Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Φιάξτε την πιο νόστιμη, ζουμερή γαλοπούλα σε 4 απλά βήματα!!


Χωρίς άγχος, εύκολα και με δοκιμασμένη επιτυχία, η Καλή Νοικοκυρά θα σας βοηθήσει να φτιάξετε την πιο 
λαχταριστή και καλοψημένη γαλοπούλα που έχετε φάει ποτέ!




Υλικά

Μια γαλοπούλα 4-5 κιλών
Μείγμα Μπαχαρικών για Κοτόπουλο "Καλή Νοικοκυρά" 
Ελαιόλαδο
1-2 κουταλιές βούτυρο (προαιρετικά)
Χυμός λεμονιού
Λαδόκολλα & αλουμινόχαρτο


Εκτέλεση

1. Αφαιρείτε το λαιμό και τα συκωτάκια της γαλοπούλας από το εσωτερικό της. 
Πλύνετε καλά τη γαλοπούλα μέσα - έξω, και την στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας. 
Γυρίζετε τις φτερούγες πίσω από την πλάτη, το ίδιο και το δέρμα του λαιμού.

2. Την αλείφετε με ελαιόλαδο και λεμόνι και την πασπαλίζετε με μπόλικο 
Μείγμα Μπαχαρικών για Κοτόπουλο "Καλή Νοικοκυρά" επίσης μέσα - έξω. 
Δένετε με σπάγκο τα πόδια. 
Για να μην στεγνώσει το στήθος και να παραμείνει ζουμερό, μπορείτε να το λιπάνετε με 1-2 κουταλιές βούτυρο, αρωματισμένο με το Μείγμα Μπαχαρικών για Κοτόπουλο που θα το απλώσετε κάτω από το δέρμα του στήθους, αφού το ανασηκώσετε με προσοχή, αρχίζοντας από το άνοιγμα της κοιλιάς.

(Μπορείτε να κάνετε αυτή την προετοιμασία από το προηγούμενο βράδυ, για μεγαλύτερη επιτυχία).

3. Βάζετε τη γαλοπούλα σε ένα ταψί προσθέτοντας και 1 εκατοστό νερού.
Σκεπάζετε ερμητικά το ταψί με λαδόκολλα και τυλίγετε με το αλουμινόχαρτο. 
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 2 έως 2 ι/2 ώρες.
(Υπολογίστε μισή ώρα για κάθε κιλό γαλοπούλας).

4. Ξεσκεπάζετε, χαμηλώνετε την θερμοκρασία στους 175 βαομούς και αφήνετε την γαλοπούλα να 
ροδοψηθεί. Αφήστε να περάσουν 20 - 30 λεπτά και σερβίρετε.


TIPS

Το ζουμάκι από το ταψί, το αδειάζετε σε ένα κατσαρολάκι, το βάζετε στην φωτιά και το "δένετε" με 1-2 πηρουνιές αλεύρι. Το σουρώνετε και έχετε μια υπέροχη σάλτσα για το συνοδευτικό της γαλοπούλας. 
Αυτοσχεδιάστε, προσθέτοντας κατά το δέσιμο 1-2 κουταλιές μαρμελάδας πορτοκαλιού, ή μανταρινιού και  1-2 κουταλιές κονιάκ, για να την κάνετε πιο gourmet.

Αν προτιμάτε το κοτόπουλο, φτιάξτε το με τον ίδιο τρόπο, μειώνοντας τον χρόνο ψησίματος στο μισό.

Αν θέλετε να συνοδεύσετε την γαλοπούλα με πατάτες, τότε βάλτε τες στο ταψί γύρω από την γαλοπούλα, αλείψτε τις με λάδι, λεμόνι και το Μείγμα των μπαχαρικών για κοτόπουλο και μισοσκεπάστε τις με νερό.

Αν πάλι την θέλετε γεμιστή, θα σας έλεγα να φτιάξετε την γέμιση χώρια για λόγους πρακτικούς:

  • Γιατί η ποσότητα της γέμισης συνήθως δεν είναι αρκετή για όλους.
  • Σπάνια μπορεί να ψηθεί η γέμιση τόσο, καλά όσο ένα ωραίο πιλάφι που θα ψηθεί ανεξάρτητα και θα το περιποιηθείτε όπως πρέπει.
  • Έτσι θα ψηθεί πιο σωστά και το εσωτερικό της γαλοπούλας.



Και να μια νόστιμη Χριστουγεννιάτικη "γέμιση"

* Σωτάρετε ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε ελαιόλαδο, 
* Ψιλοκόψτε τα συκωτάκια της γαλοπούλας και σοτάρετέ τα κι αυτά
* Ρίξτε 500 γρ ρύζι μπλου μπόνετ να σοταριστεί μαζί  για λίγο, 
* Προσθέστε ζεστό νερό σε αναλογία 1 ρύζι προς 2,5 νερό.
* Ρίξτε αλάτι, πιπέρι, και μερικούς κόκους μπαχάρι.
* Σκεπάστε και αφήστε να σιγοβράσει για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να πιεί το νερό του. 

* Προαιρετικά, 5 λεπτά πριν το ρύζι βράσει εντελώς, μπορείτε να προσθέσετε μισό φλιτζάνι κουκουνάρι, μισό φλιτζάνι σταφίδες, ή και 15-20 κάστανα ελαφρά βρασμένα και καθαρισμένα (και ίσως λίγο νεράκι ακόμα).

* Επίσης προαιρετικά σοτάρετε με τα συκωτάκια της γαλοπούλας και 200 - 300 γρ. κιμά μοσχαρίσιο. (Παρότι η συνταγή της γεμιστής γαλοπούλας το απαιτεί και θα δώσει την γεύση του σε αυτό το ωραίο Χριστουγεννιάτικο πιλάφι, εγώ  αποφεύγω τον κιμά, γιατί θα το κάνει πολύ σκουρόχρωμο και θα χάσει σε εμφάνιση).


Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

-

Διαβάστε επίσης: