Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Pancakes: Μια λαχταριστή λιχουδιά για μικρούς και μεγάλους!!


Απλά υλικά, εύκολη προετοιμασία και εκτέλεση, ξεχωριστή γεύση και πολλαπλοί συνδυασμοί. Τα pancakes είναι από τα πλέον δημοφιλή και αγαπημένα φαγητά μικρών και μεγάλων, όπως κι αν τα προτιμάτε, με γλυκιά ή αλμυρή επικάλυψη.












Πώς να φτιάξετε τα τέλεια pancakes
Είναι νόστιμα, μυρωδάτα, θρεπτικά αλλά μπορούν να γίνουν και ιδιαίτερα παχυντικά, ανάλογα με τα υλικά που θα επιλέξουμε να τα συνοδεύσουμε. Η παρασκευή τους δεν είναι δύσκολη, υπάρχουν όμως, μικρά μυστικά που αν δεν τα γνωρίζουμε, τότε ίσως ταλαιπωρηθούμε στην κουζίνα.
Ακολουθήστε τις παρακάτω τεχνικές, βάλτε όλο το μεράκι και την τέχνη σας, επιλέξτε υλικά της αρεσκείας σας και τα πιο νόστιμα pancakes, θα είναι έτοιμα για σερβίρισμα σε λίγα λεπτά.
Βούτυρο ή λάδι;
Μπορεί το βούτυρο να ενισχύει τη γεύση των pancakes, αλλά αν δεν είμαστε τόσο εξοικειωμένοι με την κουζίνα, το πιθανότερο είναι ότι θα το… κάψουμε. Λίγο οι υψηλές θερμοκρασίες, λίγο η μεγάλη ταχύτητα και η προσοχή που χρειάζεται και το βούτυρο μέσα σε λίγα λεπτά καίγεται.
Αντί να ρίξουμε όμως, ένα κομμάτι βούτυρο στο τηγάνι περιμένοντας να λιώσει, μπορούμε με το κατάλληλο πινέλο σιλικόνης, να αλείψουμε τη βάση από το τηγάνι μας, δημιουργώντας μια λεπτή «προστατευτική» επίστρωση.
Σε ένα μικρότερο τηγάνι μπορούμε να «καθαρίσουμε» το βούτυρο από τα περιττά λίπη. Όταν το δούμε να «αφρίζει», αφαιρούμε προσεκτικά τις κίτρινες φυσαλίδες, που είναι το περιττό λίπος και κρατάμε το κρεμώδες, διαυγές υγρό, που θα χρησιμοποιήσουμε στο μαγείρεμα.
Το κατάλληλο τηγάνι
Στο εμπόριο θα βρούμε αρκετά είδη από μικρά, ρηχά και αντικολλητικά σκεύη ιδανικά για την προετοιμασία των pancakes. Τα μικρά τηγάνια είναι το κατάλληλο σκεύος για να φτιάξουμε τις τηγανίτες μας, αλλά αν δεν είναι ιδιαίτερα χρηστικά για εσάς, μπορείτε να τα αντικαταστήσετε με ένα μεγαλύτερο αντικολλητικό τηγάνι.


Οι παλιάς κοπής μάγειρες επιμένουν ότι τα σκεύη από ανοξείδωτο χάλυβα, εξακολουθούν να παραμένουν πιο φιλικά και πιο υγιεινά για το μαγείρεμα. Σίγουρα δε, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και δεν χρειάζεται κάθε τόσο να τα αλλάζουμε.
Μικρά tips για τέλεια pancakes
Απλά υλικά, εύκολη συνταγή, γρήγορη εκτέλεση, αλλά με μερικά «μυστικά» τα pancakes μπορούν να γίνουν ακόμη πιο νόστιμα. Δείτε παρακάτω μερικά «κόλπα».
-Χρησιμοποιούμε αλεύρι χαμηλό σε περιεκτικότητα γλουτένης. Το πιο συνηθισμένο αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή το σκληρό αλεύρι κάνει την υφή των pancakes, σκληρή σχεδόν λαστιχένια, οπότε καλό είναι να αποφεύγεται.
-Προσέχουμε το ανακάτεμα. Προτιμότερο είναι να ανακατεύουμε σε χωριστό μπολ τα στεγνά υλικά της συνταγής (λ.χ.: αλεύρι, αλάτι) και σε διαφορετικό μπολ τα υγρά συστατικά. Στη συνέχεια και μετά το χωριστό ανακάτεμα, ενώνουμε το περιεχόμενο των δύο μπολ και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές παχύρρευστο μίγμα.


- Το ανακάτεμα των υλικών παίζει σημαντικό ρόλο. Αν χτυπάμε για αρκετή ώρα το μίγμα μας θα φτιάξουμε έναν ιδιαίτερα αραιό χυλό, ιδανικό για λεπτή βάση για κρέπες, όχι όμως, για αφράτες τηγανίτες. Συνήθως το μίγμα των υλικών χρειάζεται ελάχιστο ανακάτεμα και κλιμακωτής έντασης. Ανάλογα με το πόσο στέρεο ή υγρό είναι το μίγμα μας, προσθέτουμε αντίστοιχα γάλα και αλεύρι για να το φέρουμε στα επιθυμητά επίπεδα ρευστότητας.
-Προετοιμάζουμε κατάλληλα το σκεύος. Το «περνάμε» με μια στρώση λαδιού ή βουτύρου, προκειμένου να μην κολλήσει πάνω του η ζύμη.
-Προθερμαίνουμε κατάλληλα το μαγειρικό σκεύος, στη μεσαία ή ψηλή σκάλα. Όταν ζεσταθεί αρκετά, θα δούμε να σχηματίζονται μικρές φυσαλίδες στην επιφάνειά του. Πλέον είμαστε έτοιμοι να ρίξουμε μια μικρή δόση από το μίγμα μας. Προσοχή στη συνέχεια χαμηλώνουμε την θερμοκρασία ώστε να μην καούν τα pancakes.
-Δημιουργούμε ομοιόμορφα και ισομεγέθη pancakes. Για μικρότερα τηγάνια η ιδανική δόση είναι το 1/3 της κούπας, ενώ για μεγαλύτερα το 1/2 της κούπας.













-Είμαστε προσεκτικοί με το μαγείρεμα. Καταλαβαίνουμε ότι η μια πλευρά είναι ήδη έτοιμη, όταν στις άκρες εμφανίζονται μικρές φουσκαλίτσες. Η ένδειξη αυτή είναι η καλύτερη προειδοποίηση, ότι πρέπει να τα γυρίσουμε από την άλλη πλευρά.
-Το ιδανικό είναι τα pancakes, να τρώγονται ζεστά, σχεδόν αχνιστά. Όταν όμως, μεσολαβεί μικρό χρονικό διάστημα μέχρι την κατανάλωση τους, καλό είναι να τα σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο, ώστε να διατηρηθεί η θερμότητά τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Σε περίπτωση που περάσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορούμε να τα ζεστάνουμε λίγο στο φούρνο, πριν το τελικό σερβίρισμα.
- Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα μπορούμε να ζεστάνουμε για λίγο στο φούρνο τα πιάτα στα οποία πρόκειται να σερβίρουμε τα pancakes μας.

Τα «τέλεια» pancakes (για 6 περίπου άτομα)
Υλικά
110 gr αλεύρι
1 μεγάλο αυγό (ή 1 μέτριο αυγό και έναν επιπλέον κρόκο)
280 ml γάλα
2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο
2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
Μια πρέζα αλάτι

Ρίχνουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το μπέικιν πάουντερ και μια πρέζα αλάτι. 
Σε άλλο μπολ ρίχνουμε το αυγό, το γάλα και το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν μεταξύ τους τα υλικά και στη συνέχεια, τα ενώνουμε με το στερεό μίγμα του αλευριού. 
Αν χρειαστεί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το μιξερ σε χαμηλή ταχύτητα για λίγο, προκειμένου να να γίνει ομοιογενής η ζύμη μας.


Αν έχουμε χρονικό περιθώριο, αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για μια περίπου ώρα. Αυτό δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά κάνει το μίγμα πιο ελαφρύ κι αφράτο.
Προθερμαίνουμε το τηγάνι μέχρι να κάψει καλά. Αλείφουμε την επιφάνεια του σκεύους με βούτυρο ή λάδι και περιχύνουμε μια μικρή δόση από το μίγμα μας, ενώ ταυτόχρονα, φροντίζουμε να κουνάμε καλά το τηγάνι, ώστε να απλωθεί προς όλες τις κατευθύνσεις το μίγμα.
Στο τηγάνι θα δούμε να σχηματίζεται μια λεπτή βάση, ανοιχτής απόχρωσης, η οποία μέσα σε λίγα λεπτά θα αρχίσει να ροδίζει, ενώ οι άκρες σταδιακά σηκώνονται από μόνες τους, διευκολύνοντας έτσι το γύρισμα από την άλλη πλευρά. Το τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι αφράτο και σχετικά παχύ.
Αν μας κολλήσει κάποιο τμήμα από το pancake, μπορούμε να βοηθηθούμε με τη χρήση κάποιας σπάτουλας ή ακόμα και πιάτου, όπως κάνουμε με την ομελέτα και τις κρέπες.
Όσο για την τεχνική του «πετάγματος» στον αέρα, η εκμάθησή της χρειάζεται χρόνο και συνεχή εξάσκηση, ώστε να μη φοβόμαστε ότι θα βρεθεί το ζυμάρι μας στο πάτωμα.


Τα υλικά που θα επιλέξετε για την επικάλυψη των pancakes σας είναι καθαρά προσωπική επιλογή και έχει να κάνει με τα γούστα και την όρεξή μας. Εκτός από τη συνηθισμένη ζάχαρη άχνη ή το maple syrup, τη μαρμελάδα, τη σοκολάτα και το μέλι, μπορούμε να επιλέξουμε κάτι πιο πρωτότυπο και περισσότερο γευστικό, αλμυρό ή γλυκό.
Για τα παιδιά, αλλά και τους μεγάλους που λατρεύουν τη σοκολάτα, ο καλύτερος συνδυασμός είναι λιωμένη σοκολάτα με ψιλοκομμένη μπανάνα και θρυμματισμένο μπισκότο. Τα βάζουμε για λίγο στη φωτιά μέχρι η σοκολάτα να λιώσει και τα σερβίρουμε.
Μια ακόμα καλή ιδέα είναι να συνοδεύσουμε τα pancakes με παγωτό, γλυκό του κουταλιού ή ζάχαρη και κανέλα. 

Πηγή: clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

-

Διαβάστε επίσης: