Τρίτη 5 Απριλίου 2016

ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΡΎΖΙ ΣΤΟΝ ΦΟΎΡΝΟ Ή ΣΤΑ ΚΆΡΒΟΥΝΑ



1. ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ





Υλικά  για 4 μερίδες

  • 4 μεγάλα καλαμάρια καθαρισμένα, ή 8 μεσαίου μεγέθους
  • 4-5 γαρίδες καθαρισμένες 
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα
  • 2 κ.σ. σταφίδα μαύρη (προαιρετικά)
  • 1/3 φλ. τσαγιού λευκό ξηρό κρασί
  • 2 κ.σ. άνηθος
  • 1 φλ. τσαγιού τριμμένη ντομάτα
  • λίγο επιπλέον ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. γλ. Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά"


 Εκτέλεση

  1. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια των καλαμαριών. 
  2. Στο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό μαζί) 
  3. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα πλοκάμια και τα σοτάρουμε  κι αυτά για λίγα λεπτά.
  4. Προσθέτουμε το ρύζι, τη σταφίδα και ανακατεύουμε για λίγο.
  5. Σβήνουμε με το λευκό κρασί.
  6. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, και ρίχνουμε 1 1/2 φλ. τσαγιού νερό. 
  7. Πασπαλίζουμε με τον άνιθο και το Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά"
  8. Αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει μέχρι να μισοπιεί τα υγρά του.
  9. Γεμίζουμε τα καλαμάρια με ένα κουταλάκι του γλυκού και κλείνουμε καλά με οδοντογλυφίδα. 
  10. Τα βάζουμε μέσα σε ένα μικρό πυρίμαχο σκεύος.
  11. Περιχύνουμε τα καλαμάρια με την ντομάτα και λίγο ελαιόλαδο. 
  12. Ψήνουμε το φαγητό στους 180 βαθμούς για 15΄ σκεπασμένο και για άλλα 15΄ ξεσκέπαστο.



2. ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ































  • Ακολουθούμε την ίδια συνταγή, αλλά τοποθετούμε τα γεμιστά καλαμαράκια σε πλατιά κατσαρόλα. 
  • Τα περιχύνουμε  με την ντομάτα και λίγο ελαιόλαδο.
  • Αν χρειάζεται ρίχνουμε ελάχιστο νεράκι και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει σκεπασμένο, μέχρι να γίνει το ρύζι και να μείνει με το λαδάκι του.



    3. ΣΤΑ ΚΑΡΒΟΥΝΑ

























    Με τα ίδια υλικά, εκτελούμε την παραπάνω συνταγή μέχρι και το βήμα  7. 

    Κατόπιν,
    • Αφήνουμε το ρύζι να σιγοβράσει κανονικά, μέχρι να πιεί όλα του τα υγρά και να μαλακώσει. (Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νεράκι ακόμη).
    • Γεμίζουμε τα καλαμάρια και τα κλείνουμε. (Όπως παραπάνω).
    • Τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στα κάρβουνα, ή στη σχάρα, για 3-4 μόνο λεπτά από κάθε πλευρά
    • Τα περιχύνουμε με την  σος λαδολέμονου, ή με μια ελαφριά σαλτσούλα που θα φτιάξουμε με την τριμμένη ντομάτα. 



    ΣΟΣ ΛΑΔΟΛΈΜΟΝΟΥ

    Σε ένα σέικερ χτυπάμε πολύ καλά (να πυκνώσει):


    • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο, ή ηλιέλαιο
    • Το χυμό ενός λεμονιού
    • 1/2  κουτ. γλ. Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά"





    Σημείωση:


    Αν δεν έχετε στην διάθεσή σας το Μείγμα Μπαχαρικών για Ψάρι "Καλή Νοικοκυρά", μπορείτε να απλά να χρησημοποιήσετε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη κι οποιοδήποτε μπαχαρικό της αρεσκείας σας. Στην σος λαδολέμονου ρίξτε και λίγη μουστάρδα.





    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    -

    Διαβάστε επίσης: