Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

Είναι υγιεινό το δέρμα του σολομού;

Ενώ μερικοί άνθρωποι αφαιρούν το δέρμα πριν μαγειρεύουν ένα φιλέτο σολομού, άλλοι αφήνοντας το δέρμα επιμένουν να το τρώνε το για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία.













Τα περισσότερα από τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται στο δέρμα του σολομού, οπότε η αφαίρεση του απομακρύνει τα περισσότερα από τα διατροφικά οφέλη.
Η κατανάλωσή του συνιστάται, όχι μόνο για τις ιδιότητές του αυτές, αλλά και γιατί προσφέρει ιδιαίτερη νοστιμιά και υφή σ' αυτό το σχετικά άτονο σε γεύση ψάρι! Το δέρμα βοηθά επίσης τον σολομό να διατηρεί την υγρασία και τα θρεπτικά του συστατικά,  που διαφορετικά θα μπορούσαν να χαθούν κατά τη διαδικασία παρασκευής.
Το δέρμα σολομού είναι γενικά ασφαλές για τους ανθρώπους. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες, όπως η προέλευση του σολομού, μπορεί να επηρεάσουν στο εάν πρέπει ή όχι να φάτε το δέρμα του σολομού.
Ο σολομός είναι νόστιμος και θρεπτικός. Εκτός από μια καλή πηγή πρωτεΐνης, είναι μια από τις καλύτερες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν συνδεθεί με την μείωση των καρδιακών παθήσεων, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, της υψηλής χοληστερόλης και της αρθρίτιδας. Επίσης παρέχει βιταμίνες Β και D και ανόργανα συστατικά όπως η νιασίνη και ο φώσφορος. Πολλοί άνθρωποι που επιθυμούν να υποκαταστήσουν το κόκκινο κρέας στα γεύματά τους προτιμούν τον σολομό για τις σπουδαίες ιδιότητές τους για την υγεία.
Οφέλη για την υγεία
Το δέρμα ενός σολομού περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων στα ψάρια. Υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι αυτά τα λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων και να μειώσουν τις πιθανότητες καρδιοπάθειας, σύμφωνα με την Mayo Clinic.
Ο σολομός είναι ένα από τα ψάρια που η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) συνιστά να τρώτε δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα για του οφέλη στον οργανισμό.

Ασφαλή είδη και ποσότητες

Μεγάλο μέρος της παγκόσμιας προσφοράς σολομού έχει μολυνθεί από την ρύπανση του περιβάλλοντος. Κι όταν πρόκειται για τον άνθρωπο, αυτές οι τοξίνες έχουν συσωρευτικό αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι εξακολουθεί να είναι γενικά ασφαλής η κατανάλωση σολομού και δέρματος σολομού σε συντηρητικές ποσότητες.
Είναι επίσης σημαντικό να δίνετε προσοχή στην προέλευση του σολομού που αγοράζετε. Η FDA, με τη βοήθεια της Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ (EPA), συνέταξε συστάσεις για να συμβουλεύσει τους ανθρώπους πώς να καταναλώνουν με ασφάλεια τα ψάρια.
Σύμφωνα μα μελέτη του Παναπιστημίου της Ιντιάνα το 2004, τα πιο μολυσμένα ψάρια είναι αυτά που εκτρέφονται από την πλευρά του  Ατλαντικού Ωκεανού. Ο σολομός που έχει αλιευθεί άγριος από τον Ατλαντικό, είναι κατά τι λιγότερο μολυσμένος. Στην περίπτωση αυτή, ίσως είναι καλύτερο να αφεραίσετε το δέρμα του. 
Το ασφαλέστερο είδος σολομού για να μαγειρευτεί και να φαγωθεί με το δέρμα, είναι ο άγριος σολομός που έχει αλιευθεί στον Ειρηνικό.

Κίνδυνοι και παρενέργειες

Το δέρμα του σολομού είναι γενικά ασφαλές για να φαγωθεί από τους ανθρώπους. Ωστόσο, τα ψάρια είναι γνωστό ότι μολύνονται από ρύπους στον αέρα και το νερό.
Οι χημικές ουσίες που ονομάζονται πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs) μπορούν να απορροφηθούν από τον σολομό κατά τη διάρκεια της ζωής του μέσω του δέρματός του, καθώς και από άλλα ψάρια τα οποία τρώει. Τα PCB είναι γνωστά καρκινογόνα και έχουν συνδεθεί με γενετικές ανωμαλίες.
Ο μεθυλυδράργυρος απορροφάται επίσης από τον σολομό κατά τη διάρκεια της ζωής του. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί να είναι τοξικές για τον άνθρωπο όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες. Η έγκυος γυναίκα είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στην εμφάνιση αρνητικών παρενεργειών από αυτές τις τοξίνες και μπορεί να τις μεταβιβάσει και στο αγέννητο παιδί της. Ο μεθυλυδράργυρος έχει επίσης συνδεθεί με γενετικά ελαττώματα.
Οι γονείς ίσως θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί για τις επιπτώσεις αυτών των τοξινών στα μικρά παιδιά τους. Μια μελέτη από το 1995 έδειξε ότι ο σολομός που είχε υποστεί εκδορά από την περιοχή των Μεγάλων Λιμνών είχε 50% λιγότερα φυτοφάρμακα από τον σολομό με το δέρμα επάνω.

Συμπέρασμα:

Εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, ίσως θα πρέπει να αποφύγετε το δέρμα του σολομού.
Για τους περισσότερους άλλους ανθρώπους, τα οφέλη από την κατανάλωση του δέρματος του σολομού πιθανώς θα αντισταθμίζουν τους κινδύνους από το εάν ο σολομός προέρχεται ή όχι από μη μολυσμένα νερά!


Το δέρμα σολομού μπορεί να μαγειρευτεί από μόνο του, χωριστά από τη σάρκα του ψαριού, για να κάνει νοστιμιές, που ίσως ποτέ δεν έχετε δοκιμάσει πριν. Το ξεροψημένο τραγανό δέρμα του σολομού έχει παρόμοια υφή με το μπέικον, αλλά χωρίς τις αρνητικές επιπτώσεις για την υγεία που σχετίζονται με το χοιρινό κρέας υψηλής περιεκτικότητας σε νάτριο. Μπορεί να θρυμματιστεί και να χρησιμεύσει ως γαρνιτούρα σαλάτας (σκεφτείτε σαν τα κρουτόν χωρίς υδατάνθρακες!), Επίσης χρησιμοποιείται στο σούσι ή τρώγεται σαν ένα υγιεινό σνακ.

Πηγή:lifehealthdoctor.com  Μετάφραση, επιμέλεια: Καλή Νοικοκυρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

-

Διαβάστε επίσης: