Δευτέρα, 7 Αυγούστου 2017

Γαρίδες σαχανάκι με φρέσκια ντομάτα

Οι γαρίδες σαγανάκι είναι ένας καταπληκτικός μεζές για κρασάκι ή ουζάκι, μπορεί όμως να γίνει ένα θαυμάσιο κυρίως πιάτο, αν συνοδευτεί από ένα άσπρο πιλάφι...













Υλικά
  • 1/2 κιλό γαρίδες μεσαίου μεγέθους 
  • Ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
  • 2 -3 ντομάτες όριμες τριμένες στον ρεντέ
  • 1/3 φλιτζ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • 1 πράσινη πιπεριά 
  • 1 καυτερή πιπεριά ή ταμπάσκο (προαιρετικά) 
  • Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, ή 1 κοφτό κουταλάκι Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά" 
  • 100γρ. τυρί φέτα, θρυμματισμένη 

Προετοιμασία 

Πλύνετε τις γαρίδες. Αν τις θέλετε ολόκληρες, με το κεφάλι και το κέλυφος, κόψτε τα μουστάκια και αφαιρέστε το εντεράκι της ράχης, τραβώντας το απαλά με μια οδοντογλυφίδα. Αλλιώς καθαρίστε το περίβλημα  τους εκτός από την ουρά, αφαιρέστε το εντεράκι και μην πετάξετε τα κεφάλια. Μπορείτε να τα βράσετε με ελάχιστο νερό και το ζωμό τους να τον ρίξετε αργότερα στο σαγανάκι για περισσότερη νοστιμιά! 


Εκτέλεση


  1. Σε ένα μεγάλο, αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι και τις ψιλοκομμένες πιπεριές με το ελαιόλαδο για λίγα λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το σκόρδο. και σοτάρετε για άλλο 1 λεπτό.
  2. Ρίξτε τις τριμμένες  ντομάτες το αλάτι και τα μπαχαρικά. Αν έχετε ζωμό από τα κεφάλια τους, ρίξτε τον κι αυτόν στο τηγάνι και σιγοβράστε μέχρι να δέσει η σάλτσα. 
  3. Προσθέστε τις γαρίδες, πασπαλίστε με τον μαϊντανό και σιγοβράστε για 5 λεπτά, αν οι γαρίδες είναι καθαρισμένες, ή 10 λεπτά αν είναι με το περίβλημά τους, Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο νεράκι και ανάλογο ελαιόλαδο, γιατί το φαγητό αυτό χρειάζεται αρκετό ζουμάκι για "βούτες". 
  4. Σβήστε την φωτιά και πασπαλίστε με την τριμένη φέτα και λίγα ψιλοκομμένα φυλλαράκια μαϊντανού για άρωμα.

TIPS


Αν θέλετε να φτιάξετε το σαγανάκι σας λευκό (αλά κρεμ), αντικαταστήστε την ντομάτα με:

  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί (ή 1 σφινάκι ούζο)
  • 1 κουταλάκι μουστάρδα  
  • 1 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος, που θα την ρίξετε όταν οι γαρίδες είναι σχεδόν έτοιμες.

Φτιάξτε για συνοδευτικό ένα πιλάφι άσπρο βουτύρου:  Βράστε το ρύζι σε αλατισμένο νερό, σουρώστε το και όπως θα είναι καυτό ρίξτε του 1-2 κουταλάκια αγνό βούτυρο να λιώσει και να του δώσει άρωμα!

Μπορείτε επίσης να βράσετε αλ ντέντε ένα ζυμαρικό της αρεσκείας σας,(π.χ. λαζάνια, σπαγγέτι), να τα σουρώσετε και να τα αναμίξετε με τις γαρίδες, δίνοντας τους μια τελευταία βράση. Φτιάξτε με τον τρόπο αυτό υπέροχο "κριθαρώτο" που τόσο αρέσει τελευταία!

Κι αν το θέλετε διαίτης, απλά συνοδέψτε το με μια σαλάτα εποχής, κι αφήστε  τις "βούτες" για τους υπόλοιπους!!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου