Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

Φωτογραφίζετε και εσείς το φαγητό σας; Όλες οι συμβουλές για να το κάνετε σαν… επαγγελματίας

Τα τρόφιμα είναι ένα εξαιρετικό θέμα για φωτογράφιση, και έχουν δημιουργήσει ένα νέο είδος τέχνης φωτογραφίας.












Μπαίνοντας κανείς σε μια σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, πέφτει πάνω σε ένα πλήθος φωτογραφιών χρηστών, οι οποίοι φωτογραφίζουν τις προσωπικές τους στιγμέςμε selfie, τα μέρη που βρεθήκανε, και φυσικά τα φαγητά που δοκιμάσανε. Για την ακρίβεια οι φωτογραφίες φαγητών έχουνε γίνει μεγάλη μόδα τελευταία, και όλο πιο συχνά τις συναντάμε στις σελίδες των social media.
Τα τρόφιμα είναι ένα εξαιρετικό θέμα για φωτογράφιση, και έχουν δημιουργήσει ένα νέο είδος τέχνης φωτογραφίας. Μια καλή φωτογραφία φαγητού, είναι κάτι περισσότερο από το να τραβήξει κανείς απλά αυτό που βλέπει στο πιάτο του. Ακριβώς όπως και για κάθε άλλο είδος φωτογραφίας, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που πρέπει να ακολουθήσετε, προκειμένου να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα εντυπωσιακά χρώματα, οι διαφορετικές υφές, τα σχήματα και η πολυμορφικότητα του φαγητού. Δείτε παρακάτω μερικά απλά, αλλά αποτελεσματικά κόλπα, που θα σας βοηθήσουν να βγάζετε δελεαστικότερες φωτογραφίες.
Χρησιμοποιήστε φυσικό φως. Ο φωτισμός είναι το Α και το Ω σε όλες τις φωτογραφήσεις, και φυσικά και όσο αφορά τις φωτογραφίσεις φαγητών. Αν βγάλετε μια φωτογραφία σε ένα δωμάτιο με τεχνητό κακό φωτισμό, τότε το αποτέλεσμα θα είναι μια φωτογραφία με κιτρινισμένους τόνους, χωρίς να ξεχωρίζουν καλά τα χρώματα, και χωρίς να γίνονται έντονες οι αντιθέσεις. Το φυσικό φως ζωντανεύει τις φωτογραφίες ακριβώς γιατί κάτω από αυτό, αποτυπώνονται σωστά τα χρώματα.













Ελέγξτε τις σκιές. Οι σκιές μπορούν να προσδώσουν στις φωτογραφίες σας βάθος και ίσως μια ενδιαφέρουσα οπτική αν χρησιμοποιηθούν σωστά. Αν χρησιμοποιηθούν λάθος, μπορούν απλά να καταστρέψουν τη φωτογραφία σας.
















Χρησιμοποιείστε ουδέτερο background για τα πιάτα σας. Προτιμήστε ουδέτερους και παλ τόνους και χρωματισμούς. Ο πρωταγωνιστής είναι το φαγητό και οποιοδήποτε έντονο χρώμα στο παρασκήνιο τραβάει την προσοχή και αλλάζει την οπτική της φωτογραφίας σας.











Δώστε έμφαση στο χρώμα. Το μαγικό με τις φωτογραφίες φαγητού είναι οι μοναδικοί χρωματικοί συνδυασμοί, οι αντιθέσεις και η πληθώρα των χρωμάτων. Εστιάστε σε αυτά και δημιουργήστε απίστευτες φωτογραφίες.
















Δώστε σημασία στη γωνία λήψης της φωτογραφίας. Το ίδιο πιάτο τραβηγμένο από δυο διαφορετικές γωνίες, δυο εντελώς διαφορετικές φωτογραφίες. Οι συνήθεις λήψεις είναι η λήψη ακριβώς από πάνω, από το πλάι και η λήψη διαγωνίως. Όλες έχουν τα θετικά τους, αλλά οι περισσότεροι προτιμάνε την από πάνω. Τραβώντας τη φωτογραφία ακριβώς πάνω από το πιάτο, αποτυπώνονται καλύτερα οι υφές και οι λεπτομέρειες του φαγητού, αλλά και η σκηνοθεσία του background, όπως μαχαιροπήρουνα, λουλούδια, ένα περίτεχνο τραπεζομάντηλο κτλ.
















Τακτοποιήστε όμορφα το πιάτο και σκηνοθετήστε τη φωτογραφία σας. Ένα όμορφο πιάτο με ένα ωραία ταχτοποιημένο φαγητό, και με ένα ακόμα πιο προσεγμένο περίγυρο θα σας εξασφαλίσει μια καλαίσθητη φωτογραφία.
Δώστε στη φωτογραφία σας ένα ανθρώπινο στοιχείο. Συμπεριλάβετε το χέρι σας ένα προσωπικό σας αντικείμενο ή ότι άλλο σκεφτείτε στη λήψη σας. Ζωντανεύει τη φωτογραφία.
Δημιουργήστε μια ιστορία. Κάντε τη φωτογραφία σας διαφορετική και αφήστε να διηγηθεί για εσάς, τι κάνετε, πού είστε ποια είναι η διάθεση σας.














Όσο πιο απλά τόσο πιο καλά. Μερικές φορές αντί να προσπαθείτε να εμπλουτίσετε τη φωτογραφία σας, δοκιμάστε τα πιο απλά πράγματα. Το αποτέλεσμα πολλές φορές θα σας εκπλήξει ευχάριστα.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

-

Διαβάστε επίσης: