Κυριακή, 23 Ιουλίου 2017

Να γιατί τα παντζάρια τουρσί είναι από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να βάλετε στην καθημερινή διατροφή σας!


Σας αρέσουν τα παντζάρια; Ή μάλλον, τρώτε συχνά παντζάρια; Η προσθήκη τους στη διατροφή σας είναι μια από τις καλύτερες επιλογές που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας. Ειδικότερα τα παντζάρια τουρσί περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται μόνο σε λίγα λαχανικά.
Μάθετε πως να Φτίαξετε Παντζάρια Τουρσί & Γιατί πρέπει να τα Καταναλώνετε Καθημερινά

Μερικά από τα μοναδικά θρεπτικά συστατικά των παντζαριών είναι οι βεταλαϊνες και οι πολυφαινόλες. Αυτά τα ισχυρά, φυσικά αντιοξειδωτικά βοηθούν στην πρόληψη των εκ γενετής αναπηριών, των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου του παχέος εντέρου, και άλλων τύπων καρκίνου.
Επιπλέον, είναι γεμάτα βεταϊνη η οποία προωθεί τη λειτουργία του ήπατος, βοηθώντας έτσι το σώμα να αποβάλλει τις τοξίνες σωστά. Αλλά, υπάρχει ένας τρόπος να ενισχύσετε τις ήδη εκπληκτικές ιδιότητες των παντζαριών, και αυτός είναι να τα κάνετε τουρσί.

Γιατί τα Τρόφιμα που έχουν Υποστεί Ζύμωση είναι Υγιεινά
Για να αποκομίσουμε το μέγιστο όφελος από τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, πρέπει να το κάνουμε με τον σωστό τρόπο. Σε αντίθετη περίπτωση, θα έχουν λιγότερα θρεπτικά συστατικά από το ωμά τρόφιμα. Έτσι, ο σωστός τρόπος να κάνετε τη ζύμωση είναι χρησιμοποιήσετε μόνο νερό και αλάτι, χωρίς ξύδι.
Ο συνδυασμός αλατιού και το νερού θα δημιουργήσει τη ζύμωση γαλακτικού οξέως. Στην πραγματικότητα, μπορείτε «ζυμώσετε» οποιοδήποτε λαχανικό με αυτόν τον τρόπο. Απλά βάλτε στο νερό και αλάτι (άλμη) και αφήστε το μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ζύμωσης. Φροντίστε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να επιτραπεί η ανάπτυξη των καλών βακτηρίων.
Με τον τρόπο αυτό, τα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση θα περιέχουν υψηλές ποσότητες γαλακτοβάκιλλων και άλλα είδη προβιοτικών. Ο γαλακτοβάκιλλος διεγείρει την παραγωγή του γαλακτικού οξέος η προστατεύει την τροφή από τα παθογόνα βακτήρια.
Τα ευεργετικά βακτήρια είναι ανθεκτικά στα οξέα και μπορούν να εγκατασταθούν στο έντερο σας όταν τρώτε καθώς τρώνε την τροφή που έχει υποστεί ζύμωση. Επιπλέον, τα λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση γαλακτικού οξέως αφομοιώνονται πιο εύκολα. Η ζύμωση παράγει φυσικά προβιοτικά και άλλα ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά.
Ο συγγραφέας του βιβλίου  «Nourishing Traditions», Σάλι Φάλλον, εξηγεί ότι η  ζύμωση ενισχύει την πέψη των λαχανικών και τα επίπεδα των βιταμινών. Οι γαλακτοβάκιλλοι δημιουργούν ορισμένα ευεργετικά ένζυμα, αντι-καρκινικές και αντιβιοτικές ουσίες.
Το γαλακτικό οξύ, ως κύριο προϊόν τους, διασφαλίζει ότι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση είναι τέλεια διατηρημένα και ενισχύει την ανάπτυξη της υγιούς χλωρίδας στο εντέρο.
Η καλύτερη πηγή  καλών βακτηρίων που μπορεί να αποβάλλει τις  τοξίνες και τα βαρέα μέταλλα από το σώμα σας είναι τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν ακόμα μελέτες που υποστηρίζουν προβιοτικά τρόφιμα πλούσια σχετίζονται με τη γενική υγεία.
Ακολουθούν οδηγίες για να φτιάξετε παντζάρια τουρσί με τον σωστό τρόπο, ώστε να επωφεληθείτε από την υψηλή διατροφική τους αξία και να αποτοξινώσετε το σώμα σας.

Συνταγή για Παντζάρια Τουρσί

Με αυτά τα συστατικά μπορείτε να φτιάξετε ένα βάζο παντζάρια τουρσί. Αλλά, μπορείτε χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερες ποσότητες για να φτιάξετε περισσότερα.
  • 6 μεσαία παντζάρια
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • Μισό κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι (ακατέργαστο κατά προτίμηση)
  • Προαιρετικά Καρυκεύματα – κόλιανδρος, σπόροι μουστάρδας, ξυλάκια κανέλας, σπόρουι μάραθου, γαρύφαλλο
Οδηγίες:
Πριν αρχίσετε να φτιάξετε τα δικά σας παντζάρια τουρσί, φροντίστε να τα πλύνετε καλά. Αφήστε τα να στεγνώσουν τρυπήστε τα σε μερικά σημεία. Στη συνέχεια, βάλτε τα σε ένα ταψί και ψήστε τα για τρεις ώρες μέχρι να μαλακώσουν (στους 140 βαθμούς). Ξεφλουδίστε τα, και στη συνέχεια κόψτε τα σε λεπτές φέτες.
Πάρτε βάζο 1 λίτρου με ένα μεγάλο άνοιγμα, αποστειρώστε το και τοποθετήστε τις φέτες των παντζαριών. Παρασκευάστε ένα διάλυμα με θαλασσινό αλάτι και νερό (άλμη)  και γεμίστε το βάζο έως ότου η άλμη καλύψει τα παντζάρια και αφήνοντας 2 εκ. από την κορυφή. . Σιγουρευτείτε  ότι έχετε σφραγίζει καλά το βάζο ώστε να μην μπαίνει αέρας, καθώς αυτό θα επηρεάσει την ζύμωση.
Τέλος, καλύψτε το βάζο καλά και να το διατηρήστε σε θερμοκρασία δωματίου για τρεις ημέρες. Στη συνέχεια, μπορείτε να το μεταφέρετε σε ψυγείο.




Πηγή: www.hippieteepee.gr



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου