Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Φάρμακο το ελληνικό ελαιόλαδο, πρώτη η Μεσσηνία στις πολυφαινόλες.. Ακολουθεί η Λακωνία..


Έχουμε ελαιόλαδο φάρμακο, και μάλιστα με επιστημονική σφραγίδα και αναλύσεις! 























Το συμπέρασμα τούτο προκύπτει από επιστημονική έρευνα, τα πρώτα πορίσματα της οποίας είχε παρουσιάσει το Φεβρουάριο του 2012, στους Μεσσήνιους παραγωγούς, ο τότε επίκουρος καθηγητής της Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Προκόπιος Μαγιάτης. Ο κ. Μαγιάτης είναι σήμερα αναπληρωτής καθηγητής και παρουσίασε την έρευνάτου ολοκληρωμένη. 
Σύμφωνα με τα παρατιθέμενα στοιχεία, που για τη Μεσσηνία προκύπτουν από την ανάλυση πλήθους δειγμάτων, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο της Ελλάδος είναι φάρμακο. Μάλιστα, εκείνο της Μεσσηνίας κρατάει τα πρωτεία στη συγκέντρωση πολυφαινολών, ουσιών που είναι πολύτιμες για την υγεία του ανθρώπου και δρουν προστατευτικά για τον οργανισμό.ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΤΣΩΝΗ ΣΤΟ «ΕΘΝΟΣ»
Το σχετικό ρεπορτάζ του Πέτρου Τσώνη στην εφημερίδα «Έθνος» ακολουθεί:

ΤΙ ΕΔΕΙΞΕ ΠΕΝΤΑΕΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑ
Φάρμακο» το ελληνικό λάδι
Ύστερα από πέντε χρόνια έρευνας ολοκληρώθηκε και δημοσιοποιήθηκε σε έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό η πρώτη χαρτογράφηση του ελληνικού ελαιολάδου, όσον αφορά την περιεκτικότητά του στις υγειοπροστατευτικές πολυφαινολικές ουσίες του κανονισμού 432/2012 της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Σύμφωνα με τον κανονισμό αυτό, ένα λάδι μπορεί να επικαλεστεί ισχυρισμό υγείας (health claim) σχετικό με την προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος, αν περιέχει περισσότερα από 5 mg υδροξυτυροσόλης, τυροσόλης ή παραγώγων τους στη συνήθη ημερήσια δόση των 20 γραμμαρίων (ή αλλιώς πάνω από 250 mg/Kg).
Το ερώτημα που σίγουρα γεννιέται στο μυαλό όλων των καταναλωτών είναι αν το λάδι που βάζουν στο τραπέζι τους ανήκει σε μια τέτοια κατηγορία ή όχι. Την απάντηση δίνει η μελέτη που μόλις δημοσιεύθηκε από την ερευνητική ομάδα του Φαρμακευτικού τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών με επικεφαλής τον αν. καθηγητή Προκόπη Μαγιάτη.
Σύμφωνα με τον κ. Μαγιάτη, περισσότερο από το 50% των λαδιών που συμμετείχαν στην έρευνα (περισσότερα από 500 δείγματα με διάστημα παρακολούθησης 3 χρόνια) ξεπερνούν το όριο του κανονισμού και θα μπορούσαν να κυκλοφορούν με ισχυρισμό υγείας, αναγραφόμενο στην ετικέτα, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρόμοια μελέτη δεν έχει γίνει σε καμία άλλη χώρα και αυτό αποτελεί μοναδικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της χαρτογράφησης, ένα εντυπωσιακό εύρημα είναι η μεγάλη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στα ελαιόλαδα από διάφορες ποικιλίες ελιάς και διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Οπως φαίνεται και στον χάρτη, η Μεσσηνία έδειξε την υψηλότερη μέση συγκέντρωση των συγκεκριμένων πολυφαινολών (δείκτης D3), επιβεβαιώνοντας τη φήμη του μεσσηνιακού ελαιολάδου.
Ενδεικτικά η μέση τιμή που μετρήθηκε (446 mg/Kg) ήταν σχεδόν διπλάσια από το όριο του κανονισμού, ενώ βρέθηκαν και δείγματα με έως και έξι φορές υψηλότερη τιμή. Πολύ ψηλές τιμές καταγράφηκαν σε δείγματα από περιοχές όπως η Αντίπαρος, η Θάσος, η Ζάκυνθος, η Λακωνία και η Κρήτη, ενώ μεγάλη θετική έκπληξη προκάλεσε το λάδι από αγριελιές από διάφορες περιοχές της χώρας.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν η αιχμή του δόρατος για την παγκόσμια προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο εύκολα όπως φαίνονται. Αυτήν τη στιγμή, χάρη στην οικονομική στήριξη της εταιρείας ΓΑΙΑ, το πανεπιστήμιο προχωράει στην έρευνα του ελαιολάδου και επιπλέον μπορεί με μικρό κόστος να παρέχει την ειδική αυτή ανάλυση σε δεκάδες μικροπαραγωγούς και πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς. Ένα άτυπο κυνήγι θησαυρού για την εύρεση του πλουσιότερου λαδιού έχει ήδη ξεκινήσει. Η αναγέννηση της επιχειρηματικότητας των Ελλήνων έχει ξεκινήσει μέσα από το ελαιόλαδο.
Το ελαιόλαδο είναι το σημαντικότερο εθνικό αγροτικό προϊόν και η έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών δίνει μια τεράστια ελπίδα στους ανθρώπους του ελαιολάδου, σε μια εποχή που η πτώση της παραγωγής δημιουργεί μεγάλα προβλήματα.
Πολύ πρόσφατα ο κ. Μαγιάτης με τη συνεργάτιδά του Ελένη Μέλλιου προσκλήθηκαν από το κέντρο ελαιολάδου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια για να μελετήσουν με τη μέθοδο που έχουν αναπτύξει τα λάδια που κυκλοφορούν στην αμερικανική αγορά. Όπως αναφέρουν οι δύο ερευνητές, αφού ανέλυσαν εκατοντάδες λάδια από όλες τις χώρες δεν βρήκαν κανένα που να είναι καλύτερο από τα καλύτερα ελληνικά λάδια και άρα δικαίως το γνήσιο ελληνικό λάδι μπορεί να τοποθετηθεί στην κορυφή της ποιότητας παγκοσμίως.

Π. ΜΑΓΙΑΤΗΣ: ΜΕΤ’ ΕΜΠΟΔΙΩΝ Η ΕΡΕΥΝΑ
Ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Π. Μαγιάτης υπογραμμίζει: «Η έρευνα αυτή πέρασε από πολύ δύσκολα βήματα. Ποιος μπορεί να πιστέψει ότι το ελληνικό κράτος πριν από 8 χρόνια (προ κρίσης) αρνήθηκε να χρηματοδοτήσει αυτή την έρευνα με κριτήριο ότι δεν ανήκει σε τομείς προτεραιότητας για την ελληνική οικονομία! Παρ’ όλα αυτά η έρευνα έγινε χωρίς καμία δημόσια χρηματοδότηση, χάρη στην επιμονή και τη ”φιλοπατρία” των ερευνητών που συμμετείχαν. Όταν όμως βγήκαν τα πρώτα εντυπωσιακά ευρήματα, μέλη του πανεπιστημιακού κατεστημένου προσπάθησαν με κάθε τρόπο να την παρεμποδίσουν. Ακόμα όμως και όταν τα πρώτα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν και το θέμα έφτασε στη Βουλή τον περασμένο Ιούνιο (2013), ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε σε ερώτηση βουλευτών ότι οι κυριότερες πολυφαινολικές ουσίες του ελληνικού ελαιολάδου (δηλαδή οι ουσίες ελαιοκανθάλη και ελαιασίνη, που είναι παράγωγα τυροσόλης και υδροξυτυροσόλης) δεν περιλαμβάνονται στον ευρωπαϊκό κανονισμό και έτσι η όλη έρευνα ουσιαστικά αχρηστευόταν. Χρειάστηκαν επίμονες ερωτήσεις τόσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και στον ΕΦΕΤ για να επιβεβαιωθεί επίσημα η θέση ότι οι κυριότερες πολυφαινόλες του ελληνικού ελαιολάδου σαφέστατα εμπίπτουν στον κανονισμό και άρα προσδίδουν τεράστιο πλεονέκτημα στα ελληνικά λάδια».

www.report24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

-

Διαβάστε επίσης:

  • Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα!
    Φτιάξτε την πιο νόστιμη, ζουμερή γαλοπούλα σε 4 απλά βήματα!! Χωρίς άγχος, εύκολα και με δοκιμασμένη επιτυχία, η Καλή Νοικοκυρά θα σας βοηθήσει να φτιάξετε την πιο λαχταριστή και καλοψημένη γαλοπούλα που έχετε φάει ποτέ!  Υλικά Μια γαλοπούλα 4-5 κιλών Μείγμα Μπαχαρικών για Κοτόπουλο "Καλή Νοικοκυρά"  Ελαιόλαδο Χυμός λεμονιού Λαδόκολλα &...
  • Τηγανητά μπουκετάκια μπρόκολου με κουρκούτι
    Υλικά 700 γρ. μπουκετάκια μπρόκολου 330 ml μπίρα 2/3 φλιτζανιού τυριά κίτρινα (κεφαλογραβιέρα κ.λ.π.) τριμμένα 1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ή βασιλικό ψιλοκομμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει λάδι για το τηγάνισμα αλάτι Εκτέλεση  Ζεματίζετε σε αλατισμένο νερό τα μπουκετάκια από το μπρόκολο για 2΄-3΄μέχρι να μαλακώσει λίγο. Τα στραγγίζετε καλά και...
  • Η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων καίει περισσότερες θερμίδες
    Είναι χορταστική, δεν δεσμεύει με θερμίδες ή ποσότητες, έχει σίγουρα αποτελέσματα που κρατούν περισσότερο! Οι περισσότεροι άνθρωποι βάζουν ξανά μέσα σε ένα έως δύο χρόνια το βάρος που χάνουν με τις δίαιτες, εν μέρει επειδή το σώμα τους προσαρμόζεται επιβραδύνοντας το μεταβολισμό του και καίγοντας πλέον λιγότερες θερμίδες. Όμως, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική...
  • Γαλλία, ο παράδεισος του ουρανίσκου
    Από το ένα άκρο της ως το άλλο, η Γαλλία προσφέρει στους λάτρεις της γαστρονομίας ένα απέραντο μπουφέ γεύσεων και αρωμάτων. Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για τη χώρα που ο ουρανίσκος μεσουρανεί. Από το ένα άκρο της ως το άλλο, η Γαλλία προσφέρει στους λάτρεις της γαστρονομίας ένα απέραντο μπουφέ γεύσεων και αρωμάτων. ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ (Νord-Pas-De-Calais) Στα βορειοανατολικά της χώρας,...
  • 15 τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς σας και να αποτρέπουν τις καρδιακές παθήσεις.
    Θέλετε να καθαρίσετε τα αιμοφόρα αγγεία σας; Να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών στο μέλλον; Είστε έτοιμοι να βελτιώσετε γενικά την υγεία σας ; Εδώ είναι 15 τρόφιμα που μπορούν να φροντίζουν την καρδιά σας και να αποτρέπουν τις καρδιακές παθήσεις.  Η καρδιά μας είναι ένα από τα πιο σημαντικά όργανα, αλλά, ταυτόχρονα κι αυτό που φροντίζουμε λιγότερο, επιβαρύνοντάς το κάθε...
  • Φιάξτε την πιο νόστιμη, ζουμερή γαλοπούλα σε 4 απλά βήματα!!
    Χωρίς άγχος, εύκολα και με δοκιμασμένη επιτυχία, η Καλή Νοικοκυρά θα σας βοηθήσει να φτιάξετε την πιο λαχταριστή και καλοψημένη γαλοπούλα που έχετε φάει ποτέ!  Υλικά Μια γαλοπούλα 4-5 κιλών Μείγμα Μπαχαρικών για Κοτόπουλο "Καλή Νοικοκυρά"  Ελαιόλαδο Χυμός λεμονιού Λαδόκολλα & αλουμινόχαρτο Εκτέλεση 1. Αν η γαλοπούλα είναι κατεψυγμένη, είναι καλό να...
  • Μοσχαράκι με σκόρδο και πατάτες στη λαδόκολλα
    Υλικά:  1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε μικρά κομμάτια 4-5 πατάτες κομμένες  3-4 σκελίδες σκόρδο λιωμένες !,5  κουταλάκι γεμάτο Μείγμα Μπαχαρικών για Κρεατικά "καλή νοικοκυρά" Ελαιόλαδο Χυμός ενός λεμονιού Λίγο επί πλέον αλάτι για τις πατάτες. Εκτέλεση Σε ένα βαθύ σκεύος ανακατεύουμε όλα τα παραπάνω υλικά και τα αφήνουμε να μαριναριστούν για 30΄ λεπτά τουλάχιστον στο...
  • Μπακαλιάρος πλακί στον φούρνο
    Μια πολύ νόστιμη κλασική συνταγή από τα παλιά!  Υλικά Φιλέτο μπακαλιάρου υδράλατου, ή κατεψυγμένου περίπου 1 κιλό 1/2 φλιτζ. παρθένο ελαιόλαδο   3-4  μεγάλες, ώριμες ντομάτες χοντροκομμένες  2-3 σκελίδες σκόρδου κομμένες σε ψιλές ροδέλες 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο Μαϊντανό ψιλοκομμένο  1 κουταλάκι Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι "καλή...
  • Τα πιο παράξενα εξωτικά φρούτα!
    Από την Ινδονησία και τη Μαλαισία, μέχρι την Ινδία και την Ταϊλάνδη ο κατάλογος των… παράξενων φρούτων είναι μακρύς. Είναι συνήθως πολύχρωμα, έχουν ιδιαίτερο σχήμα και σχέδιο, πολλές φορές έχουν αγκάθια, και σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να φανταστείς ότι τρώγονται, πόσω μάλλον ότι είναι και νόστιμα. Ευδοκιμούν σε δύσβατα μέρη ή καλλιεργούνται στους κήπους και τους...
  • Σφολιατίνες με αποξηραμένα φρούτα
    Υλικά 1/2 κιλό φύλλο μπακλαβά 200 γραμ. βερίκοκα ξερά 200 γραμ. ξερά δαμάσκηνα 200 γραμ. σύκα ξερά 200 γραμ. κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα 1 φλιτζάνι βούτυρο 2 φλιτζάνια ζάχαρη 1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη 200 γραμ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη 1 φλιτζανάκι κρασί μαυροδάφνη 1 φλιτζάνι μαγειρικό λίπος Χυμός από μισό λεμόνι 3 φλιτζάνια νερό Για το σιρόπι Μισό φλιτζάνι μπράντι Χυμός από...
  • Τα μειονεκτήματα του βραστού νερού
    Τα οφέλη από τη χρήση βρασμένου αντί κανονικού νερού είναι γνωστά και κατανοητά από όλους.  Αλλά, όπως και όλες οι άλλες διεργασίες, το βραστό νερό έχει μερικά μειονεκτήματα. Κάθε φορά που βράζετε το νερό, τα συστατικά του κάνουν μία αντιστροφή η οποία το καθιστά ανθυγιεινό για κατανάλωση. Το νερό που βράζεται αρκετές φορές, αυξάνει την ποσότητα αρσενικού,...
  • Είναι υγιεινό το δέρμα του σολομού;
    Ενώ μερικοί άνθρωποι αφαιρούν το δέρμα πριν μαγειρεύουν ένα φιλέτο σολομού, άλλοι αφήνοντας το δέρμα επιμένουν να το τρώνε το για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία. Τα περισσότερα από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται στο δέρμα του σολομού, οπότε η αφαίρεση του απομακρύνει τα περισσότερα από τα διατροφικά οφέλη. Η κατανάλωσή του συνιστάται, όχι μόνο για τις...
  • Πρόσθετα Τροφίμων
    Πρόσθετα, στη βιομηχανία τροφίμων, τα γνωστά μας Ε, χαρακτηρίζονται οι ουσίες εκείνες που δεν αποτελούν φυσικά συστατικά των τροφίμων, αλλά προστίθενται σε αυτά  κατά την επεξεργασία, την αποθήκευση, ή και την εμπορία τους, με σκοπό να διατηρηθούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, να βελτιωθεί η διατροφική τους αξία, η γεύση, η οσμή, η εμφάνιση τους γενικότερα.  Ακόμα,...
  • Θρεπτικά Συστατικά Τροφίμων
    ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ Oι πρωτεΐνες απαρτίζονται από μεγάλα οργανικά μόρια, τα οποία με την σειρά τους αποτελούνται από τα αμινοξέα, κατάλληλα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Στη φύση υφίστανται 20 διαφορετικά αμινοξέα, τα οποία συντίθενται από τα περισσότερα φυτά. Στα θηλαστικά, τα αμινοξέα ταξινομούνται σε: Απαραίτητα, τα οποία δεν μπορούν να παραχθούν...
  • Τυρί και ψάρι: Όλη η αλήθεια
    Είναι ένας συνδυασμός που πολλοί «φοβούνται», όμως μάλλον όλοι έχουν δοκιμάσει.  Όλοι έχουν πάει σε κάποια ταβέρνα το καλοκαίρι και έχουν παραγγείλει χωριάτικη με μπόλικη φέτα και από δίπλα γαύρο μαρινάτο ή μαριδάκι τηγανητό.  Με άλλα λόγια, όλοι σχεδόν έχουμε φάει τυρί με ψάρι, παρ’ ότι συχνά ακούμε πως αυτό ο συνδυασμός μπορεί να μας βλάψει. Είναι μια...
  • Τα άγρια χόρτα στην “κρητική δίαιτα”
    “Τρώμε ό,τι πέμπει ο Θεός” απάντησε η ενενηντάχρονη Κρητικιά ρίχνοντας αφοπλιστικά το σπινθηροβόλο βλέμμα της στη γεμάτη περιέργεια αλλά και με ικανή δόση υστεροβουλίας ερώτηση της εξ Αθηνών νεαρής δημοσιογράφου “τι τρώτε και διατηρείστε τόσο ακμαία, είναι η κρητική διατροφή αυτή που σας δίνει τόση ζωντάνια και υγεία;”.  Κοινή χρήση6 Προφανώς ενδόμυχα θα σκεφτόταν “βρε...
  • Αρχαιοελληνικό τραπέζι: ΤΙ έτρωγαν πρωί - μεσημέρι - βράδυ οι Αρχαίοι Έλληνες!
    Τι πιο χαριτωμένη εγώ ζωή δεν ξέρω κι’ άλλη, παρ’ όταν όλος ο λαός τριγύρω αναγαλλιάζη, και στα παλάτια οι σύδειπνοι αράδα καθισμένοι ακούνε τον τραγουδιστή, με τα τραπέζια ομπρός τους, γεμάτα κρέας και ψωμί, κι ο κεραστής σαν παίρνη απ’ το κροντήρι το κρασί και χύνη στα ποτήρια. Στον κόσμο τ’ ομορφότερο λογιάζω αυτό πως είναι.Ομήρου Οδύσσεια (Μετάφραση Αργ. Εφταλιώτη) «Αρχή και ρίζα παντός...
  • Αρνάκι με πατάτες στον φούρνο.
    Το ψητό αρνάκι με πατάτες στον φούρνο είναι η κλασσική επιλογή της Ελληνικής οικογένειας για το γιορτινό τραπέζι!   * Αλείφετε το αρνάκι με λάδι, με λεμόνι και το πασπαλίζετε από όλες τις πλευρές  με αρκετό από  το Μείγμα Μπαχαρικών για Κρεατικά "καλή νοικοκυρά". * Κάνετε το ίδιο και με τις πατάτες, τις ανακατεύετε καλά για να καλυφθούν...
  • Ελιές: το ιδανικό σνακ που αδυνατίζει
    Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης, μας… κερνάει ελιές για καλύτερη σιλουέτα. Πολλοί ερευνητές, τα τελευταία χρόνια διατυπώνουν την άποψη ότι η «θερμίδα δεν είναι πάντα θερμίδα», εφόσον η ίδια ποσότητα ενέργειας εάν καταναλωθεί υπό διαφορετικές συνθήκες δημιουργεί διαφορετικά μεταβολικά αποτελέσματα επηρεάζοντας το σωματικό βάρος. Για...
  • Φτιάξετε τις δικές σπιτικές ελιές
    Βουναλάκια από πράσινες και μαύρες ελιές γεμίζουν τους πάγκους της λαϊκής και του μανάβη. Αγοράστε την ποικιλία που προτιμάτε και φτιάξτε γλυκές ή ξιδάτες σπιτικές ελιές με τις οδηγίες μας. Πράσινες τσακιστές ελιές Με πέτρα ή σφυράκι τσακίζετε τις ελιές προσεχτικά, για να μην ανοίξουν πολύ και σαπίσει το κουκούτσι τους. Τις μεταφέρετε σε δοχείο που να κλείνει και τις σκεπάζετε με...
  • Δείτε τι θα σας συμβεί, αν βγάλετε απο τη διατροφή σας το λευκό ψωμί
    Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να φανταστούν το μεσημεριανό τους γεύμα χωρίς ψωμί και οι περισσότεροι προτιμούν να καταναλώνουν το παραδοσιακό λευκό ψωμί. Δείτε τι θα σας συμβεί αν αποφασίσετε να σταματήσετε εντελώς να τρώτε λευκό ψωμί: - Θα χάσετε βάρος που προκαλείται από την κατακράτηση νερού Το λευκό ψωμί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και αν σταματήσετε απότομα την...
  • Ποιες τροφές πρέπει να βγάλετε από το ψυγείο σας για να πετύχει η δίαιτα
    Τα παραπάνω κιλά που έχετε πάρει σας έχουν κινητοποιήσει για απώλεια βάρους -ή διατήρησή του- αλλά το περιεχόμενο του ψυγείου σας, δεν σας αφήνει να τα καταφέρετε; Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι μένει και τι φεύγει, για να αυξήσουμε την πιθανότητα επιτυχίας. νή χρήση Ένα από τα βασικά σημεία της δίαιτας είναι και το… ψυγείο, καθώς το περιεχόμενό του είναι πάντα...
  • Γαρίδες σαχανάκι με φρέσκια ντομάτα
    Οι γαρίδες σαγανάκι είναι ένας καταπληκτικός μεζές για κρασάκι ή ουζάκι, μπορεί όμως να γίνει ένα θαυμάσιο κυρίως πιάτο, αν συνοδευτεί από ένα άσπρο πιλάφι... Υλικά 1/2 κιλό γαρίδες μεσαίου μεγέθους  Ελαιόλαδο 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο 2 -3 ντομάτες όριμες τριμένες στον ρεντέ 1/3 φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένος 1 πράσινη...
  • Pancakes: Μια λαχταριστή λιχουδιά για μικρούς και μεγάλους!!
    Απλά υλικά, εύκολη προετοιμασία και εκτέλεση, ξεχωριστή γεύση και πολλαπλοί συνδυασμοί. Τα pancakes είναι από τα πλέον δημοφιλή και αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων, όπως κι αν τα προτιμάτε, με γλυκιά ή αλμυρή επικάλυψη. Πώς να φτιάξετε τα τέλεια pancakes Είναι νόστιμα, μυρωδάτα, θρεπτικά αλλά μπορούν να γίνουν και ιδιαίτερα παχυντικά, ανάλογα με τα υλικά που θα...
  • Μια υπέροχη κολοκυθόπιτα χωρίς φύλλο..!!
    Υλικά 4 κολοκυθάκια250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι2 αυγά1 ποτήρι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του1 μεγάλο κομμάτι τυρί φέτα (200 γρ.)1/3 ποτηριού καλαμποκέλαιο1 μικρό κρεμμύδι1/2 κόκκινη πιπεριάαλάτιπιπέριάνηθο (φρέσκο ή ξερό)δυόσμο (φρέσκο ή ξερό)λίγη φρυγανιά τριμμένη ΕκτέλεσηΤρίβετε στον τρίφτη τα κολοκυθάκια, ρίχνετε λίγο αλάτι και τα αφήνετε σε ένα...