο μια φορά
Το συχνό γύρισμα της μπριζόλας και κάθε είδους κρέατος, οδηγεί σε καλύτερο και πιο ομοιόμορφο ψήσιμο. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να καταρρίψετε το μύθο ότι το κρέας που ψήνουμε στο γκριλ το γυρίζουμε μόνο μια φορά στη μέση του ψησίματος.

Κανόνας #7: Ετοιμάστε όλα τα υλικά που θα χρειαστείτε από πριν
Αντί να «σηκώσετε» όλη την κουζίνα και να ετοιμάσετε όλα τα υλικά σας από πριν, ρίξτε πρώτα μια ματιά στη συνταγή. Μερικές φορές είναι πιο λογικό να ετοιμάσετε πρώτα κάποια από τα υλικά και όσο μαγειρεύετε, να ετοιμάζετε και τα υπόλοιπα, έτσι ώστε να μην δημιουργείται μεγάλη αναστάτωση από την αρχή. Ακόμη, αν κάποια από τα υλικά σας οξειδώνονται (γίνονται καφέ όταν εκτίθενται στον αέρα), μην τα κόβετε, μέχρι να τα χρησιμοποιήσετε.



Κανόνας #8: Βάλτε αλάτι ανάλογα με τη γεύση
Η αντίληψή μας για το πόσο αλατισμένο είναι το φαγητό αλλάζει με τη θερμοκρασία, γι’ αυτό η μέθοδος «αλατίζω και δοκιμάζω όσο μαγειρεύω» κρύβει παγίδες. Αν δοκιμάζετε το φαγητό για να βεβαιωθείτε ότι είναι εντάξει από αλάτι, κάντε το όταν βρίσκεται στη θερμοκρασία που σκοπεύετε να το φάτε. Τα περισσότερα φαγητά τα αισθανόμαστε πιο αλμυρά όσο κρυώνουν και μπορείτε πάντα να προσθέσετε λίγο αλάτι στο τέλος, αν χρειαστεί.

clickatlife gr




Θέλετε να φτάσετε τα 100; Δείτε τι τρώνε αυτοί που τα φτάνουν!



Μπορεί οι διάφορες υπερτροφές όπως το κατσαρό λάχανο, το acai berry και η κινόα να έχουν το «όνομα» και να υπόσχονται μακροζωία, σε διάφορα μέρη του κόσμου, όμως, οι άνθρωποι φτάνουν πραγματικά τα 100, χωρίς να ξέρουν καν τι είναι το acai berry. Θέλετε να μάθετε τι τρώνε;


Τα τελευταία χρόνια οι υπερτροφές έχουν κατακλύσει τις ζωής μας, με τις ιδιότητές τους για αντιοξειδωτική προστασία και μακροζωία. Τι θα λέγατε, όμως, να δούμε τι πραγματικά τρώνε όσοι καταφέρνουν να κλείσουν ή έστω να φτάσουν κοντά στον ένα αιώνα ζωής, έτσι ώστε να συνδυάσουμε τις δικές τους συνήθειες, με τις αγαπημένες μας υπερτροφές;
Ο συγγραφέας και εξερευνητής του National Geographic, Dan Buettner, μετά την έκδοση του πρώτου του βιβλίου, The Blue Zones: Lessons for Living Longer From the People Who've Lived the Longest, κυκλοφόρησε τον Απρίλιο το δεύτερο μέρος, The Blue Zones Solution: Eating and Living Like the World's Healthiest People. Έχοντας ταξιδέψει σε κοινωνίες του κόσμου που παρουσιάζουν υψηλό προσδόκιμο ζωής, φτάνοντας τριψήφιες ηλικίες, ο Buettner και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι οι κάτοικοι αυτοί παρουσίαζαν και λιγότερα περιστατικά παθήσεων στην καρδιά, παχυσαρκίας, καρκίνου και διαβήτη.



Ξέρουμε ότι σε συνδυασμό με την άσκηση, η σωστή διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή υγεία –εκτός από τη σιλουέτα- και σύμφωνα με τα ευρήματα, οι άνθρωποι που καταφέρνουν να πλησιάσουν και να φτάσουν την εκατονταετία συνήθως:
  • Καταναλώνουν το μικρότερο γεύμα τους αργά το απόγευμα ή το βράδυ
  • Καταναλώνουν κυρίως φυτικές τροφές, ιδιαιτέρως φασόλια, και προτιμούν μικρότερες μερίδες κρέατος (85-110 γραμμάρια), περίπου 5 φορές το μήνα
  • Πίνουν αλκοόλ με μέτρο, συνήθως λιγότερα από 2 ποτήρια τη ημέρα
  • Σταματούν να τρώνε όταν αισθάνονται περίπου 80% χορτάτοι
Ας δούμε, όμως, συγκεκριμένα, τι ακριβώς τρώνε όσοι φτάνουν τα 100 στα διάφορα μέρη του πλανήτη.
Ικαρία, Ελλάδα

Το μέρος που γνωρίζουμε καλύτερο από όλα τα υπόλοιπα, η Ικαρία φημίζεται παγκοσμίως για τους αιωνόβιους κατοίκους της. Σίγουρα η απουσία του άγχους παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά και όσον αφορά τη διατροφή, οι Ικαριώτες έχουν τη δική τους φιλοσοφία πάνω στη μεσογειακή διατροφή. Τι τρώνε: κατσικίσιο τυρί, μέλι, μαυρομάτικα φασόλια, φακές, άγρια, πράσινα λαχανικά, φέτα, λεμόνια, φασκόμηλο, μαντζουράνα και μικρές ποσότητες ψαριών.





Οκινάουα, Ιαπωνία

Σύμφωνα με την έρευνα τουBuettner, στην Οκινάουα παρατηρείται το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων που έχουν φτάσει τα 100 στον κόσμο. Περίπου οι 6,5 ανά 10 χιλιάδες φτάνουν τον ένα αιώνα ζωής, σε σύγκριση, για παράδειγμα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η αναλογία είναι 1,73 ανά 10 χιλιάδες. Τι τρώνε: πικρό πεπόνι, τόφου, σκόρδο, καστανό ρύζι, πράσινο τσάι, μανιτάρια shitake.


Σαρδηνία, Ιταλία

Κάτι που δεν συνηθίζεται γενικότερα, στη Σαρδηνία συναντάμε και πολλούς άνδρες να φτάνουν τα 100, κάτι που σε άλλα μέρη αποτελεί σχεδόν… αποκλειστικότητα των γυναικών.Τι τρώνε: κατσικίσιο γάλα, προβατίσιο τυρί (το πεκορίνο που παράγεται στη Σαρδηνία φτιάχνεται από πρόβατα ελευθέρας βοσκής και παρουσιάζει υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων από άλλα τυριά), μέτρια κατανάλωση υδατανθράκων από ψωμί, ζυμάρια, κριθάρι κ.λπ., μάραθο, φάβα, ρεβίθια, ντομάτες, αμύγδαλα, τσάι γαϊδουράγκαθου, κρασί από σταφύλι Grenache.



Λόμα Λίντα, Καλιφόρνια

Στην πόλη Λόμα Λίντα της Καλιφόρνιας σημειώνεται και πάλι υψηλό προσδόκιμο ζωής, με τους κατοίκους της να μην καπνίζουν, να μην πίνουν, να μη χορεύουν και να αποφεύγουν την πολλή τηλεόραση, που σημαίνει ότι περνούν αρκετό χρόνο έξω. Ακόμη, καταναλώνουν πολύ λίγη ζάχαρη και πίνουν πολύ νερό. Τι τρώνε: τόφου, αβοκάντο, σολομό, καρύδια, φασόλια, βρόμη, ψωμί ολικής άλεσης, γάλα σόγιας.

Χερσόνησος Νικόγια, Κόστα Ρίκα

Ο Buettner αναφέρει ότι οι κάτοικοι της περιοχής χρωστούν την εξαιρετική τους υγεία στην επάρκεια της Μεσο-αμερικάνικης παραγωγής, ενώ ένα ασυνήθιστο τροπικό φρούτο που είναι γνωστό σε λίγους (peach palm), περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμινών Α και C. Τι τρώνε: αβγά, παπάγια, μπανάνες, γλυκοπατάτες, κολοκύθες, καλαμπόκι, peach palm και φασόλια.
Πηγή: clickatlife.gr

-

Διαβάστε επίσης: