Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα!

Φτιάξτε την πιο νόστιμη, ζουμερή γαλοπούλα σε 4 απλά βήματα!!

Χωρίς άγχος, εύκολα και με δοκιμασμένη επιτυχία, η Καλή Νοικοκυρά θα σας βοηθήσει να φτιάξετε την πιο λαχταριστή και καλοψημένη γαλοπούλα που έχετε φάει ποτέ!



 Υλικά

Μια γαλοπούλα 4-5 κιλών
Μείγμα Μπαχαρικών για Κοτόπουλο "Καλή Νοικοκυρά" 
Ελαιόλαδο
Χυμός λεμονιού
Λαδόκολλα & αλουμινόχαρτο


Εκτέλεση

1. Αν η γαλοπούλα είναι κατεψυγμένη, είναι καλό να αποψυχθεί αργά στην συντήρηση, επί 2 εικοσιτετράωρα πριν το ψήσιμο. 
Το προηγούμενο βράδυ ετοιμάζετε την εξής μαρινάδα που θα κάνει την γαλοπούλα σας τρυφερή και ζουμερή: Βάζετε σε μια λεκάνη ανάλογη με το μέγεθος της γαλοπούλας νερό, όπου έχετε διαλύσει 1-2 κουταλιές σούπας αλάτι. Μπορείτε να προσθέσετε ένα κρεμμύδι χονδροκομένο και κόκους μαύρου πιπεριού. Ακόμη όποιο άλλο αρωματικό φυτό, ή μπαχαρικό σας αρέσει.
Πλύνετε καλά τη γαλοπούλα μέσα - έξω, αφού αφαιρέσετε το λαιμό και τα συκωτάκια της από το εσωτερικό της και την βυθίζετε μέσα στην άρμη ώστε να την σκεπάζει. 

2.  Το επόμενο πρωί βγάζετε την γαλοπούλα από την μαρινάδα της και την στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας. 
Γυρίζετε τις φτερούγες πίσω από την πλάτη, το ίδιο και το δέρμα του λαιμού.  
Την αλείφετε με ελαιόλαδο και λεμόνι και την πασπαλίζετε με μπόλικο 
Μείγμα Μπαχαρικών για Κοτόπουλο "Καλή Νοικοκυρά"  μέσα - έξω. 
Δένετε με σπάγκο τα πόδια. 

 3.  Βάζετε τη γαλοπούλα σε ένα ταψί προσθέτοντας και 1 εκατοστό νερού.
Σκεπάζετε ερμητικά το ταψί με λαδόκολλα και τυλίγετε με το αλουμινόχαρτο. 
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου για 2 έως 2 ι/2 ώρες.

4.  Ξεσκεπάζετε, χαμηλώνετε την θερμοκρασία στους 175 βαθμούς και αφήνετε την γαλοπούλα να ροδοψηθεί. (Αν θέλετε ζουμάκι για να φτιάξετε κάποια σος τότε προσθέστε ανάλογο νεράκι στο ταψί). 

Αφήστε να περάσουν 20 - 30 λεπτά και σερβίρετε.


TIPS

Αν προτιμάτε το κοτόπουλο, φτιάξτε το με τον ίδιο τρόπο, μειώνοντας τον χρόνο στο μισό.

Το ζουμάκι από το ταψί, το αδειάζετε σε ένα κατσαρολάκι, το βάζετε στην φωτιά και το "δένετε" με 1-2 πηρουνιές αλεύρι. Το σουρώνετε και έχετε μια υπέροχη σάλτσα για να γαρνίρετε την  γαλοπούλα.

Αν θέλετε να την συνοδεύσετε με πατάτες, τότε διαλέξτε πατάτες σχετικά μικρού και ίδιου μεγέθους, βάλτε τες ολόκληρες στο ταψί γύρω από την γαλοπούλα, αλείψτε τις με λάδι, λεμόνι και το Μείγμα των μπαχαρικών για κοτόπουλο και μισοσκεπάστε τις με νερό. Θα γίνουν ρόδινες και χουρμαδιαστές!

Αν πάλι θέλετε την γαλοπούλα γεμιστή, θα σας έλεγα να φτιάξετε την γέμιση χώρια για λόγους πρακτικούς:
  • Γιατί η ποσότητα της γέμισης συνήθως δεν είναι αρκετή για όλους.
  • Σπάνια μπορεί να ψηθεί η γέμιση τόσο καλά, όσο ένα ωραίο πιλάφι που θα ψηθεί ανεξάρτητα και θα το περιποιηθείτε όπως πρέπει.
  • Έτσι θα ψηθεί πιο σωστά και το εσωτερικό της γαλοπούλας.

Και να μια νόστιμη Χριστουγεννιάτικη "γέμιση"

* Σοτάρετε ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο σε ελαιόλαδο, 
* Ψιλοκόψτε τα συκωτάκια της γαλοπούλας και σοτάρετέ τα κι αυτά
* Ρίξτε 500 γρ ρύζι μπλου μπόνετ να σοταριστεί μαζί  για λίγο, 
* Προσθέστε ζεστό νερό σε αναλογία 1 ρύζι προς 2,5 νερό.
* Ρίξτε αλάτι, πιπέρι, και μερικούς κόκους μπαχάρι.
* Σκεπάστε και αφήστε να σιγοβράσει για 15 - 20 λεπτά, μέχρι να πιεί το νερό του. 

* Προαιρετικά, 5 λεπτά πριν το ρύζι βράσει εντελώς, μπορείτε να προσθέσετε μισό φλιτζάνι κουκουνάρι, μισό φλιτζάνι σταφίδες μαύρες και 15-20 κάστανα βρασμένα και καθαρισμένα (και ίσως λίγο νεράκι ακόμα - πάντα ζεστό).

* Επίσης προαιρετικά σοτάρετε με τα συκωτάκια της γαλοπούλας και 400 - 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο. (Παρότι η συνταγή της γεμιστής γαλοπούλας το απαιτεί και θα δώσει την γεύση του σε αυτό το ωραίο Χριστουγεννιάτικο πιλάφι, εγώ συνήθως αποφεύγω τον κιμά, γιατί θα το κάνει πολύ σκουρόχρωμο και θα χάσει σε εμφάνιση. Στην θέση του προσθέτω μερικά συκωτάκια κοτόπουλου).

Καλή επιτυχία!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

-

Διαβάστε επίσης: